8 Adet Binayı Sattınız Mı?

8 Adet Binayı Sattınız Mı?
AK Parti Grup Başkanvekili Halit Cebeci, Bakırköy Belediyesi 2024 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçesi hakkında eleştirilerde bulundu.

Bakırköy Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçesi, belediye meclisi tarafından oy çokluğu ile kabul edildi. 1 milyar 80 milyon TL olarak belirlenen bütçeye sert eleştirilerde bulunan Ak Parti Grup Başkanvekili Halit Cebeci, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'na yüklendi. Belediyeye ait araçların hibelerle arttığını ancak parkların azaldığını ve hatta belediyeye ait bina sayısının da 50’den 42'ye düştüğünü belirten Cebeci, “Aradaki 8 bina nerede bilmiyoruz. Satıldı mı, kiraya mı verildi haberimiz yok. Aş evi vardı lağvedildi, huzur evimiz vardı yıkıldı, içindeki yaşlılarımız da Kocaeli'nde bir yere gönderildi. Akıbetleri nedir bilmiyoruz” açıklamasını yaptı. “İnsan kaynakları kısmına bakınca personel sayısının bin 386 olduğunu görüyoruz. Sayıştay raporunda 2 bin 120 idi. Hangisi doğru bilmiyoruz” diyen Cebeci, “Belki de çok sık konuşulan ‘Bankamatik’ söylemlerinin çıkma noktası burası. Gider bütçesinin yüzde 90'ı işçi ve SGK ödemesi. 1 milyar 80 milyon olan bütçenin 789 milyon küsürü işçi gideri. Bu güne kadar Bakırköy Belediyesi’nin bütçeyi tutturma oranının yüzde 50’yi geçtiğini de görmedik. İşçi giderlerine bakınca nasıl denklenecek gerçekten merak ediyorum. Bu rakamlar ortadayken bırakın iş yapmayı, işçinin parasını ödeyemeyeceğini görüyorum. Kalan parayla mazot mu alınacak, park bahçe mi yapılacak, alt üst yapı mı yapılacak, çöp mü toplanacak, hangisi yapılacak?” diye sordu.

İşçinin eli kolu bağlı

“İşçiler geçinemediği gibi, sendikal hakları da elinden alınmış” diyen Cebeci, “Belediyemiz, sözleşme yetkisi olana sözleşme yapmadığı gibi, Çalış-sen diye bir sendika kuruyor. Adıyla da zaten ’Sen çalış gerisine karışma’ mesajı veriyor. Bu sendikanın Türkiye genelinde bir örgütlenmesi olmadığı için de belediye ile sözleşme yapma yetkisi de yok. Ama işçileri bu sendikaya geçmek için zorluyorlar. İşten atılma korkusu yaşayan işçi çaresiz. Yani işçinin elini kolu bağlanmış. İşçinin toplu sözleşme ve insanca yaşama hakkını elinden alacaksınız, sonra da işçi dostuyuz, halkçıyız, demokratız diyeceksiniz. Sözde değil, özde demokrat olunur” dedi.

Parklar işgal altında

Bakırköy Belediyesi’nin yaptığı ya da yapılacağını söylediği işlerin bütçelerinde geçmişe oranla ciddi anlamda değişiklikler olduğunu vurgulayan Halit Cebeci, belediyenin stratejik amaçlarından dikkat çeken bir kaç başlığı da şöyle sıraladı; “Örneğin Bakırköy Belediyesi’ni çağı yakalayan belediye yapmak için 148 milyon 532 bin TL bütçe öngörülmüş. Geçtiğimiz yıllarda bu rakam 220 milyon. Yani 3’te 1 azalmış. Neden azalmış anlamadım. 130 milyon TL altyapı planlanmış. 9 yılda 130 milyonluk altyapı yapmamış belediyemiz 2024’te 130 milyon bütçe öngörmüş. Peki bu bir yılda alt geçit mi yapılacak yoksa üst geçit mi? 9 yıldır belediye hizmet binasını tamamlamayan belediye bir yılda ne yapacak? 18 milyon park ve yeşil alanların estetik görünümüne harcanacakmış. Peki Bakırköylü on kişiden 9’u park bahçe olduğunu söyleyebilir mi? Bakırköy’de park bahçe mi kaldı? Hepsi cafe büfe. Parkların hali içler acısı üstüne üstlük işgal altında. Kafeciler zaten parkları işgal etmiş, kendisinden sipariş vermeyen vatandaşı sokmuyorlar. Küresel ölçekte çağdaş sosyal adaleti yakalamış bir kent haline getirmek için de 11 milyon 835 bin lira bütçe ayrılmış. Kadının iş ve özel yaşamında güçlenmesi diye bir başlık var. Geçtiğimiz yıl 50 bin TL bütçe ayrılmıştı, bu yıl sıfır ayrılmış. Madem gerek yok yazılmasaydı da bari kadınlarımızı rencide etmeseydiler. Marka Kent Bakırköy başlığı ile geçtiğimiz yıl 1 milyon 440 bin olarak ayrılan bütçe bu yıl 17 milyon 408 bin TL olmuş. Yani 11 kat artmış. E5 kenarındaki parkın duvarlarına pankart asarak marka kent olunmaz. 11 kat bütçe arttırarak yapılacak icraatlara bakınca da seyyar satıcılar, dilenciler ve kağıt toplayıcılarla mücadele, işyeri önlerindeki işgallerin kaldırılması işi. Böyle mi marka kent olacağız?”

DÖNÜŞÜME AYRILAN BÜTÇE YÜZDE 0.5!

Raporda yer alan “Çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve Bakırköy’ün afetlere karşılık dayanıklılığının arttırılması” başlığına dikkat çeken Halit Cebeci, “Bu konuyu önemsiyoruz. Sokakta çevirdiğimiz her yüz kişiden 90’ına sorduğunuzda en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu söyler. Ama belediyemizin dönüşüm için ayırdığı bütçe 62 milyon. Çöpe ayrılan bütçe toplam bütçenin yüzde 15’ine, duvarlara yazı yazmak için ayrılan bütçe toplam bütçenin yüzde 2.94’üne denk gelirken, dönüşüm için ayrılan bütçe 0.5. Gerisini kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi. “Bakırköy Ak Parti Grubu olarak muhalefet etmek için değil, yol gösterici olmak için muhalefet ediyoruz” diyen Cebeci, “Bakırköy’ün yararına ne karar alınacaksa kayıtsız şartsız evet diyeceğimizi söylemiştik, söylediğimiz gibi de davranıyoruz. Yüksek giderlerle gereksiz bir şekilde şişirilen, yatırımın olmadığı, günümüz şartlarına uymayan, kendi içerisinde ters olan bu bütçeyi anlamıyoruz. Ne yazık ki Bakırköy Belediyesi, 9 yıldır elle tutulur gözle görülür hiçbir icraat yapmamıştır. 2024’te de hiçbir icraat yapmayacağını performans programı ile teyit etmiştir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.