Adalete olan güveni sarsıyor

Adalete olan güveni sarsıyor
Nero isimli köpeği silahla vurarak öldüren Alp Erkin’in şikayetçi olması üzerine açılan hakaret davasının, İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, hayvan hakları savunucusu Nazım Hikmet Arpag’ın savunması alındı. Arpag, “Yaşam hakkını savunan kişilerin yargılanması hem bizi üzüyor hem de adalete olan güveni sarsıyor” dedi

Alp Erkin, Temmuz 2020’de, Sarıyer’de Nero isimli köpeği yaşadığı yerin bahçesinde ateşli silahla vurarak öldürmüş ancak hakkında meşru müdafaa kapsamında takipsizlik kararı verilmişti. Erkin, verilen takipsizlik kararına dayanarak Nero’nun ölümüne ilişkin paylaşım yaparak tepki gösteren kişiler hakkında şikayetçi olmuştu. Erkin’in hayvan hakları savunucusu Nazım Hikmet Arpag’a ait olan “katil yaşam düşmanı” paylaşımını göstererek hakaret suçundan şikayetçi olması üzerine açılan davanın duruşması dün görüldü. Esas dosya olan Gebze 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2022/106 esas sayılı dosyasının duruşması ise 30 Eylül 2022’de saat 11.30’da görülecek. Hayvan hakkı savunucuları bu duruşmaya katılım çağrısı yaptı.


Bizi çok üzüyor

Duruşmada ilk verdiği ifadeyi tekrarlayan Arpag, “Nero’yu öldüren kişiye ceza verilmeyip Nero’nun yaşam hakkını savunan kişilerin yargılanması hem bizi üzüyor hem de adalete olan güveni sarsıyor” dedi. Alp Erkin, Nero’nun bakımını üstlenen ve Nero için adaletin sağlanması adına büyük çaba gösteren ancak sonuç alamayan Deniz Özula hakkında da iftira suçundan şikayetçi olmuş ve iki hafta önce de bu dosyanın duruşması görülmüştü. Bu dosyanın bir sonraki duruşması ise Aralık 2022’de görülecek.


Adalet bekliyoruz

Davayı takip eden hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları dava sonrası yaptıkları açıklamada, “Diğer hayvanlar insanlar tarafından öldürülürken, işkenceye uğrarken, yaşam hakları yok sayılırken yargı organlarını kişisel hırsları için meşgul eden; hayvan hakları savunucularını susturmaya ve sindirmeye yönelik hareket etmekten çekinmeyenlere karşı susmayacak, Nero’nun öldürüldüğü gerçeğini her yerde hatırlatacak, hayvanları ve yaşamı savunmaktan geri durmayacağız. Hayvan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşları olarak bu davayı takip etmeye devam edecek, Nazım Hikmet Arpag’ın yanında olacağız. Nero ve insan eliyle yaşamı elinden alınmış tüm diğer hayvanlar ile onları savunmaktan vazgeçmeyen tüm aktivistler için bir kez daha adalet talep ediyor, bu yıldırma politikalarına karşı susmayacağımızı ve hayvanlar için mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz” dedi. Hak savunucuları, Nero’nun öldürülmesi ile ilgili açılan ve takipsizlik ile sonuçlanan davanın Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını hatırlatarak Anayasa Mahkemesi’nden Nero için adil bir karar çıkmasını umduklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.