Atıklar enerjiye dönecek

Atıklar enerjiye dönecek
Atık yönetiminde teknolojik çözümler üreten İBB; Avrupa’nın en büyük tesisinde evsel atıkları kaynağında toplayarak ısı ve enerji üretmeye hazırlanıyor.

Yeni yılda açılacak biyometanizasyon tesisi için restoran, kafe, otel, hastane, yemekhane, pazar yerleri ve catering firmalarının organik atıklarını kaynağında toplamak için ön talep alınmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), depolama sahalarına daha az atık gönderilmesi ve kapasitelerinin daha verimli kullanılması amacıyla organik atıklara yönelik yeni çözümler üretiyor. Yalnızca organik atıkların işleneceği ve bu atıkların enerjiye dönüşeceği Eyüpsultan Kemerburgaz Biyometanizasyon (Atık Yakma ve Enerji Üretim) Tesisi’nin yapımı hızla sürüyor.

Avrupa'nın en büyüğü olacak
Son teknolojiyle çevreye verilen zararın önüne geçecek tesisin ilk etabı yıl sonunda, tamamı ise 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete alınacak. Yılda 8 bin saat kesintisiz hizmet verecek şekilde kurulan tesis tamamlandığında, günde 3 bin ton katı atık işleme kapasitesine sahip olacak. Devreye girdiğinde 1 milyon 400 bin kişinin günlük gereksinimine denk miktarda elektrik enerjisi üretilecek tesis, atık işleme kapasitesi açısından Avrupa’nın en büyüğü olacak. Tesisin yapımı ile mevzuata göre depolanarak bertaraf edilen organik (biyobozunur) atık miktarının 2025 yılına kadar yüzde 35 oranına indirilmesi ve evsel atıkların yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan organik atıkların değerlendirilmesi sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.