Kölelik düzenine son vereceğiz!

Kölelik düzenine son vereceğiz!
A 101 marketlerinde çalışanların yaptığı eylemi Damga'ya değerlendiren Mağaza Market- Sendikası Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, "Bu kölelik düzenine son vereceğiz. Market işçisi yalnız değildir. Market işçisi asla yalnız yürümeyecektir" dedi

A101 marketlerinde çalışan emekçiler, "kölelik düzenine son" diyerek eylem yaptı. Mağaza Market – Sen öncülüğünde gerçekleştirilen eylemin detaylarını Damga'ya anlatan Mağaza Market- Sendikası Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, "A101’in saat uygulaması tüm market işçileri tarafından büyük tepki çekti. Mağaza Market-Sen olarak işçiler ve üyelerimizle bu uygulamayı boykot ettik. Bu saat uygulaması hala işçiler tarafından tepki toplamaya devam ediyor. Bizde bu olayın takipçisi olmaya devam ediyoruz. Diğer marketlerden farklı olarak A101 şubelerinde görüştüğümüz işçiler en büyük sıkıntılarının 8 saat dışındaki mesailerinin puantajlarına yansımaması ve toplu olarak mesai ücretlerini alamaması olduğunu anlattılar. Bunun yanı sıra çalışma süreleri 7.30’da iş başı yapmalarıyla daha da fazlalaştı. Bu uygulamadan sonrada işçiler 12 buçuk saat kadar mesai yapmaya başladılar" ifadelerini kullandı.


Sorunlar sürekli artıyor

Bu durumun işçilerin puantajlarına 8 saat olarak yansıdığını belirten Aras, "Bizler de işyeri ziyaretlerinde ulaştığımız işçilere bu meseleden haberdar olmamızı ve bunun çözülmesi için elimizden geleni yapabileceğimizi anlatıyoruz. Sendikamız bir yandan da Şok ve A101 marketlerine sendikanın örgütlenmesi ve girebilmesi için çalışmalar başlattığını aktarabilirim. Bu marketlerde işçilerin yaşadığı problemler dahada farklı düzeylerde artarak devam ediyor. Çünkü bu market zincirlerinin içinde bulunduğu rekabet ve kar oranlarını düşünmelerinden kaynaklı işçilerin yaşayacağı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bu marketler işçilerin yaşadığı problemleri hesaplarına katmıyorlar. Sadece ne kadar kar elde edecekler? Ne kadar şube açacaklar? Ne kadar ciro yapacaklar? Bunun hesabını görüyorlar sürekli" açıklamasında bulundu.


Market işçisi yalnız değildir

Market işçilerinin beklentilerini açıklayan Aras, "Bir işçiden hem kasa da olması hem de aynı anda reyon dizmesi, yerleri paspaslaması isteniyor. Bir şubede yeteri kadar personelin sağlanmaması durumunda işçiler birden fazla işi yapmak zorunda bırakılıyor. Böylelikle mesaisi süresince gerekli işleri tamamlamaları zorlaşıyor. Sendika olarak tespit ettiğimiz bu sorunlar ve beraberinde işçilerin bunları dile getirebilecek pozisyonda olmamaları bizim gündemimizdedir. Market işçilerinin köle olmadığını ve böyle bir düzene terk edilmeyeceklerini tekrar ifade ediyoruz. Market işçisi yalnız değildir. Market işçisi asla yalnız yürümeyecektir. Mağaza Market-Sen’e üye olun, haklarımızı hep birlikte alalım" dedi.

Özel Haber/Dilek Bozkurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.