Korkuyorsan altından geçme!

Korkuyorsan altından geçme!
Büyükçekmece Belediye Meclisi haziran ayı ilk oturumu gerçekleşti. “İcradan satılık sıfır TV kulesi” başlıklı haberimiz Büyükçekmece Belediye Meclisi'nde tartışma çıkardı.

EKREM HACIHASANOĞLU - “İcradan satılık sıfır TV kulesi” başlıklı haberimiz Büyükçekmece Belediye Meclisi'nde tartışma çıkardı. AK Parti Grubu verdiği sözlü önerge ile kulenin depreme dayanıklılığını sordu. Belediye Başkanı Hasan Akgün ise “Kedi uzanamadığı ete murdar der” tepkisini göstererek, “Yıkmak istiyorsanız alırsınız kazmayı küreği gider yıkarsınız. Depremde korkuyorsanız altından geçmezsiniz” ifadelerini kullandı

Büyükçekmece Belediye Meclisi haziran ayı ilk oturumu gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Hasan Akgün, 28. Dönem TBMM'ye seçilen milletvekillerini ve yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Akgün, “Bu ülke iyi bir demokrasi sınavı vermiştir. Herkes hür iradesi ile oyunu kullanmıştır. Ve seçimler bitmiştir. Şimdi bu aziz vatan ve millete hizmet etme vakti gelmiştir” dedi. Şampiyonlardan söz etmek istediğini dile getiren Akgün, “Cumhburbaşkanımızı kutluyoruz, o da bir şampiyon. Bu sezonu şampiyon olarak kapatan Galatasaray'ımız da kutluyorum. Bir Galatasaraylı olarak emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerimi kullandı.

Paranın yarısı bizden

Türkiye Beledidyeler Birliği'nin (TBB) yeni oluşan yönetimi hakkında da açıklamalarda bulunan Hasan Akgün, “TBB'nin kurucu üyelerinden ikincisiyim. TBB kanunla kuruldu. Aynen belediye yapısı gibi Meclis'i vardır. Birliğin kanunda yazdığı görevi 'Türk yerel demokrasisinin gelişmesi için projeler üretmek' olarak tanımlanmıştır. TTB bu nedenle bu ülkeye önemli hizmetler yapmaya devam edecek bir kurumdur. Bu birliğin yüzlerce milyonluk bütçesi belediyelerden kesilir. Kimsenin keyfine bırakmazlar. Kanun öyle diyor. Bütçesi büyük olan belediyeler daha çok para verir. TBB'nin bütçesinin yarısını 250 belediyesi olan CHP'li belediyeler karşılıyor. Çünkü büyük vilayetler CHP tarafından yönetiliyor” dedi. Son zamanlarda gelen birlik başkanlarının TBB'nin bütçesinin harcanmasında şeffaflık ilkesinden uzaklaştığını savunan Akgün, “Bundan dolayı birçok yere resmi başvuruda bulunduk. Rahatsızlığımızı dile getirdik. Şimdi seçim bitti, sayın Cumhurbaşkanı'mız 85 milyona hizmet edeceğini dile getirdi. Ama CHP'li 4 belediye başkanını TTB yönetimine almadılar. Bunlardan biri de benim. Bu durum bize zarar vermez AK Parti'ye zarar verir. AK Parti Genel Merkezi'nde bu sorgulanmalıdır” eleştirisinde bulundu.

Muhalif üye neden yok?

Gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Ahmet Şahin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “85 milyonu kucaklayacağız” sözlerine atıfta bulunarak, “Biz buna inanmıştık. Bu vesileyle seçim sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Neden inanmıştık dedim? Bunun nedeni TTB'de oluşturulan yeni yönetimdir” dedi. Tartışılan yeni TTB yönetimi hakkında konuşan AK Partili Sami Sertadım ise “Demokrasiyi hep başkalarından talep ediyoruz. Mesela burada Encümen'e yazılan bir muhalif üye var mı? Bunun tek örneği MHP'li Erzincan Belediyesi var. Keşke herkes böyle olsaydı” eleştirisinde bulundu.

Cevap bekliyoruz

AK Parti Meclis Üyesi Zerrin Çağlar da Damga'nın gündeme getirdiği “İcradan satılık TV Kulesi” hakkında Meclis'e önerge sundu. Kahramanmaraş merkezli iki büyük deperemi hatırlatan Çağlar, Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün 15 Şubat’ta verdiği demeci gündeme getirdi. Akgün'ün, “Vatandaşın keyfini beklemeyeceğiz. Kanunun bize vermiş olduğu yetkiye istinaden eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış binaları eskisinden başlayarak, 2004'e kadar yapılan binaların hepsini yıkıyoruz" dediğini belirten Çağlar, “Bu ifadeler Büyükçekmece kamuoyunda infiale sebep olmuş ve sonrasında da AK Parti gurubumuz olarak Mart 2023 Meclis oturumunda yazılı soru önergesi vermiş olmamıza ve aradan 3 ay geçmesine rağmen henüz cevap alamadık. Mart 2023’de vermiş olduğumuz soru önergesinde sormuş bulunduğumuz soruların bir kısmının cevabını maalesef ilçemiz adına üzücü bir haber ile öğrendik. Atıl halde bulunan kule ile ilgili sorduğumuz ve cevap alamadığımız soruların cevabını bölgemizde yerel yayın yapan Damga Gazetesinin “İcradan satılık kule” haberi ile öğrendik. İlçemiz ile özdeşleşen, ilçemizin simgesi haline gelen ve ilçemizin logosunda 35 yıldır yer alan Endem Televizyon Kulesi, önce yeni logo ile kaldırıldı. Anlaşılan o ki 50 milyon dolarlık yatırım fiziki olarak ortadan kaldırılacağa benziyor. Sayın Başkan'ın çeşitli tarihlerde kamuoyuna verdiği beyanatlarında yapımcı firma ile birlikte bu kulenin yapıldığını, icra haberi sonrasında kamuoyunda kulenin Belediyenin malı olduğu algısından rahatsız olan belediyemiz, Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı'nın açıklaması ile belediyenin kule ile ilgilerinin olmadığını yıllar sonra öğrenmiş bulunduk. Kendilerine bu bilgilendirme için teşekkür ediyor, ancak yasal olarak sorduğumuz sorulara da aynı hassasiyeti göstererek en kısa sürede cevap verilmesini bekliyoruz” dedi.

Örtbas edilmek isteniyor

Kulenin neden âtıl kaldığını sorduklarını belirten Zerrin Çağlar, “Şimdi anlaşıldı ki 16 Nisan 1997 tarihinde inşaatına başlanılan kulenin inşaat ruhsat süresi 2 kez uzatılması sonrasında 1 Nisan 2013 tarihinde dolduğu, süre uzatımı ve yenileme yapılmadığı için ruhsatsız hale gelen kulenin iskan belgesinin olmadığını, Belediyemizin Büyükçekmece 1. İcra dairesine 12 Mayıs 2022 tarihinde yazdığı yazından öğrendik. Burada bir konuyu özellikle belirtmek isteriz. Kule üzerindeki vericilerin, ilgili bakanlıktan çalışma ruhsatının verilmediği ve bu nedenle kulenin atıl kaldığı yönündeki bilginin tamamen yanlış ve yapılan hataları örtbas etmeye yönelik algı olduğudur. İlgili bakanlık tarafından çalışma ruhsatı verilebilmesi için bu kulenin iskan izninin olması gerekir. İskan belgesi olmayan yere çalışma ruhsatı verilmeyeceği herkesin bilgisi dahilindedir. Kule konusunu ikinci kez dile getirmemizdeki amacımız olası İstanbul depreminde bu kulenin akıbetinin ne olacağıdır. Konu ile ilgisi olan kişilerden aldığımız bilgilere göre temelinde tek seferde yaklaşık 5 bin metreküp hazır beton kullanıldığı ve ortaya çıkan kimyasal tepkime sonucu ısının soğutulamadığı ve temelde çatlamalar olduğudur. Bu önemli husus hakkında teknik ve yetkin bir kişinin kamuoyuna açıklama yapmasını acilen bekliyoruz. Kulenin bulunduğu alanında jeolojik açıdan sorunlu olduğudur. Bu nedenle de belediyemiz tarafından iskân verilmediği öngörümüzün, icra sonrası doğru olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kulenin yüksekliği nedeni ile olası bir devrilmede yaklaşık 75 metre mesafede E5 Karayolunun kapanmasına veya 225 metre mesafede Büyükçekmece Fuar Alanın üzerinde düşmesi ve içeride organizasyona dek gelmesi halinde de çok canlara mal olacağıdır. Sayın Başkan'a buradan soruyoruz; 2004 öncesinde yapılan yapıları yıkacağınıza dair gösterdiğiniz katı tutumu, 1998 öncesi deprem şartnamesine göre projelendirilen ve iskân belgesi olmayan bu kule için nasıl bir durum arz edeceksiniz?” diye sordu.

Kazma kürek gidin!

Önerge hakkında söz alan Hasan Akgün ise “Muhteşem bir okuyuş. Kedi uzanamadığı ete murdar der. Bu kuleyi biz yaptırdık. Arazisi bizden. Kime yaptırdık? Şu anda sağlık sorunları yaşayan Naci Endem abimize. TV kulesi projesini ben ortaya attım. TV kulesinin yapımında belediyenin 5 kuruşu kullanılmamıştır. Arsa belediyeye ait idi. Arsayı ihale ile sattık. Ancak Naci Endem'in bir şartı vardı; Kulenin belediye ile birlikte devam edeceğini ve arkasından ayrılmayacağımızın sözünü aldı. Kule 1999 depremini gördü. Hiçbir sorun olmadı. Şimdi şehir efsaneleri devam ediyor. Altında 250 odalı ruhsatlı otel var. O anlatılan kadar para harcanmadığını da biliyoruz. Bu kule yapıldıktan sonra bu milletin malıdır. Yıkmak istiyorsanız alırsınız kazmayı küreği gider yıkarsınız. Depremde korkuyorsanız altından geçmezsiniz. Bu emeğe hakarettir” çıkışını yaptı. Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşeceğini dile getiren Akgün, “Değerlendirilmesini talep edeceğiz” dedi.

Senin amacını biliyorum!

Kule hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Yunus Mercanlı ise Akgün'ün hışmına uğradı. Kulenin ruhsatında sorun olduğunu belirten Mercanlı, iskan belgesi alınmadan herhangi bir çalışma yapılamayacağın söyledi. Akgün ise “Senin amacını biliyorum. 35 sene önceden sen doğmadan önce senin amacını biliyorum. Burası Meclis kahvehane değil” dedi. “Meclis hukukunu bilecekesin” diyen Akgün, “Biraz daha devam edersen sizi dışarı çıkarmak zorunda kalacağım” tehdidinde bulundu.

KIRDIĞIM HERKESTEN ÖZÜR DİLİYORUM!

Meclis'te gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Okan Gülkoku, Türkiye'nin önemli bir seçimi daha da geride bıraktığını belirten Gülkoku, “Türkiye bugün dünden daha güçlüdür. Umudunu Türkiye'nin yükselmesine bağlamış kimseyi mahcup etmeyeceğiz. 85 milyon vatandaşımızla birlikte bizler için dua eden 100 milyonların da sorumluluğunun farkındayız. Hoş geldin Türkiye Yüzyılı” dedi. Seçim sürecinde CHP Meclis Üyesi Eren Savaş'ın yaptığı çirkin paylaşımları kınayan Gülkoku, “Sayın üye üslubunu ve haddini aşmıştır. Eren Savaş, milyonluk evi ve arabasıyla övünmüştür. Unutmasın ki bu topraklar milyonluk araba ve ev ile kazanılmadı. Kendisini kamuoyu önünde özür dilemeye davet ediyorum. Halkı cahillik ile aşağılamaya devam ettiğiniz sürece 'adam kazandı' demeye mahkumsunuz” ifadelerini kullandı. Gülkoku'nun açıklamasının ardından söz alan Hasan Akgün, “Konuyu hepimiz biliyoruz. Sayın Savaş'ı aradım. Kensisi bir mübadil çocuğudur. Kendisi bana bu yakışıksız sözlerden ötürü de özür dileyeceğini söyledi. Bu söylem sıkıntılı bir söylemdir” dedi. Hasan Akgün'ün söz verdiği Eren Savaş ise “Siyasi hayatımda kötü bir yol kazası ile karşı karşıya kaldım. Şehitlerimizin kanıyla çizilen sınırlarımızı kimsenin değiştirmeye güzü yetmez. Seçim gecesi kastı aşarak yaptığım paylaşımlar bana hiç yakışmamıştır. Bu nedenle kırdığım, üzdüğüm herkesten özür diliyorum” diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.