TÜKODER Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı: Emekliler haraç istemiyor!

TÜKODER Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı: Emekliler haraç istemiyor!
Tüketiciyi Koruma Derneği, (TÜKODER) tüm tüketiciler ve emekliler için Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan TÜKODER Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı, “Emekliler kimsenin parasını gasp etmiyor" dedi.

SELVİ SARITAÇ

Tüketiciyi Koruma Derneği, tüketiciler ve emekliler için Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplandı. “Dilenci değil emekliyiz”, “Emekliler emekçidir” pankartı açan tüketiciler, “Yoksulluğa ve zamlara karşı biraradayız’, ‘Emekli yaşam evleri istiyoruz’, ‘Emeklilere sefalet ücretine hayır’ ‘Emeklilik külfet değil, kazanılmış hakkımızdır’ şeklinde slogan attı. Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal, “Sadaka değil, insanca yaşam için haklarımızı verin” diyen Koçal, emekli olsun yahut olmasın tüm vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarını ve demokratik kitle örgütlerini ortak mücadeleye davet etti.

Emeklilik yasal bir hak

Emeklileri adına basın açıklamasını okuyan TÜKODER Bakırköy Şube Başkanı Oya Erakıncı ise hayatın devamını sağlamaya yetecek kadar gıda tüketme, giyinme, barınma, eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanabilme gibi unsurları içinde barındıran temel ihtiyaçlara ulaşım hakkının evrensel tüketici haklarından sadece biri olduğunu belirtti. Anayasa ile teminat altına alınan sosyal devlet ilkesinin gereği; devletin tüm vatandaşlarını, yaşamlarının sonuna kadar, asgari bir refah düzeyinde tutmak için sosyal güvenlik sistemini kurduğunu belirten Erakıncı, “Emeklilik, devlete ödeme yapılarak kazanılmış yasal bir haktır. Bu nedenle; devlet bütçe yaparken, harcamalarını plânlarken bunu dikkate alarak, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek, insanca yaşayabileceği emeklilik maaşını ve yıllık zam oranlarını belirlemelidir” dedi.

b2.jpeg

Hakkımızı istiyoruz

“Açıklanan oranlar zam değil, sefalet ücretidir” diyen Erakıncı, “Bir kişinin yaşam maliyetinin 18 bin 796 lira olduğu bir dönemde, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olması, emeklilere müjde değil 'ölün, yüksünüz, külfetsiniz' demektir. Emekli, kimseye yük değildir. Emekliler tüm vatandaşları kapsayan sosyal güvenlik sistemi içerisinde çalışmışlardır. Emekliler kimsenin parasını gasp etmiyor, kimseden haraç istemiyor, kimseden sadaka da dilenmiyor, kendi çalıştıkları süre boyunca ödedikleri primlerin karşılığı olarak insanca yaşayabilecekleri emekli maaşı talep ediyor. Ranta dayalı, yanlış ekonomi politikaları sonucu ülkemiz insanları yoksulluk çıkmazında. Barınma, beslenme, geçinme zorluğu yüzünden okul kaydını yaptıramayan öğrencilerimizin sayısı had safhada. Çöplükte ekmek arayan yoksul, aç insan sayısı günden güne artıyor. Temel ihtiyaçlara ulaşılamadığında beden ve zihnin yetersiz gelişimi söz konusudur, dolayısıyla; bu mücadele, gelecek kuşakların sağlığıyla ilgili de bir mücadeledir. Bizim gibi üretici, emekçilere şu kadar cebinize koyuyorum diyerek açlığa mahkum ederken birileri oligarklarla birlikte ceplerini dolduruyorlar. Biz ve bize benzer ülkelerde enflasyonun en büyük nedeni yolsuzluktur, hırsızlıktır Yıllarca çalışıp ülke ekonomisine değer katmış biz emekli tüketiciler insanca yaşamak için hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

b3.jpeg

Sizi uyarıyoruz

Yetkililere seslenen Erakıncı, “Buradan sesleniyor ve uyarıyoruz, temel ihtiyaçlara ulaşım hakkımız ihlal edilmektedı̇r. Hak ihlalini durdurun. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendikalar; aynı çatı altında olamasak da evrensel haklarımızın korunması alanında sahada mücadeleyi birleştirelim, büyütelim. Ya birleşip kazanacağız, ya da tek tek yok olacağız. Bugün burada direncimizi sahaya yansıtmaya çalışıyoruz, haklı taleplerimiz karşılanana kadar bu direncimizi büyütmeliyiz. Değerli tüketiciler, emekliler; tek başımıza değil örgütlenerek güçlüyüz, örgütlenelim, emekli olduğumuz için dövünmeyelim, övünelim” dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Selvi Sarıtaç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.