Kısa çalışma ödeneği başvuruları yeniden başlıyor

Pandemi dönemiyle birlikte mücbir sebep şartları oluştuğundan, işyerlerinin ödeme yükünü azaltmak, işçilerin mağduriyet yaşamalarının önüne geçmek için kısa çalışma ödeneği hayatımıza girdi. Kısa çalışma ödeneği; Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde devreye alınan bir uygulama. Uygulama kapsamında sigortalılara, üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararıyla 6 aya kadar uzatılabilir) iş yerinde çalışamadıkları dönem için gelir desteği sunuluyor.

"Kısa çalışma ödeneği" özetle; olağanüstü dönemlerde iş yerlerinin kapanması halinde personel maaşlarının yüzde 60’ının devlet tarafından ödenmesi anlamına geliyor.

Vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesi ve virüsün yayılmasının önüne geçilememe nedeni ile sokağa çıkma yasakları yeniden uygulanmaya başladı. İçişleri bakanlığının kararıyla kapatılan kıraathaneler, halı sahalar, çay bahaneleri, kahvehaneler, bilardo salonları ile birlikte çalışma süreleri azalan alışveriş merkezi, berber, kuaför ve güzellik salonlarının tamamında çalışma sürelerinin önemli ölçüde azalması kısa çalışma ödeneğinin yeniden ele alınmasına neden oldu.

25 Mart 2020 ila 1 Temmuz 2020 tarihleri arasında pandemi nedeniyle kısa çalışma başvurusu yapmamış işyerleri, 1 Ocak 2021 tarihine kadar kısa çalışma başvurusunda bulunabilecekler. Pandemi süreci başladığı dönemde 30 Haziran 2020’ye kadar başvuru alınmıştı ve bu tarihten sonra yeni başvurular durdurulmuştu. Cumhurbaşkanlığı kararı ile 30 Haziran 2020 tarihi 1 Aralık 2020 olarak değiştirildi. Değişim tarihi ile birlikte kısa Çalışma ödeneği durdurulan başvurular da yeniden başlayacak. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerlerinin, başvuru tarihi sonrası aldıkları işçileri için de başvuru yapabilmelerine imkan sağlanacak. Daha önce başvuran işyerlerinin kısa çalışmadan yararlanan işçileri için yeni bir başvuruya gerek olmadan uzatma kapsamında, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edecekler. Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen sürelerin işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyecek.

1 Temmuz 2020 öncesinde kısa çalışma başvurusu yapılan işyerlerinde çalışan ancak son üç yıl içerisinde 450 gün işsizlik sigortası pirimi olmayan ya da son 60 gündür iş sözleşmesi devam etmediği için kısa çalışma ödeneği alamayan kişiler, bu süreçte 450 gün pirimlerini tamamlamışlarsa ve işveren tarafından iş kurumu genel müdürlüğüne isimleri bildirilmeleri halinde kısa çalışma ödeneği alabilicekler.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi