Tarih tekerrürden ibarettir

Yıl 1989 günlerden 26 Mart, Türkiye yerel seçimlere gidiyor. Seçimlere toplamda 7 siyasi parti katılıyor. İl Genel Meclisi seçimleri baz alındığında yüzde 28,7 oy alan Sosyal Demokrat Halkçı Parti birinci parti oluyor. 1984 yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında oyları yaklaşık 20 puan gerileyen iktidardaki Anavatan Partisi sosyal Demokrat Halkçı Parti ve Doğru Yol Partisi'nin ardından üçüncü oluyor. Sosyal Demokrat Halkçı Parti başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 39 ilin belediye başkanlıklarını kazanıyor. SHP'yi 16 ille DYP, 5 ille Refah Partisi, üçer ille ANAP ve MÇP, 1 ilde de bağımsız aday kazanıyor.

Yerel seçimlerden büyük bir yenilgiyle ayrılan iktidar partisi ANAP, yeni seçmenler ortaya çıkarmak ve genel seçimlere daha güçlü girmek istiyordu. 2 ay sonra takvimler 29 Mayıs 1989'u gösterirken 360 bin kişi için “Alabileceğin kadar eşya al ve Bulgaristan'dan ayrıl” göçü başlamıştı. Dönemin başbakanı Turgut Özal'ın iç siyasette bir propaganda aracı olarak kullandığı bu göç, tarihe İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük zorunlu göç hareketi olarak tarihe geçti. İstanbul, Bursa ve Edirne başta olmak üzere ülkenin birçok bölgelerine yerleştirildiler.

Günümüzde Beylikdüzü, Esenyurt ve Hadımköy üçgeninde kalan hazineye ait araziler göçmen vatandaşlara hibe edildi. O dönemde Büyükçekmece’ye, şimdilerde ise Esenyurt'a bağlı Kıraç bölgesi belde belediyesiydi. Kıraç belediye başkanı ise Anavatan Partisinden Sonnur Yalnızoğluydu. Türkiye'ye göç 360 bin kişinin haricinde artarak devam etti. “Muhacir mahallesi” adı altında mahalle bile kurdular. Bugün Kıraç bölgesinde bulunan fabrikaların, sanayi kuruluşlarının ve lojistik üstlerinin bulunduğu, İstanbul’un en değerli hazine arazileri devlet eliyle göçmenlere bağışlandı.

Bu bölgenin kaderi midir bilinmez, göç dalgası artarak devam etti. Soydaşlara açtığımız ülke topraklarını Suriyelilerle, Afgan, Irak, Lübnan ve saymakla bitiremeyeceğimiz mültecilerle doldurduk. Sonuç olarak Esenyurt ilçesi, 2023 sonu itibarıyla 1 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olmaya devam etti. Bu özelliğiyle 57 ilin nüfusunu geçti.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte, 26 Mart 1989 tarihinde yaşanan seçimlere benzer bir tablo ortaya çıkmış oldu. Sağ bir partinin, 22 yıldır iktidar olmanın verdiği avantajla katıldığı seçimlerde, sol bir parti tarafından deyim yerindeyse silindi süpürüldü. Ak parti Anavatan partisinin, Cumhuriyet Halk Partisi ise Sosyal Demokrat Halkçı partisinin misyonunun üstlendi.

Partinizin geleceğini korumak ve seçim kazanmak uğruna, ülkeye doldurduğunuz mülteciler sonunuzu belirleyebilir. Yaptığınız yanlış hesaplar Bağdat'tan dönebilir. Bu milletin kırmızı çizgilerine, değer ve yargılarına el uzattığınızda, seçim zamanlarında gerekli cevabı vererek sizi o sandığa gömebilir. Ne kadar “tarih tekerrürden ibarettir” denilse de tarih tekerrür etmez; hatalar tekerrür eder.

Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi