Hüsamettin Aslan

Hüsamettin Aslan

2024 seçimleri: Emekliler ve enflasyon, Ak Parti’ye ceza kesti

Ülkemizde geçen Pazar günü itibarıyla 31 Mart 2024 yerel seçimleri tamamlandı. Tüm Türkiye’nin sonuçlarını merakla beklediği İstanbul, Ankara ve İzmir'de CHP adayları açık ara seçimleri kazandı. Üstelik CHP, her üç şehirde belediye meclislerinde de Ak Parti’ye karşı net bir üstünlük sağladı.

Türkiye'de haftasonu gerçekleşen seçim yarışında İstanbul'un yanı sıra başkent Ankara ve İzmir gibi 30 büyükşehir belediye başkanlık sonuçları, hangi parti ve adayların kazanacağı yakından takip edildi. Öyle ki yerel seçimden daha çok genel seçim havasında gerçekleşen yarışta. Ak Parti kurulduğu günden bugüne girmiş olduğu bir seçimde yenildi ve CHP’nin arkasında yer alarak ikinci oldu.

Seçime katılım oranı yüzde 78,11 olarak gerçekleşirken, CHP 35, AK Parti 24 belediye başkanlığı kazandı. CHP’nin üç büyükşehir dışında özellikle Bursa, Balıkesir, Denizli, Mersin, Afyon ve Kütahya gibi Muhafazakar-Milliyetçi seçmenin ağırlıkta olduğu şehirleri kazanması ve mevcut belediyeleri koruması önemli bir başarı kazanmasını sağladı.Özellikle Ankara ve Mersin’de en yakın rakibini ikiye katladı.

Yüksek Seçim Kurulu(YSK) Başkan Ahmet Yener, kesin olmayan sonuçları şu şekilde açıkladı: "Türkiye geneli belediye başkanlığında CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, BBP 1, İYİ Parti 1 belediye başkanlığı kazanmıştır. 30 büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde ise CHP 14, AK Parti 12, DEM Parti 3, Yeniden Refah Partisi 1 belediye başkanlığı kazanmıştır. İl belediye başkanlığı seçimlerinde ise 44 il belediye için birleştirme tutanağı an itibarıyla alınmıştır. Buna göre, CHP 18, AK Parti 9, MHP 8, DEM Parti 6, BBP 1, İYİ Parti 1, Yeniden Refah Partisi 1 il belediye başkanlığı seçimi kazanmış görülmektedir.”

Buraya kadar okuduklarınız istatiksel bilgiler sonuçların anlamamız için yeterli değil. Zira 2024 Mahalli seçimlerden 8 ay önce yapılan genel seçimlerde %52 oranında oy alan Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın keskin bir şekilde oy kaybetmesinin izahata muhtaç pek çok konu bulunmaktadır.

Bunların başında Ak Partili seçmenin sandık başına gitmemesi ve partisine küsmesi en önemli neden gözüküyor. Çünkü 2023 yerel seçimde 20 milyon oy alan Ak Parti adayı Erdoğan, 2024 seçiminde 12 milyon almış. Seçimi birinci sırada tamamlayan CHP ise 12 milyon oy aldığı genel seçimdeki desteği 13 milyona çıkardığı gözüküyor. Dolayısıyla 1 milyon oy CHP’ye gitmiş; Yeniden Refah Partisi(YRP)’nin 1.5 milyon oyunu eklediğimizde, 2.5 milyon kişi rakip partileri tercih ederken; kabaca 5.5 milyon Ak Parti seçmeni sandığa gitmeyerek Ak Parti ve Erdoğan’a karşı tavır alarak küstüğünü görüyoruz.

Bunun dışında Türkiye’de bir süredir etkisi her geçen gün artan hayat pahalılığı ve düşük emekli ücretleri AK Parti’ye yönelik en önemli eleştiri parametrelerinden biriydi.Bunların dışında Ak Parti kadroların keyfi ve üstencil tavırları,kibri ve halkın sorunlarına kayıtsız kalması, Ak Parti bürokrasisindeki Trabzon ve Rize özelinde gelişen memleketçilik veya kabilecilik İstanbul başta olmak üzere birçok adayın Karadeniz kökenli olması büyük metropollerde tepkiye neden oldu.Bu bağlamda İstanbul’da DEM parti sosyolojisinin Ekrem İmamoğlu’nun desteklemesi ve Anadolu‘da YRP’nin Ak Parti’ye küskün seçmenlere talip olarak oyları bölmesi AK Parti’te ciddi zarar verdi. Keza Şanlıurfa ve Yozgat gibi iki Ak Parti kalesi Fatih Erbakan’ın partisine geçti.

Özellikle Ak Parti seçkinlerinin siyaseti, dar bir arkadaş ve Karadeniz gruplarıyla yapması çemberin dışındaki kitlelerde tepkiye neden olmaktadır. Mesela İstanbul’da Ak Parti ilçeleri aday profilleri yüzünden yarısını bu yüzden kaybetti. Hatta Üsküdar,Eyüp Sultan gibi manevi ve ideolojik anlamı olan ilçeler CHP’ye kaybedilirken,Fatih ilçesi çok az bir farkla Ak Parti’de kaldı.

Toparlayacak olursak seçmen çok net bir şekilde Ak Parti’yi cezalandırdı. Siz bakmayın öyle “mesaj verdi”, “uyardı”, “sarı kart” gösterdi şeklinde yorumları ağızlarında lafı dolaştıranlara. Çünkü seçmen 5 seçimdir(yerel ve genel) özellikle İstanbul’u CHP’ye vererek Ak Parti’ye mesaj gönderiyordu. Ak Parti genel seçimleri kazanıyordu ama İstanbul’da sürekli CHP önde gidiyordu. Bu seçimde seçmenin mesajı hayat pahalılığı ile birleşince Ak Parti’yi baya baya tekme tokat dövdü.Adeta ana akım siyasetin bir hesaplaşması oldu.

CHP açısından 2024 seçimleri önemli başarı görülebilir; ancak halkın taleplerine cevap verilmezse ve topluma tepeden bakılırsa Ak Parti’nın son seçimde yaşadığı benzer hüsranın ilk seçimde CHP’nin yaşaması kaçınılmaz bir gerçek olarak duruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüsamettin Aslan Arşivi