Yükseköğretimin tek sorunu

Eğitim dünyası yaklaşık üç haftadır YÖK’ün yurt dışında eğitim almak isteyen gençlerle ilgili aldığı ve çok tartışılan kısıtlamaları konuşuyor. YÖK yurt dışında eğitim almak isteyen herkese YKS’ye girme mecburiyeti getirmiş, dünya sırlamasında ilk 400’de yer alan üniversiteden mezun olan gençlerin diplomalarını kabul edeceğini açıklamıştı. Dünya genelinde İlk 400 ile ilk bin arasında olan yabancı üniversitelerden mezun olanların diplomasını direkt kabul etmeyeceğini açıklayan YÖK, bu mezunlar için bir özel sınav yapacağını ve bu sınavdan geçenlerin diplomalarını geçerli kılan denkliği vereceğini, ilk binin dışında kalan üniversitelerden mezun olan gençlerin diplomalarına denklik vermeyeceğini açıklamıştı.

Bu karar çok tartışıldı, bütün yazarlar, eğitmenler, gençler bu karara şiddetli bir tepki gösterdi. Ben de önceki yazımda bu uygulama ile yurt dışında eğitim almak isteyen gençlere çok ciddi bir haksızlık yapıldığını dile getirmiştim. Bu kararın yurt dışında eğitim almak isteyen gençlerin önünü kesen bir karar olacağı gibi yurt dışında eğitim veren üniversitelere de bir saygısızlık olacağını düşünüyordum.

ddd.png

YÖK kararı revize etti

YÖK’ün aldığı o kararlar çok ciddi tepkiler aldı. YÖK bu tepkilere kayıtsız kalmadı ve geçen gün yükseköğretim kurulu yeniden toplanarak yurt dışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan o sert değişiklikleri tekrar gözden geçirdi ve bu kararları biraz daha makul bir seviyeye getirdi. YÖK başkanı Erol Özvar 29 Mart günü kendi X Hesabından yaptığı açıklama yükseköğretim dünyasında yaşanan telaş ve eleştiri yağmurunu durdurdu.

YÖK Başkanı yaptığı açıklamada: “yapılan değişikliğin uygulanmasında ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için uygulama usul ve esaslarını yayımladık.” sözleri ve çok daha net ve anlaşılır grafiklerle bu tartışmaya son noktayı koydu. Bu açıklama ve revize edilen kararlar yurt dışında eğitim almak isteyen gençler içinde çok önemli bir açıklama oldu ve tüm tereddütleri yok etti. Revize edilen kararlara göre yurt dışında eğitim almak isteyen gençler için çok daha makul seviyeye getirildi. İşte o yeni uygulamayla yurt dışında eğitim almak isteyen gençlerin yurt dışından diploma almak için yapması gerekenler:

yok-grafik-bilgi.jpeg

-Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler.

-İlk binde olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek. Bu öğrencilerin Türkiye’de YKS sınavına girme mecburiyetleri olmayacak.

-Dünya genelinde ilk bin üniversite içinde yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar Türkiye’de yapılan YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.

-Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranmayan iktisat, işletme, ekonomi, kamu yönetimi, tarih, coğrafya, iletişim, ilahiyat gibi alanlarda yurt dışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyenlerin Türkiye’de YKS’ye girme mecburiyeti olmayacak. Bu alanlarda yurt dışında eğitim alanların diplomalarının Türkiye’de denklik hakkı kazanması ise daha önce yapıldığı gibi transkriptlerine göre bireysel incelenerek karar verilecek.

YÖK’ün yaptığı bu yeni açıklama hem önceden yapılan eleştirilerin haklılığını gösterdi hem de YÖK kurulunun bu konuda kamuoyunun hassasiyetlerine karşı nasıl hemen yanıt verdiğini gösterdi.

Dikkatimi çeken en önemli şey ise bu açıklamadan sonra kamuoyunun bu yeni revizyonun bir an önce resmî gazetede yayınlanmasına yönelik sosyal medyada yaptığı paylaşımlar oldu. Gençler ve aileleri binlerce sosyal medya iletisi yazarak ‘bu yeni karar değişmeden hemen resmi gazetede yayınlansın neme lazım yine fikir değiştirirler’ dercesine hafiften YÖK’e dokundurdular.

kutu.jpg

GEREKSİZ BİR GÜNDEM OLDU

Uzun lafın kısası bu çok gereksiz bir gündem oldu. Ülkemizde eğitim alanında bir sürü sorun yaşanırken durup dururken bir anda yurt dışında eğitim almak isteyenler üzerinden gündem oluşturmak zaman kaybıydı. Yüksek öğretimin çok ciddi sorunları var. Doçentlik sözlü sınavının kalkması ve nitelikli akademisyenlerin yetişememesi, vakıf üniversitelerinin birer bakkal dükkanı gibi paradan başka bir şey düşünmemesi, apartman binalarında eğitim veren üniversiteler, AR-GE çalışmalarındaki yetersizlikler, son yıllarda yaşanan akademisyen enflasyonunda gelenin geçenin doktor, doçent yapılması ve daha pek çok çözüm bekleyen sorun var. Maaş alamayan akademisyenlerin özlük hak sorunları, yabancı dilde eğitim verme konusunda sevdalı yüksek öğretim kurumlarında eğitim gören ve ana dillerini yani Türkçeyi unutan gençlerin dil sorunları var.

Bence daha çok ama çok sorun var. Bu ve benzeri diğer sorunların çözümüne yönelik haberleri duymak ve tartışsak daha iyi olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mihalis Kuyucu Arşivi