Yok mu ülkede Serpil Örümcer’e destek olacak birileri

Beşerî işlerde ve sanat alanında çalışan insanlarının sosyal güvence eksikliği insanların hayat kalitesini düşürüyor. Türkiye’de özellikle sanatçıların sosyal güvenlikleri yok ve bu durum onlara yaşlılıklarında çok zor günler yaşatıyor. Bu özellikle 1980 yılından önce şöhret olan insanları çok etkiliyor. Bu isimlerden biri de Serpil Örümcer.

Serpil Örümcer 1970’li yılların başında dönemin ünlü sanatçısı “Samanyolu” adlı şarkının yorumcusu Berkant ile bir çay bahçesinde başlayan bir aşk sonucunda evlendi. Aynı dönemde müziğe başlayarak sahneye çıkmaya başladı. Rahmetli Berkant’la olan ilk evliliği fazla uzun sürmedi, Berkant içmeyi severdi bu durum eşi Serpil Örümcer’i rahatsız etti ve bu evlilik daha bir seneyi tamamlamadan bitti. Örümcer kızı Fulya’ya hamile iken Berkant’tan ayrıldı. Evliliği şanssız gitti ama müzik kariyeri güzel gitti. Müzik kariyeri boyunca 7 tane 45’lik plak ve beş tane albüm yayınladı. Son yayınlanan albümü 1987 yılında yayınlanan “Gül Gibi Koklarım Seni” oldu. Müzikle uğraştığı dönemlerde beş tane filimde de rol aldı. İlk rol aldığı filim 1968 yılında yayınlanan “Benim de Kalbim Var” adlı film oldu.

Seksenlerin değişimi onu da etkiledi

Seksenli yıllar Türkiye’nin değişim yıllarıydı. Her sanatçı gibi bundan Serpil Örümcer de payına düşeni aldı ve her yetmişlerde müzik yapan sanatçı gibi oda hem sahnelerden hem de müzikten ayrı kalmak zorunda kaldı. Müzik piyasasında yaşanan değişim doksanlarda da devam etti. Serpil Örümcer bu dönemde bir rahatsızlık geçirdi ve kansere yakalandı. Bir yandan sağlık sorunlarıyla uğraştı diğer yandan bugüne kadar devam eden hayat mücadelesiyle uğraştı.

Sanatçı kısa bir süre öncesine kadar Avcılar Ambarlı’da bulunan kapalı pazar alanında Antik Nostaljik Eşya Çarşıcıları Derneği tarafından açılan tezgâhta çalışarak geçimini sağlıyordu. Ekonomik kriz filan derken toplumu vuran sorunlar Serpil Örümceri’de vurdu ve sanatçının yaşadığı ekonomik sorunlar büyüdü. Son birkaç yıldır ev kirasını ve faturalarını ödeyebilmek için sosyal medyadan kendi fotoğraflarını satarak bir geçim kaynağı sağlamaya çalıştı. Kısa bir süre önce Kanal D’de yayınlanan “Arka Sokaklar” dizisinin yapımcısı sanatçıya destek olmak için Serpil Örümcer’e bir bölümde rol verdi.

Son çare CD'lerini satmak

Bunlar küçükte olsa bazı katkılar sağladı ama bu hayat pahalılığında Serpil Örümcer’e yapılan bu küçük yardımlar ne getirebilirdi ki? Nitekim de öyle oldu. Örümcer hayat mücadelesine devam etti ve bu kez de eski şarkılarından oluşan bir CD hazırladı ve bu CD’ye satışa sunduğunu sosyal medyada yaptığı bir açıklama ile duyurdu. Sanatçı hazırladığı kısa videoda “Ben yetmişli yılların sanatçısı Serpil Örümcer. Bazı ihtiyaçlarımdan ve borçlarımdan dolayı eski şarkılarımı bir albümde topladım. Onları satmak istiyorum. Eğer arzu ederseniz CD’leri adresinize imzalı olarak gönderirim” açıklamasını yaptı.

Serpil Örümcer CD’lerini internet üzerinden 300 liraya satıyor. Bu konu ile ilgili “Kiram 6 bin TL oldu. Yardımlarla borçlarımın bir kısmını ödedim ama hala borcum var. Kiram bu sene içinde yine artacak. Işın Karaca da faturalarımı ödüyor. Büyük paralara internet üzerinden CDlerim satılıyor ama bu paralar bana gelmiyor. O Yüzden CD’lerimi kendim satmak isteedim. Tek isteğim bana iş bulunması” açıklamasını yapıyor.

ÖRÜMCER İÇİN BİR DESTEK

KONSERİ VERİLEMEZ Mİ?

Peki ya Türkiye’de yorumcuları yani şarkıcıları temsil eden Müyorbir adlı meslek birliği ödeneğinden bir kısmını bu sanatçıya ayıramaz mı? Tüm meslek birlikleri gelirlerinin yüzde birini veya ikisini ihtiyaç sahibi sanatçılar için fonlayamaz mı? Bu insanlara bir meslek birliği emeklilik ödeneği çıkaramaz mı?

Peki ya kültür bakanlığı Serpil Örümcer örneğinde o ve onun gibi ihtiyacı olan sanatçılara bu meşhur harca harca bitmeyen on bin liralık emeklilik maaşını bağlayamaz mı?

Artık iş bize yani duyarlı insanlara kaldı. Serpil Örümcer’in CD’sini satın alarak ona destek olun. Instagram hesabından direkt iletişime geçebiliyorsunuz. Instagram’da çok Serpil Örümcer hesabı var buna dikkat edin. Gerçek hesabı: https://www.instagram.com/orumcer34/

Onurlu bir mücadele

Serpil Örümcer bu açıklamasında da gördüğünüz gibi hiçbir açıklamasında kimseden para istemedi, sadece iş istedi. Ekonomik anlamda geçimini sağlamak için ona kaynak yaratacak bir iş istedi. Ama devlet büyükleri olsun, müzik meslek birlikleri olsun kimsenin umurunda olmadı. Asıl bu olayla ilgilenmesi gerekenler her konuda olduğu gibi sağırı dilsizi oynadı.

Uzun zamandır sanatçının verdiği bu onurlu mücadeleyi takip ediyorum ve çok üzülüyorum. Üzülüyorum çünkü halden anlayan duyarlı bir insanım.

Üzülüyorum çünkü bu ülkede sadece bir kısım insanın zengin hayatı yaşadığını görüyorum.

Üzülüyorum çünkü bu şöhret tayfasının vefasızlığını görüyorum.

Bu kadar mı duyarsız oldu insanlar? Mübarek Ramazan ayında kalantor iftar sofraları veren sözde duyarlı insanlar nerede? Müzik endüstrisi meslek birlikleri nerede? Kültür bakanlığı nerede? Sivil toplum kuruluşları nerede?

Son sözüm: Umarım Müyorbir ve Kültür Bakanlığı bir zahmet bu konuya el atar Serpil Örümcer ile tüm ihtiyaç sahibi sanatçılara destek olmak için bir şeyler yapmayı akıllarına getirler.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mihalis Kuyucu Arşivi