Selvi Sarıtaç

Selvi Sarıtaç

Hedef madalya şampiyonu olmak!

4 yaşında Mısır'da başladığı spor hayatına 2018’de Türkiye’ye geldikten sonra da devam eden Zeyna, 2020’den beri aldığı Avrupa ve dünya şampiyonluklarıyla dünyanın en iyileri arasında yer alıyor.
2004 doğumlu olan ve yaklaşık 5 yıldır Bakırköy Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nde antremanlarını sürdüren Zeyna, bu güne kadar aldığı 15’den fazla şampiyonlukla, tüm dünyaya hem ülkemizin hem de Bakırköy'ün adını gururla duyuruyor.

Zeyna Gabala 20 yaşında ve silahsız savunma sanatı olarak bilinen spor dalı Karete’de defalarca kez Avrupa ve Dünya Şampiyonu olmuş bir isim. Zeyna ve Karate Eğitmeni Burak Sönmez’le yaptığımız sohbet sonrası aslında kendimizi de değerlendirdik ve Bakırköy’le ilgili gerçekte çokta güzel şeyler olduğunu ve bunları çok da bilmediğimizi öğrendik.

Böylece neden bir zamanlar Bakırköy’e sporun ve sanatın başkenti denildiğini de anladığımız sohbetimizde, önce Zeyna kendisini anlattı.

2018 yılında Mısır’dan gelmiş bir ailenin üç çocuğundan birisi Zeyna. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde üniversite öğrencisi olan Zeyna, kendini bildiğinden beri spor yapıyor. 3 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak abi ve ablasının da uzun süre spor yaptığını ancak kendisi için savunma sanatı karatenin bir yaşam biçimi olduğunu ifade ediyor.

Zeyna, 2018’de özel spor salonu olan eğitmen Burak Sönmez’le birlikte çalışmalarına devam ediyor ve antremanlarını hiç kaçırmıyor.

2020 yılında çalışmalarının ve azminin karşılığını Türkiye Şampiyonu olarak alan Zeyna, devamında TC vatandaşı oluyor ve hem ülkemizin hem de Bakırköy’ün adını dünyanın dört bir yanında duyuruyor.
İncirli’de özel bir spor salonu olan Karate Eğitmeni Burak Sönmez, Zeyna ile ilk karşılaşmalarını anlatarak, ‘Çok hevesli ve çalışkan bir öğrenci’ olduğunu söylüyor ve “Çalışmalarımız sonrası çıktığımız müsabakalarda kendimize bir hedef koyduk ve ilk olarak iller arası müsabakada birinci, devamında 40 ülkenin katıldığı müsabakada şampiyon oldu kızımız” diyor.

Devamında Zeyna’nın 2022’de girdiği Türkiye Şampiyonasında ikinci, milli takım seçmelerinde ise birinci olarak milli takıma girdiğini anlatan Burak Sönmez, ‘Milli Sporcu’ ünvanı alan Zeyna’nın neredeyse çıktığı her turnuvadan şampiyon olarak ülkemize döndüğünü, bu güne kadar aldığı şampiyonlukların da 15’in üzerinde olduğunu söylüyor gururla.

2023 yılının ise Zeyna’nın yılı olduğunu anlatan Burak Hoca, dünyanın sayılı sporcularının derece puanı + katılım puanı toplamı aldıkları rank puanı ile katılabildiği Avrupa Şampiyonası’nda da Türkiye adına yarışarak ikinci olduğunu anlatıyor.

Dünya gençlik ligi üçüncüsü olan Zeyna, Burak Sönmez hocasıyla başladığı dönemde 21 yaş altı kadınlarda dünya sıralamasında 200. sıradayken, şimdilerde dünyanın ilk 21’ine girdiğimizi de söylüyor. Yeni dönem hedeflerini ise ilk 5’e çıkmak olarak belirleyen Burak Hoca, “Milli takımın kendi yaş kategorisinde en iyi sporcusu. Türkiye birincisi, Avrupa ikincisi. Hedefimiz A Takımında kalıp, kariyer yapmak. Geleceğin hem dünya hem de Avrupa Şampiyonu olmak ve madalyalı ne kadar müsabaka varsa madalya şampiyonu olmak” diyerek noktayı koyuyor.

Babası Reis Sönmez’in de geçmişte Bakırköy Belediye Spor Kulübü’nün Karate Takımı’nı kuran kişi olduğunu ancak özellikle son 10 yıldır kendi belediyelerine ait spor salonlarında dahi çalışamadıklarını, Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nde yaptıkları çalışmaları da özel bir okulun kiraladığı saatlerde kendileri için ayrılan zamanlarda yaptıklarını anlatıyor üzülerek.

Bakırköy’de büyüdüğünü, kendi çocukluğunda okuduğu okul müdürü dahil belediyeden aldığı takdir, teşekkür ve ödülleri anlatıyor. “Marifet iltifata tabidir” diyerek, başarının alkışa muhtaç olmadığını ancak en azından iltifatla taçlandırmanın önemine değinen Burak Hoca, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve Milli Takımlarımıza daha fazla sporcu yetiştirmek için geleceğin teminatı gençlerin, en azından başarılı olanların kendilerini özel hissetmeleri ve motivasyonlarına güç katması amacıyla bilinmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun gelecek nesillere de örnek olacağını söylüyor.

Sporun her branşının kendine özgü disiplini olduğunu, gençlerin yaşam biçimini şekillendirdiğini, herkesin sporcu olmak zorunda olmadığını ancak sağlıklı yaşamak için spor yapması gerektiğini ve sporu tabana yaymak için yeni dönemden beklentilerini belirten Sönmez, Bakırköy Belediyesi’nin ‘Karete Takımını’ da kurabilecek fiziki gücünün de olduğunu belirtiyor.

Geçmiş dönem belediye başkanının bu tür işlerle ilgilenmediğini ve yeni dönemde Başkan Ayşegül Ovalıoğlu ve yönetiminden umutlu olduğunu söyleyen Burak Sönmez, “Bir Bakırköylü olarak sporun ve sanatın başkenti dediğimiz ilçemizde kaybolan değerlerimizin yeniden hayata geçmesini istiyoruz. Bakırköy'de spor artık kültür anlamında yapılmıyor. Bunun için canla başla çalışan kulüplerimiz var ancak ne yazık ki yeterli ilgiyi ve desteği göremiyor” diyor.

Hem Avrupa hem de Dünya Şampiyonlukları olan Zeyna Gaballa, Bakırköy Belediyesi’ne ait Atatürk Yaşam ve Spor Merkezi’e özel bir okulun jimnastik saatlerinde gelerek antrenman yaptığını, Burak Hocasının ve ailesinin desteği ile çalışmalarını yapabildiğini söylüyor. Bakırköy Belediyesi’nin, Atatürk Spor ve Yaşam Köyü yönetimin, spor müdürünün haberi yok mu bu durumdan diyorum, “Var” diyor ve susuyor….

Zeyna Gaballa’nın
kazandığı ve kazandırdıkları…

2021 yılında gençler kategorisinde ilk Türkiye şampiyonluğunu kazandı.
2021 yılında dünya gençlik karate liginde 3. oldu
2022 yılında katıldığı ilk defa katıldığı büyükler kategorisinde de 3. oldu
2022 yılında U21 Türkiye 1. oldu.
2022 Aralık ayında Kocaeli'de yapılan yarışmada da Türkiye 1. oldu
2022 Turkish Open Büyükler 1. U21 aynı turnuvada 1. 3 defa 11TH World shotokan da ferdide 3., takımda 3.
2023 U21 Türkiye 1.
2023 Balkan Karate Şampiyonu ferdide 1. oldu takım olarak da 3. oldular.
2023 Karate 1. Series Portekiz de 2. oldu.
2023 İller arasında Manisa'da yapılan maçta 1. oldu.
2024 U21 Avrupa 2. oldu
2024 büyükler Türkiye 2.
2024 Üniversiteler arası yarışmada Türkiye 1.
Katıldığı İstanbul Şampiyonalarında 1. 2. ve 3. lük kazanmıştır.
2023 yılında Japonya'da dünyanın en iyi 32 sporcusu arasından Karate 1 Premier Maçında 5. oldu.
Zeyna Gaballa, Türkiye’de kendi kilosundan dünyada ilk 32’de bulunan ve sıralanan en yüksek sporcularından.

zey.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selvi Sarıtaç Arşivi