Selvi Sarıtaç

Selvi Sarıtaç

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bakırköy ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde Bakırköy’de bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Haziran 2017’de İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün'ün organizasyonu ile Cumartesi pazar alanında kurulan iftar sofrasında, altı otopark üstü kapalı olacak şekilde yapımına söz verdiği ve görüntüde tamamlanan pazar alanında bu kez esnafla kahvaltıda bir araya geldi. Bakırköy’ün her derdi bitmiş, bir tek pazar sorunu varmış gibi, “Bu güzel yapının oluşmasında bir sözüm geçmişse ve bu konuda size verdiğimiz sözü yerine getirmişsek o da benim hayatımın en güzel günlerden, zamanlarından birisidir" diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çiçeği burnunda ilçe başkanı Gizem Başaran Arslan’ın eşlik ettiği kahvaltıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılmadığı kahvaltıda dağıtılına malzemelerin üzerindeki İBB logosu dikkat çekti.
Kılıçdaroğlu gelmeden önce yapılan hummalı çalışma göz yaşartırken, CHP Bakırköy İlçe Örgütünden, halktan ve basından gizlenen kahvaltıda son iki dönemdir Bakırköy’ün kadrolu encümeni Ali Türkoğlu’ndan bir ses yükseliyor. “Takım elbiseliler şu tarafa, adaylar şu tarafa” Takım elbiselilerden kasıt, genel başkanlarının geleceğinden son dakika haberdar olan, geçtiğimiz günlerde ilçe kongresinde yönetime giren, çoğunluğu avukat, mühendis ve iş insanı olan, genel başkanlarını karşılamak için olması gerektiği gibi giyinen genç ilçe örgütü. Adaylar derken, yakın tarihte yapılacak yerel seçimlerde meclis üyeliği vs gibi görevlere talip olup kendini genel başkana göstermeye gelenler kast edilmişti sanırım ama sır gibi saklanan programın duyurusu yapılsaydı belkide esnaftan çok aday adayı dolardı alan.
Neyse sonuç itibari ile bir kahvaltı düzenlendi ve İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, hoşgeldin beş gittin faslının ardından pazarcı esnafının halka taze ve ucuz sebze meyve ulaştırmak için büyük sermaye gruplarıyla rekabet içinde olduklarını söyledi. Bu ifade her ne kadar genel anlamda doğruysa da yeni yapılan kapalı pazardaki sebze meyve tezgah sayısı da ortada. Pazarın genel anlamda halk arasındaki adı da zaten sosyete pazarı. Eğer ucuz sebze ve meyve pazarı olsadı adı semt ya da halk pazarı olurdu.
Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün’ün bunları söylerken, birden aklımıza Zuhuratbaba Mahallesi’nde kurulan semt pazarını kaldıran Bülent Kerimoğlu yönetimindeki belediyeye karşı yaptıkları eylemler ve hala binada izleri bulunan yumurtalı eylemler canlanıyor hafızalarımızda.
Öyle veya böyle sonuçta kazanç elde edilen bir işle ilgili mevcut başkanı övmesini bile anlayabilirdik aslında ama taki 45 yıllık Bakırköylü bir vatandaş olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, kendini hiç ama hiç ilgilendirmeyen bir konu hakkında konuşmasaydı. Şengün, Belediye Başkanının cesur, kararlı, sözünde duran, güven veren bir belediye başkanı olduğunu, Bakırköy Spor Vakfı’nı yıkarak da çok doğru bir iş yaptığını söylerken amacının ne olduğu anlaşılamadı. Anlaşılan tek şey vardı o da, öğretilmiş olduğuydu.
Küçük sermaye guruplarının büyük sermaye grupları ile rekabet içinde olduğunu söyleyen Şengün’ün hem bölge halkını hem de vakfın yıkımı esnasında bir içinin ölümünü yok sayarak yaptığı konuşmayı anlamadık anlamayacağız da. Çünkü söz konusu alanın encümenden çıkan yıkım alanı 2780 metrekareydi ancak belediye 7 bin metrekare yıkmıştı. Bu konu hakkında Mesut Şengün’ün bilgisi var mıydı yok muydu bilmiyorum ama bildiğim şey, bilmediğin şey hakkında konuşulmaması gerektiği.
45 yıllık Bakırköylü olduğunu söyleyen Şengün’ün yanıbaşındaki Botanik Park’ın halini, hemen pazarın dibinde çocuk parkı içinde öğrencilere etüt merkezi diye açılıp bir avuç sermaye gurubuna verilen İskender Iğdır Parkı’nı, hemen alt taraflarındaki Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin içler acısı halini bırakıp, kendisinden kilometrelerce uzaktaki Spor Vakfı’nı konuşması muhtemelen öğretilmişlik dediğim gibi ama umarım bundan sonraki konuşmalarında bu yazdıklarımızı da öğrenmiş olarak konuşur.
Şengün’ün ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Genel başkan olduğumuz halde sizden farklı bir yaşamımız yok. Ailemizle, çoluk çocuğumuzla esnaf, vatandaş nasıl yaşıyorsa öyle yaşamaya özen gösteririz” derken, göreve geldiğinde mühürlediği sonrasında Pruva 34 Konutları'ndan daire satın alan Başkan Kerimoğlu’nun, mühürlerken 296 bin metrekare inşaat izni olan alanının, mühürleme işleminin kaldırılmasının ardından 309 bin metrekare olarak tamamlanmasına izin vermesi hiç bir vatandaşın ne yaşam tarzı ne de kabul edilebilecek bir durum.
Tüm bunlar konuşulurken CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun sessizliği, kendisine sorulduğu halde konuşmamayı tercih etmesi de bir başka ayrıntı ancak, yeni seçilen CHP İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan’ın adının ve sanının hiç konuşulmaması da akıllarda soru işareti bırakmadı
değil açıkçası.
Pazar kahvaltısından sonra alandan ayrılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, geçmiş dönem belediye başkanı Ateş Ünal Erzen yönetiminde, Meclis Üyesi Öğretmen Kenan Zülaloğlu öncülüğünde eğitimde fırsat eşitliği yaratmak için Türkiye'de ilk kez olmak üzere işitme engellilerde dahil ücretsiz üniversiteye hazırlık eğitimi verilen Bakırköy Gençlik Eğitim Merkezi BAKGEM’i ziyaret etti.
Geçmiş dönemde var olan hizmetlerin yüzde doksanının mevcut yönetim tarafından devam ettirilmediğini bilen Bakırköylüler olarak, Kerimoğlu öncesi sınavların açıklanmasıyla birlikte büyük büyük afişlere hem bizi hemde güzel öğrencilerimizi onurlandıran gurur tablosunu her ne kadar şimdilerde göremediysek de, geçmiş dönemde 110 kapasiteli BAKGEM ziyaretinizdeki 10 civarındaki öğrenci sayısı sadece devam eden BAKGEM’i de sorgulamamıza neden oldu.
Bakırköy Millet Bahçesi içinde bulunan Bakırköy Gençlik Eğitim Merkezi ziyaretinde vatandaşın Kerimoğlu tepkisi ise büyük bir sessizlik içinde dinlendi.
Kılıçdaroğlu’nu gören bir kadının koşarak Kılıçdaroğlu’na Kerimoğlu güzellemesi yapanlara inat tüm gerçekleri söyledi. Kılıçdaroğlu gezisinin gizli tutulmasının sebebi de böylece anlaşılmış oldu. Çünkü 2 dönemdir Kerimoğlu başkanlığında yönetilen Bakırköy pis, bakımsız ve adeta
20 yıl geriye gitmiş ve gitmeye de devam ediyordu.
Bakırköylü kadın, Millet Parkı içerisinde önce-sinde güvenlik olduğunu, şimdilerde güvensiz, pis ve bakımsız bir yer haline geldiğini, geceleri ise artık parka çıkamadıklarını ve her köşesinde farklı görüntülere şahit olduklarını söyleyerek, bankları boyanırken gördüklerinde şaşırdıklarını ve Kılıçda-roğlu gelince sebebini anladıklarını belirtti. Söyle-nenlerin hepsinin gerçek olduğu biliniyordu ki, ne Kemal Kılıçdaroğlu, ne il başkanı Kaftancıoğlu, ne de Kerimoğlu bir şey diyemedi.
Kılıçdaroğlu tıpkı geçtiğimiz yıl Halk Tv binası önünde Kerimoğlu’nun yaptıklarından rahatsızlık-larını dile getiren çoğunluğu CHP’ye oy veren in-sanlara yaptığı gibi suskunluğunu korudu. Bu arada Bakırköy halkı ellerinde “Kerimoğlu İstifa” yazılı pankartlarla eylemde yapmıştı. İşçiler 100 gün grev yapmıştı. Halkın, esnafın, pazarcının bin-lerce şikayetine karşılık bu güne kadar ne Kemal Kılıçdaroğlu ne de İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bu insanları karşısına alıp, “Gel bakalım Keri-moğlu, bu insanlar ne diyor?” dememişti. Oysa biz Kemal Kılıçdaroğlu’nun böyle yapmasını beklerdik tıpkı “Gel bakalım Muharrem” dediği gibi.
Hazır yazmaya başlamışken geçtiğimiz günlerde 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle CHP’nin ayrı, belediyenin ayrı düzenlediği “Fener Alayı” hak-kında da birkaç kelam edeyim.
2 dönemdir Bakırköy Belediye Başkanı olan Bülent Kerimoğlu’nun aradan geçen 9 yılın ardın-dan ‘Fener Alayı’ düzenlemesi akıllarda soru işa-reti bıraktı. Hiç bir milli bayramda özel bir etkinlik yahut konser yapmayan Başkan Kerimoğlu’nun CHP İlçe Başkanlığının düzenlediği Atatürk Anı-tı'na Çelenk Sunma Töreni’nde belediyenin çalış-malarından bahsetmesi ise şaşkınlık yarattı. Başkan Kerimoğlu’nun, ‘Tek bayrak, tek millet’ di-yerek tüm siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilci-lerini fener alayına davet etmesini, genel merkeze göstermelik siyasi bir manevra olarak değerlendi-ren bazı katılımcılar, “Doğru olan zaten belediye-nin yapmasıdır ama bu güne kadar neredeydi?Tepkimiz yapılmasına değil, bugüne kadar yapıl-mamış olmasına” dedi. CHP İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan’da, her yıl düzenledikleri ‘Fener Alayı’nı bu yılda ilçe başkanlık binası önünden saat 19:00'da başlayacaklarını söyleyerek, herkesi bay-rakları ve flamaları ile yürüyüşe davet etti. CHP’nin düzenlediği yürüyüş belediyenin düzenle-diği yürüyüşün yaklaşık iki katı sayıya ulaşırken, diğer siyasi partilerin de yürüyüşe ilgi göstermediği gözlendi.
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, CHP Bakırköy İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği 30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni’nde belediyenin çalışmalarından bahsetti. Zafer Bayramı Anmasında Sayıştay rapo-rundan yüz akıyla çıktıklarını, belediyenin sıfır borcu olduğunu, geçmişten gelen borçları ödedi-ğini, Türkiye’ye örnek bir belediyecilik yaptıklarını belirterek, Kasım 2016’da temelini atıp en geç 1 yıl içinde bitireceklerini söylediği Bakırköy Hizmet Binası’nın açılışını yeni dönemde genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı bir törenle açacaklarını söyledi.
Yeni dönem derken 8 ay sonra yapılması planla-nan yerel seçimlerden sonra mı yoksa seçim öncesi yapılacak CHP Kongresi’nin ardından mı açılacağı anlaşılmayan bir konuşma yapan Başkan Keri-moğlu, tüm maliyetini pazarcılar odasının üstlen-diği kapalı pazar alanından, çocuk dostu belediyecilik hizmetlerinden, nüfusa oranla en çok kreş hizmeti verilen belediye olmalarından, yaz kış spor okullarından, sanat kültür kurslarından da bahsetti.
Başkan Kerimoğlu’nun Zafer Bayramı An-ması’nda yaptığı konuşmanın yerel seçime yönelik bir çalışma olduğunu ifade eden bazı STK temsilci-leri, kendilerini ziyaret etmeyen, şikayetleri duy-mazdan gelen ve bu güne kadar ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket eden Başkan Kerimoğlu’nun, ‘Tek bayrak, tek millet’ diyerek diğer siyasi parti temsilcilerini fener alayına davet etmesini, genel merkeze göstermelik siyasi bir manevra olarak değerlendirdi.
Anma töreninde konuşan CHP Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan, 9 Eylül’de partile-rinin, 29 Ekim’de de ülkemizin 100. yılını kutlaya-caklarını söyleyerek, “Dolayısı ile parti bayrağımız ve aracımız olmadan bir fener alayı yürüyüşü ger-çekleştirmemiz partimizin 100. yaşı için mümkün değildir. Fener Alayı yürüyüşümüz, CHP İlçe Baş-kanlığı olarak saat 19:00’da ilçe başkanlığımızın önünden başlayacaktır.” diyerek, her yıl yapılan yü-rüyüşü bu yıl daha bir coşkuyla kutlayacaklarını söyledi.
Konuyla ilgili görüş belirten bir çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, belediye başkanının yıllar sonra yaptığı çağrı karşısında ne yapacaklarını şa-şırdıklarını söyleyerek, hiç bir yürüyüşe katılmaya-caklarını söyledi.
Gün içinde belediye çalışanlarına akşam yapıla-cak fener alayına aileleriyle birlikte katılmaları yö-nünde baskılar olduğu iddiaları sosyal medyada gündeme düşerken, emniyet kayıtlarına geçen sa-yıya göre yaklaşık 200 kişi yürüyüşe katıldı. Deva Partisi İlçe Başkanı Gökhan Yılmazer’im yanı sıra Saadet Partisi İlçe Başkanı Mehmet Faruk Ertekin katılırken, Ak Parti, İYİ Parti, Demokrat Parti, TİP gibi ilçe başkanlığı bulunan partilerin ise katılmadığı görüldü.
CHP İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği yürüyüş, belediyenin düzenlediği yürüyüşün yaklaşık iki katı sayıya ulaştı. Geçmiş dönem ilçe başkanı Asım Köksal Muş’un yanı sıra, Mimarlar Odası Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, Mali Mü-şavirler Birliği önceki dönem Genel Başkanı Ziya Disanlı, Mahalle Afet Gönüllüleri Kartaltepe Ekibi, geçmiş dönem meclis üyesi Ali Rıza Akyüz, Şükrü Aydın, İsmail Taş, Mevcut Meclis Üyeleri Mesut Metin, Mehmet Tunçer Süner, Recep Sevinç, Nes-rin Serindağ, Bakırköy Yenimahalle Kulübü Baş-kanı Şenol Çelik, Kartaltepe Muhtarı Didem Koryürek Armutlu’da katılanlar arasındaydı.
Coşkuyla geçen yürüyüşte gençlerin yoğunluğu dikkat çekerken, vatandaşların da balkonlarından bayraklarıyla kendilerine eşlik etmesi coşkunun artmasına neden oldu. Yürüyüşün ardından Bakır-köy Sanatçılar Parkı ve Yeşilköy Su Ürünleri Koo-peratifi önünde devam eden bando gösterisi, belgesel gösterimi ve canlı müzik vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Selvi Sarıtaç Arşivi