Kanye West'in Yahudi karşıtı söylemlerine Bella Hadid'ten tepki geldi

Kanye West'in Yahudi karşıtı söylemlerine Bella Hadid'ten tepki geldi
Geçtiğimiz günlerde Yahudilerle ilgili attığı tweet’i silinen ve yahudi karşıtı paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle Instagram ve Twitter hesapları kapatılan ünlü Amerikalı rap şarkıcısı Kanye West’e Gigi Hadid’den sonra kız kardeşi Bella Hadid’ten de tepki geldi.

Filistin asıllı ABD’li model Bella Hadid, son dönemde Yahudilerle ilgili yaptığı çarpıcı söylemleriyle sık sık öne çıkan ABD’li rap şarkıcı Kanye West’e tepki verdi.

Rapçinin Yahudi düşmanı açıklamalarına tepki gösteren ve Filistin’i desteklemesiyle bilinen model, "Savunduğumuz şey bu değil" ifadesini kullandı.


İSİM VERMEDİ


Rapçinin adını vermeden "Son zamanlarda gündeme gelen Yahudi düşmanlığını" kınadığını belirten 26 yaşındaki modelin West’i işaret ettiği düşünülüyor.
Geçtiğimiz günlerde doğum günü olan Hadid, “Doğum günümü kutlamak ya da iki gündür sokakta ve kamuya açık platformlarda söylenenleri düşünmemek zor olmadı desem yalan söylemiş olurum” ifadelerini kullandı.


"SAVUNDUĞUMUZ ŞEY NEFRET VEYA ŞİDDET DEĞİL”


Sosyal medya hesabında uzun bir metin yayınlayan model, “Dünya duyarsızlaştıkça Yahudi düşmanlığının geçip gitmesine izin vermek, birlikte büyüdüğüm ailelere, arkadaşlara, sevdiğim ve çalıştığım insanlara, kendime, hatta Filistin davasına büyük bir kötülük olurdu. Çünkü savunduğumuz şey nefret veya şiddet değil” diyerek Yahudi karşıtı söylemleri onaylamadığını belirtti.


NE OLMUŞTU?


Paris Moda Haftası’nda giydiği “Beyazların Hayatı Önemlidir” tişörtüyle başlattığı tartışmayı Twitter’a taşıyan Kanye West, Yahudilerle ilgili tweet atmıştı. Platformun kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tweet’i silinen West’in sosyal medya hesaplarına erişimi engellenmişti.

West'in Twitter’da 31 milyon, Instagram’da ise  18 milyon takipçisi bulunuyor.

Rapçinin kışkırtıcı ve Yahudi karşıtı açıklamaları sosyal medyada tepki toplarken, daha sonra rapçinin hesapları tekrar açıldı.   


TİŞÖRT TARTIŞMASI


West önceki günlerde Paris Moda Haftası’nda Yeezy adlı markasını sunarken giydiği “White Lives Matter” (Beyazların Hayatı Önemlidir) yazılı tişörtü ile tepki toplamıştı. Afro-Amerikalı George Floyd'un Minneapolis'te polis tarafından öldürülmesiyle başlayan ırkçılık karşıtı “Black Lives Matter” (Siyahi Hayatlar Önemlidir) hareketine göndermede bulunan tişört sosyal medyada eleştiri bombadırmanına tutulmuştu.


ABLASI DA TEPKİ VERDİ


Amerikan Vogue dergisinin editörü Gabriella Karefa-Johnson, rapçinin tişörtünü eleştiren birtakım ifadelerde bulunarak “Hiçbir bahane kabul edilemez. Bu sanat değil. Eğer Kanye’ye sorarsanız tişörtünün sanat ve devrim anlamına geldiğini söyleyebilirdi” demişti. Rapçi ise ünlü stilistin eleştirisine sert bir dille cevap vermişti.

Rapçinin Johnson’ı hedef alan eleştirilerine sessiz kalmayan ünlü model Gigi Hadid ise rapçinin gönderisinin altına “Keşke ondaki zeka sende de olsaydı. Eğer yaptığın şeylerin bir açıklaması varsa Gabriella seni kurtaracak tek kişi olabilirdi. Senin defilesine çağrılma ‘onuru’ onun senin eleştirmesine engel mi? Tam bir zorbasın ve gülünecek haldesin" yazmıştı.


IRKÇILIĞA MARUZ KALDI


Filistin asıllı Müslüman bir babanın kızı olan ünlü  model, Filistin’i desteklediği için pek çok markanın kendisiyle çalışmadığını ve arkadaşlarının kendisiyle görüşmeyi bıraktığını paylaşmıştı.

İsrail ve Filistin ilişkileri hakkında da sık sık paylaşım yapan Hadid, “Benimle çalışmayı bırakan pek çok marka oldu. Birçok arkadaşım bana sırtını döndü” dedi.


"HİÇBİR KORKUM YOK"


“Yedi yıl boyunca her cuma oturup yemek yediğim arkadaşlarım beni artık evine almıyor” açıklamasında bulunan 25 yaşındaki model, paylaşımları konusunda hiçbir korkusunun olmadığını söyledi.

“14 yaşındayken elime çiçeklerle ‘Filistin’e Özgürlük’ yazmıştım. Bana isim taktılar ve başkaları için nefret besleyen biri gibi yansıtıldım” diyen model, geçtiğimiz yıl New York’taki protestolara katılmıştı. (NTV)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.