10 bin dolara tıp fakültesi!

10 bin dolara tıp fakültesi!
Yüksek Öğretim Kurulu’nda yaşanan skandallara bir yenisi eklendi. YÖS sınavlarının kaldırılmasının ardından öğrencilerin not ortalamalarına değil de ceplerindeki paralarına göre bölümlere yerleştirildiği iddia edildi.

İddiaya göre Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'ın (YÖS) kaldırılmasının ardından YÖK, öğrencilerin not ortalamalarına bakmadan belirli bölümler için öğrenci başına 10 bin ABD doları almaya başladı. Bu paraların YÖK içerisinde bir çete tarafından paylaşıldığı ileri sürüldü. Bu iddiayı ortaya atan öğretim görevlisi, nitelik ve nicelik yönünden kağıt üzerinde belirlenen büyük öngörülerin aksine yabancı öğrenci meselesinin, YÖK marifetiyle Türkiye’de rant kapısı haline getirildiğini savundu. YÖK'ün 24 Mart'ta aldığı kararla üniversiteler dışında yapılan YÖS sınavlarının üniversitelerden değerlendirme dışı bırakmaları isteyerek büyük bir suistimalin önü açtığı belirtildi.


HİÇBİR OBJEKTİF ÖLÇME SİSTEMİ İŞLETİLMEDİ

Gazetemize konuşan öğretim görevlisinin iddiasına göre üniversiteler dışındaki kar amacı gütmeyen bağımsız kurumlarca gerçekleştirilen YÖS sınavları devre dışı bırakılırken, hiçbir objektif ölçme ve değerlendirme sistemi işletmeksizin yalnızca not ortalaması ile öğrenci kabulü gerçekleştiren üniversitelere yönelik herhangi bir düzenlemeye gidilmedi. Bu durum ise uygulamada büyük bir tezat oluşturdu. YÖK tarafından öğrenci yerleştirme usullerinde tek tip yapıdan uzaklaşılarak ahbap çavuş ilişkisine dayalı ücretlendirilmiş bir formata geçildi. Böylelikle öğrenci başına talep edilen rakamların 10 bin ABD doları olduğu iddia edildi.


Ali Avcu'nun köşe yazısı için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.