100 haberden 50'si yalan

100 haberden 50'si yalan
Basın İlan Kurumu (BİK) ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) iş birliğiyle düzenlenen “Dezenformasyon ve Yanlış Bilgiyle Mücadele Eğitimi”ne katılan medya çalışanlarına sertifikaları törenle verildi. Törende konuşan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, sahte habere en çok maruz kalan ülkeler sıralamasında Türkiye’nin ilk sırada olduğunu belirterek, “Sosyal medyada paylaşılan her 100 haberden 50’si yalan” dedi.

Sertifika töreninde konuşan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, yalan haberlere son bir aydan birkaç örnek vermek istediğini belirterek, “Biri çıktı, ‘Kız Kulesi çalındı’ dedi, öteki ‘Katarlılara satılmış’ diyerek el yükseltti. Koca ülke işi gücü bıraktık Kız Kulesi'nin peşine düştük. Bu yalan mesajlar on binlerce paylaşım alırken; gerçeği duyuran bakanlığın açıklaması birkaç yüz paylaşım ancak alabildi. Yine ters açı hilesi ile kaçak yapı yıkımı, ‘peribacaları yıkılıyor’ diye sunuldu. Avcılar’daki metrobüs kazasında ise ‘yurttaş gazeteci’, onlarca ölü, yüzlerce yaralıdan bahsederek yalan haber şehvetinin esiri olduğumuzu adeta ispatladı. Bizim mücadelemiz toplumu bölen, ayrıştıran, ortak değerlerimizin temeline dinamit koyan bu anlayışladır” diye konuştu.


SANSÜR ADI ALTINDA ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

Türkiye'de 2006-2017 yılları arasında 126 bin önemli yalan haber üretildiğini ifade eden Cavit Erkılınç, konuyu yeni Basın Yasası'na getirerek, “Basın Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ‘sansür’ adı altında algı operasyonlarına maruz kaldı. Dezenformasyona karşı etkin bir mücadelenin verilmesi sadece Türkiye’nin meselesi değildir. Dezenformasyon küresel bir güvenlik sorunu halini almıştır. Basın İlan Kurumu olarak Yeni Basın Yasası’nı hakikat mücadelesinin adı ve sembolü görüyoruz” dedi. Almanya sosyal medya yasasının, fiziksel şiddet ve cinsel saldırı tehditlerini üç yıla kadar, hakareti ise iki yıla kadar hapisle cezalandırabildiğini belirten Erkılınç, “Ülkemiz aynı ilkeleri ortaya koyunca ‘sansürcü’ oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.