Ali Kılıç tam bir skandal! 'Cemevinden elini çek'

Ali Kılıç tam bir skandal! 'Cemevinden elini çek'
Maltepe Belediyesine bağlı MATAŞ'ın Cemevi Derneği yönetimi hakkında 'işgalci' diyerek açtığı davanın duruşması 27 Ekim'e ertelendi. Belediye Başkanı Ali Kılıç'a çok sert tepki gösteren Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz, “İnanın Ali Kılıç'ın bize çektirdiğini başka kimse çektirmedi. Maltepe'de 3 belediye başkanı geldi geçti 3'ü de sünni idi ama insandı. Bizleri kapıda karşılarlardı. Ama Ali Kılıç tam bir skandal” dedi

Maltepe’ye bağlı Gülsuyu’nda bulunan Maltepe Cemevi Derneği ile Maltepe Belediyesi arasında yaklaşık 15 yıl önce başlatılan cemevi inşaatına ilişkin sorun devam ediyor. Seçim öncesi Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın Maltepe Cemevi Derneği yönetimine verdiği cemevini tamamlama sözü hala tutulmazken cemevi yönetimi hakkında “işgalci” suçlaması için açılan davanın duruşması İstanbul Anadolu 61. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma 27 Ekim 2022'ye ertelenirken davaya tepki gösteren Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz “AKP’li Sultangazi Belediyesi ilçedeki cemevini ‘işgalci’ diye dava ediyor. Bizi şikayet eden ise CHP’nin Alevi kimlikli belediye başkanıdır. Aralarındaki fark ne?” diye sordu.


CHP'liler nerede?

Cemevi inşaatının yer aldığı arsa 2014’de Süreyyapaşa Vakfına devredilmişti. Vakıf ise araziyi yap-işlet-devret yöntemi ile 25 yıllığına Maltepe Belediyesinin iştiraki olan Maltepe Sağlık Turizm Eğitim Otopark Temizlik ve İnş. San. ve Tic. A.Ş.’ye (MATAŞ) kiraya verdi. Bu el değiştirme süreci cemevi inşaatı üzerine yaşanan anlaşmazlığı derinleştirdi. Şirket Maltepe Cemevi Derneği yönetimi hakkında “mala zarar verme, hakkı olmayan yere tecavüz etme” iddiasıyla şikayette bulundu. Maltepe Cemevi Derneği Başkanı Erdinç Yılmaz çözüm talebiyle bugüne kadar gerçekleştirilen tüm görüşmelerin verilen sözlere rağmen sonuçsuz kaldığını belirterek, CHP’li milletvekillerinin Sultanbeyli’deki cemevine ‘haksızlık var’ diye koşa koşa gittiğini söyledi.  Yılmaz, “Maltepe’deki bu haksızlığa, belediyenin bizi mahkemelerde süründürmesine ne CHP Genel Merkezi, ne milletvekilleri, ne de il başkanı ses çıkarıyor” diyerek tepki gösterdi.


 

CEMEVLERİ TİCARETHANE DEĞİLDİR

Duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında ise “Tüm kamuoyunun bildiği üzere Maltepe’deki Alevi toplumunun ortak iradesiyle Cemevi olarak tahsis edilmiş alanda Gülsuyu Cemevi ismiyle 1992’de inşa edilmiş cemevimiz tam 30 yıldır Alevi toplumuna hizmet etmektedir. Bu geleneğin devamı olarak Maltepe Cemevi Alevi toplumunun bayraklaşmış bir kurumudur. Halen Maltepe sınırları içerisinde hizmet vermekte olan tek cemevidir. 1992’de mülkiyeti belediyede olmak üzere Cemevi yapılmak üzere tahsis edilmiş, Alevi toplumu tarafından Cemevi olarak 7 kat inşaatı yapılmış, kaba inşaatı bitirilmiş, çatısı kurulmuş Maltepe Cemevi binasını, tamamlayıp size teslim edeceğim diye Alevi erkânı önünde ikrar veren Maltepe Belediye  Başkanı Ali Kılıç, Cemevi binamızı haksız ve hukuksuz olarak Süreyya Paşa Vakfına devredip, Belediye şirketi Mataşı da kiracı göstermiştir. Buradaki amaç, Maltepe Cemevini işgalci duruma düşürmektir” denildi. Açıklamada, cemevlerinin kültür merkezi olarak işletebilecek ticarethane olmadığı belirtilerek, 
“CHP'li belediye başkanı Ali Kılıç tarafından uğradığımız zulüm, eziyet, itibarsızlaştırma gayretini, şimdiye kadar başka birisi yapma cesaret ve cüretini gösterememişti. Eğer Ali Kılıç siyaset yapacaksa işte belediye, hizmet üretsin. Yok ben Hakk yolunda hizmet vermek istiyorum diyorsa istifa etsin, kapımız herkese açıktır” ifadelerine yer verildi. 


İsviçre'den dede getirdi

Duruşma önce açıklamada bulunan Erdinç Yılmaz, 2016 yılının muharrem ayında Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın kendilerine “Siz kaba inşaatını bitirmişsiniz buranın girişini de ben yapayım 1 yıl sonra size geri vereyim” dediğini belirterek, “Peki dedik. Burayı kaba inşaatıyla bıraktık 1 yıl sonra güya teslim edecekti. 2019 oldu, seçimler geldi gene açmadı. Daha sonra da 'Şu an yapılan yerde kısmi açılış yapalım daha sonra ben burayı bitirir size teslim ederim' dedi. Biz de kabul etmedik. İnşaata kendimiz devam ettik. Sonra mazbatasını alır almaz bizi şikayet etti. 'Cemevi yönetimi belediyenin çok amaçlı kültür merkezini işgal etti' diye bizi suçladı. Bizim cemevimiz ibadethanemizdir. Kesinlikle belediyenin çok amaçlı kültür merkezi olamaz. Biz bunu kabul etmeyiz. Ama Ali Kılıç ne yaptı bu kararını sürdürdü. Avrupa'dan bir dede getirdi, İsviçre'den bir dede getirdi, vakıf kurdurdu, Maltepe'de cemevinin kapısını bilmeyen insanları vakfa aldı. Şimdi de cemevimizi tutup o vakfa verecekmiş. Biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. 


4 tane dava açtı

“Gitmiş hakkımda 4 tane dava açmış 2'si reddildi. Cemevini güya kendi yapmış gibi sahipleniyor” diyen Yılmaz, “Kendisinin geldiği yıl belli. Nasıl bu cemevini kendisinin yaptığını iddia edebilir? Biz bu sıkıntılarımızı CHP Genel Merkezi'ne kadar götürdük. Genel başkan biliyor, genel başkan yardımcıları biliyor ama hiçbirinin umrumda değil. Hani hangi milletvekili yanımızda? Bir tane milletvekili yanımızda değil. Bunları CHP Genel Merkezi duysun. Cemevleri CHP'nin arka bahçesi değildir. Bundan sonra bunu bilsinler. İnanın Ali Kılıç'ın bize çektirdiğini başka kimse çektirmedi. Maltepe'de 3 belediye başkanı geldi geçti 3'ü de sünni idi ama insandı. Bizleri kapıda karşılarlardı. Ama Ali Kılıç tam bir skandal. Sosyal medyadan bizlere hakaret dahi ediyor. Biz bunları nasıl kabul edelim?” diye isyan etti.


Kemal Bey'le görüştük

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de iki kez görüştüklerini vurgulayan Yılmaz “Elimizdeki belgeleri kendilerine teslim ettik. Kemal Bey ‘Bir belediye başkanının inanç yerleriyle işi olamaz. Belediye başkanının görevleri vardır. Cemevlerinin temizliğini veya giderlerini karşılayabilirse karşılar ama cemevini yönetme veya oraya başkanlık atama yetkisi yoktur. Kendi işine bakar’ dedi. O dönem milletvekillerini yönlendirdi; Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Tahsin Tarhan ama hiçbiri bu işi çözemedi” dedi. Belediye meclisinde cemevlerini ibadethane kabul eden bir karar alındığını hatırlatan Yılmaz, “Ama bugün ‘Burası cemevi değil belediyenin çok amaçlı kültür merkezidir’ diyor. Kendi aldığı karar ile çelişiyor” diyerek duruma tepki gösterdi.


Belediye ihale açar

Maltepe Cemevi Derneği avukatı ise “2015 yılından beri hukuki süreci takip ediyorum. Sürekli olarak Alevilerin ibadethanesi olan cemevinde halkın “işgalci” olduğuna dair suç duyurusunda bulunan bir Maltepe Belediyesi var. Bununla ilgili şimdi 61 Asli Ceza Mahkemesi'nde görülen  bir dosya var. Bizi cezalandırmak için dava açtılar. Biz bu davada insanların cemevini işgal etmediğini, bahsedilen cemevinin 3 blok üzerine yapılmış 7 katlı bina olduğunu söyledik. Eğer burayı belediye yapmışsa; Belediye ihale açar. Dosyası, kanunu olur. Madem burayı belediye yaptırmış çıksınlar ihalenin dosyasını mahkemeye sunsunlar. İşte bunları söyledik. Maltepe Belediyesi'nin burada hiçbir katkısı olmamıştır. Halkın kendi katkı ve çabasıyla burası zar zor tamamlanmıştır. Bittiği anda da Maltepe Belediyesi burayı kendi yapmış gibi sahip çıkmıştır. Amaçları burayı kendilerinin yönlendirdiği bir vakıf tarafından yönetmek. Bunları çok iyi biliyoruz” açıklamasında bulundu. 

EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.