Ali Kıran baş kesen!

Ali Kıran baş kesen!
İSTAÇ tarafından Seymen Mahallesi'nde yapılması planlanan 'Tehlikeli Atık Depolama Alanı'yla ilgili ÇED toplantısında, şirket yetkilileri vatandaşları azarladı. Yetkililere tepki gösteren mahalleli kadınlar da camları yumrukladı. Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın konuşma yaptığı sırada ise Bakanlıkta memur olduğunu söyleyen bir kadın zorla mikrofonu almak istedi 

İstanbul Çevre Yönetimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) tarafından Seymen Mahallesi'nde yapılması planlanan 'Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi, Stabilizasyon Solidifikasyon Tesisi, Çamur Kurutma Tesisi, 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı' projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, dün köy kahvesinde yapıldı. Toplantıya Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Parti ve CHP Belediye Meclis üyeleri, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, mahalleli katıldı.

Önce bizi dinleyeceksiniz!
ÇED toplantısını yöneten ve kendisinin memur olduğunu ileri süren kadın görevli, tesise karşı çıkan vatandaşlara sert sözlerle tepki gösterdi. Vatandaşlardan birinin soru sormak istemesi üzerine toplantıyı yöneten ÇED görevlisi; "Rahatsız olduysanız dışarı çıkın. Dinlemek istemiyorsanız dışarı çıkın. Ben devlet memuruyum bana saygılı olmak, saygılı davranmak zorundasınız. Önce bizi dinleyeceksiniz. Dinlemek istemiyorsanız dışarı çıkın" tepkisini gösterdi.

Siz kimin memurusunuz?  
Memur olduğunu ifade eden ÇED görevlisinin bu sözleri üzerine ilk tepkiyi AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu gösterdi. "Biz köyümüzdeyiz, siz nerdesiniz?" şeklinde bağıran Bozoğlu, "Burası bizim köyümüz. Siz buradaki halka bu şekilde davranamazsınız. Üslubunuza dikkat edin, halka saygılı olun. Siz kimi kimin yerinden kovuyorsunuz? Siz kimin memurusunuz?" diye sordu. AK Parti Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu’nun ardından CHP Belediye Meclis Üyesi Semih Ayeş de tepkisini ortaya koydu. Ayeş, "Siz burada vatandaşa bağırmazsınız. Bizler köyümüzdeyiz. Halka bu şekilde davranamazsınız. Buraya konuyu anlamaya gelmiş vatandaşa dışarı çıkın diyemezsin. Haddinizi bileceksiniz. Halk değil siz çıkıp gideceksiniz" ifadelerini kullandı.

Mikrofonu almak istedi
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da görevli memurun davranış ve üslubuna tepki göstererek “Söylem biçiminden dolayı hanımefendinin konuşmasını doğru bulmuyorum. Devletin memuru varsa, burada devleti var eden halk var! Önce bir kere saygılı olacaksınız söylem biçiminiz yanlış, böyle bir söylem biçimi yok. Siz bir kere bu söylem biçimi ile toplantıya başlarken yanlış yaptınız. Ben size esas yanlışı temelden söyleyeyim, burada kimsenin atık tesisi yapılacağından haberi yok. Görüşü alınacak kurumların içerisinde Belediye yok. Belediyeye görüş sorulmamış. Vatandaşların bu saate kadar sizi sabırla dinlemelerine ve tepkilerini anlayışla karşılamanız gerekirdi. Sizin bu üslubunuzu kınıyorum" dedi. Bu konuşma üzerine ÇED görevlisi kadın, Belediye Başkanı Özcan  Işıklar’ın elinden mikrofonu almak istedi. Başkan Işıklar mikrofonu vermeyerek, konuşmasına devam etti ve "Silivri’yi çöplüğe çevirmesine izin vermeyeceğiz” tepkisini gösterdi.

Jandarma eşlik etti
Işıkların konuşması bitince mikrofonu alan görevli memur, toplantıyı bitirdiğini söyledi. Bu esnada herhangi bir fiziki müdahaleye karşı görevli jandarma ekipleri ÇED görevlilerine araçlarına kadar eşlik etti. Bu sırada mahalleli kadınları alkışlarla protesto ederek, "Köyümüzde çöplük istemiyoruz" diye bağırdı.

İstediklerini dikte etmeye çalışıyorlar
Belediye Başkanı Özcan Işıklar, kendilerine hiçbir tebligat yapılmadığını belirterek, "Biz kendi imkânlarımızla bakanlığının sitesinden bizzat arayarak tesisin yerini, içeriği öğrenmiş bulunuyoruz. Halkımızın duyarlılığını görüyorsunuz, biz bölgemizin birinci sınıf tarım arazisi olduğunu ve buradaki doğal zenginliğimizin mahvedilmesinin önüne geçmek istiyoruz, bunu korumak istiyoruz" diye konuştu. Silivri Belediye Başkanı, burada sadece İstanbul’un değil, bütün illerin tehlikeli atıklarının burada bertaraf edilme tesisi olarak planlandığını anlatırken, yanlıştan vazgeçilmesini istedi. Işıklar, "Burada baskıyla veya istediğini dikte ettirmek mi bu toplantının amacı? Biz söyleyelim size tebliğ ediyoruz ne haliniz varsa görün bunu burada yapacağız demek mi istiyorlar? Bu ÇED toplantısının amacı bilgi edindirmek, halkın görüşünü almaktır. Vatandaşımızın tepkisi doğaldır, bu toprakları korumak öyle kolay değil" açıklamasını yaptı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.