Asgari sefalet!

Asgari sefalet!
2020 yılından itibaren uygulanacak olan asgari ücret 2 bin 324 lira olarak belirlendi. Türk-İş karara katılmadıklarını belirterek toplantıyı terk etti. Bakan Selçuk, "İşçilerimizi enflasyona yedirmedik" açıklamasını yaptı

Asgari ücret 2020 yılında bekar bir işçi için 2 bin 324 TL olarak belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari ücreti belirlerken bu ücretin etkilemeyeceği tüm ekonomik dengeleri ve aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini düşünmemiz gerekmekte. Asgari ücret brüt 2943 lira, net 2 bin 324,70 lira olarak belirlenmiştir. Evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücret 2 bin 479 lira 21 kuruş oldu. Beklenen yıl sonu enflasyon oranı yüzde 12 olarak ön görülmekteydi. Beklenen yıl sonu enflasyon oranının üç puan artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimizi sözümüzü tutmuş olduk" dedi.

TÜRK İŞ KABUL ETMEDİ VE MASADAN KALKTI
Bakanı Selçuk’un açıklamalarının ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri asgari ücret rakamını değerlendirdi. "Biliyorsunuz bizim Türk İş olarak çalışmalarımız sonucunda çıkan açlık-yoksulluk ve yaşam maliyeti olarak açıkladığımız rakamları daha önce paylaştık" diyen Irgat, "Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en düşük dönemini yaşıyoruz. Bu belirlenen rakam işçilerimize 10 gün bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kararınıza katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz" diyerek masadan kalktı.

İŞÇİ ÜZGÜN İŞVEREN MEMNUN
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yüzde 15 zamlanarak 2 bin 324 TL seviyesine çıkan asgari ücreti kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek masadan kalktı. İşveren temsilcisi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise "Alınan kararın istihdam için, işsizliği azaltmak için alım gücünü artırmak için istikrarlı işletmeler için hayırlı olmasını temenni ediyorum" diyerek memnuniyetini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.