Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi garip gurebayı tedavi etmedi!

Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi garip gurebayı tedavi etmedi!
Sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesine ilişkin yükümlülüğü bulunan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi hastanesinin, bu şartı hiçe saydığı, garip gurebaya sırtını döndüğü ortaya çıktı. Yapılan incelemede, hastaneden ücretsiz yararlanan ihtiyaçlı kişilerin yüzde 1'in bile altında olduğu görüldü

Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nin Vakıflar Meclisi tarafından belirlenen yükümlülükleri yerine getirmediği ortaya çıktı. Kuruluşunda Vakıflar Meclisi'nce belirlenen üniversite tıp fakültesinin sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesine ilişkin şartı unutan üniversite hastanesini takip etmekle yükümlü olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de bu görevi yerine getirmediği öğrenildi.

Meclis karar aldı

Vakıflar Meclisi 25 Ağustos 2009'da Bezm-i Alem Vakıf üniversitesinin kuruluşu ile ilgili gerekli taahhütlerde bulunmak, işlemleri yerine getirmek ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) sunmak üzere Genel Müdürlüğe yetki verdi. Yetkiye istinaden Genel Müdürlükçe yürütülen işlemler sonunda, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi kuruldu. Üniversitenin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olacağı hüküm altına alındı. Vakıflar Meclisi'nin üniversitenin kuruluşuna ilişkin 405 numaralı kararında, üniversitenin Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfı'nın vakfiyesindeki “gureba” şartının yerine getirilmesi amacıyla kurulacak üniversiteye bağlı sağlık kuruluşları tarafından verilecek sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesinin sağlanması istendi. Bu kararın kontrolünün de Genel Müdürlük hizmet birimleri arasında yer alan Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılması kararlaştırıldı.

Hiçbir kontrol yok

Fakat Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin bu karar uymadığı görüldü. Sayıştay Başkanlığı'nın denetim raporunda, 2020 yılında muayene edilen fakir hasta sayısı, fakir hasta poliklinik muayene sayısı ile fakir hasta sağlık hizmetleri bedelleri tek tek ortaya döküldü. Yapılan denetimde verilen sağlık hizmetinin yüzde 20’sinin ücretsiz olarak fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi şartının sağlanmadığı ve Genel Müdürlüğün de bu işin kontrolünü yapmadığı görüldü.


Yüzde 1 bile değil

2020 yılında hastanede muayene olan 538 bin 775 kişiden sadece 404 kişinin bu hizmetten ücretsiz yaralandığı görülürken, polikilinikte yapılan 746 bin 637 muayeneden ücretsiz yararlananların sayısı bin 528'de kaldı. Hastane sağlık hizmetlerinin toplam bedelinin ise 378 milyon 217 bin 262 TL olduğu belirlendi. Bu uçuk rakama karşılık fakir hasta sağlık hizmetlerinin bedelinin 5 milyon 305 bin 272 TL'de kalması gureba şartının uygulanmadığını gözler önüne serdi. Açıklanan bu rakamlar ışığında hastanenin, yüzde 20 ücretsiz muayene şartının yüzde 1'ini bile yerine getirmediği görüldü.


KONAKLAMA YERLERİ NEREDE?

Sayıştay’ın hazırladığı 2020 raporunda Formula 1 pisti ihalesiyle ilgili çarpıcı bir bulguya ulaşıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında ihale edilen Formula 1 pisti sözleşmesinde otel ve konaklama evleri yapılması da imza altına alınmıştı. Sözleşmeye göre 2006 yılında bitirilmesi gereken otel ve konaklama evlerinin geçici kabulünün halen yapılmadığı ortaya çıktı. Yapılan incelemede, "24.07.2003 tarihinde yer tesliminin yapıldığı, 14.10.2003 tarihinde ise proje tasdikinin yapıldığı tespit edilmiştir. Projeler zamanında verilmiş olmasına rağmen, proje tasdik tarihi olan 14.10.2003 tarihinden 30 ay sonraki tarih olan 14.04.2006 tarihinde işin bitirilemediği tespit edilmiş diğer bir ifadeyle otel ve konaklama evleri yapılmamıştır" denildi.

ÖZEL HABER/EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.