Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Avrupa ülkelerindeki kira fiyatları ve asgari ücret karşılaştırması tartışmalara neden oldu. Nebati'nin Türkiye'deki şehir merkezlerindeki ev kiralarının bin 261 TL olduğunu söylemesi ise tepkiyle karşılandı. Öyle ki İstanbul'da merkezi ilçelerde kiralar, 20 bin TL'ye kadar çıkıyor. Merkezden uzaklaştıkça kiralar düşse de 2 bin 500 liranın altında ev bulmak mümkün değil

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücretin 4 bin 250 lira 40 kuruş olarak açıklanmasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Nebati, Avrupa ülkelerindeki kira fiyatlarını hatırlatarak, “Berlin’de asgari ücret bin 585 Euro iken şehir merkezindeki bir kira 1969 Euro, Amsterdam’da 1701 Euro asgari ücret varken 2 bin 622 Euro kira, Paris’te bin 555 Euro asgari ücret varken 2 bin 750 Euro kira, Türkiye’de yeni ücretimiz 4 bin 250 lira 40 kuruş, kira şehir merkezinde bin 261 Türk Lirası” dedi. Nebati'nin bu açıklaması eleştirilere neden oldu.


Konum ve yaş önemli

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamasının ardından gözler İstanbul'daki konut kiralarına çevrildi. İstanbul'un merkezi ilçelerindeki kira fiyatları 2 bin 500- 3 bin TL'den başlıyor. Bu aralıktaki binaların ortalama yaşı 20-30 yıl arasında. İlçe merkezlerine yaklaştıkça kira fiyatları da artış gösteriyor. Konutların yaşına göre de artan fiyatlar 7-8 bin liraya kadar çıkıyor. Şişli'de 2+1 dairelerde en düşük kira ücreti 2 bin 500 TL iken, Şişli Mecidiyeköy 19 Mayıs Mahallesi'nde, brüt 90 metrekare, 2+1 dairenin kirası 3 bin 700TL civarında. Şişli'nin merkezi konumundaki Abide-i Hürriyet Caddesi'nde ise 2+1 dairenin kirası ise 6 bin TL. Avrupa Yakası'nın bir diğer merkezi ilçesi olan Kağıthane'de ise kira ücretleri 2 bin 100 TL ile başlayıp 17 bin liraya kadar yükseliyor. Kağıthane Merkez Mahallesi'nde, metroya yürüme mesafesinde brüt 85 metrekare, 2+1 dairenin kirası 3 bin TL. Hamidiye Mahallesi'nde de en ucuz kira ücreti 2 bin 950 TL.

kiralık daire
 



Caferağa'da 6 bin lira

Anadolu Yakası'nda da kira fiyatları 2 bin 500 liradan başlıyor. Üsküdar Bağlarbaşı'nda 2+1 dairenin aylık kira ücreti 3 bin 500TL iken Burhaniye Mahallesi'nde aynı büyüklükteki bir dairenin kirası 2 biğn 500 TL civarında. Kadıköy'deki kira fiyatları ise daha yüksek. 4 bin liradan başlayan kiralar 20 bin liraya kadar yükseliyor. Kira fiyatları Kadıköy'ün merkezi durumundaki Caferağa'da 6 bin 000 liradan, Hasanpaşa'da 4 bin liradan başlıyor.



Uzaklaştıkça fiyatlar düşüyor

Şehir merkezinden uzaklaştıkça kira fiyatları da bir miktar düşüyor. Merkezden uzaktaki ilçelerde kiraların bin 600 liraya kadar düştüğünü görebiliyoruz. Esenler'de 2+1 dairelerde kira fiyatları 2 bin- 5 bin lira aralığında. Çatalca'da ise kira fiyatları bin 600-3 bin TL aralağında değişiyor. Yine merkezden oldukça uzak olan Sancaktepe'de 2+1 dairelerin kiraları bin 400 liradan başlayarak konutun büyüklüğü ve yaşına göre artıyor.

nebati nurettin
 



EV BULUN TAŞINALIM

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kitra açıklamasın ardında sosyal medyada tepkiler yağdı. Bir sosyal medya kullanıcısı, “Bakanım İstanbul Halkalı'dayım şehir merkezi burası. Bin 250 liraya kiraya daire bulur musunuz taşınayım. 2 bin TL vermek çok geliyor. Yardımlarınızı bekliyorum” eleştirisinde bulunurken, başka birisi, “Bin 200 TL kira demişsiniz. Hiç mi Allah'tan korkunuz yok! En kötü evin kirası 2000-4000 TL arası. Sizi vicdana, merhamete ve yüce Allah'a gerçek manada inanmaya davet ediyorum” tepkisini gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.