Emekçinin ekmeğine çöktüler

Emekçinin ekmeğine çöktüler
Taşeron işçilere kadro iddiasıyla çıkarılan KHK'da istenilen feragatname Avcılar'da sıkıntı yarattı. Aylardan beri maaş alamadıklarını, kazanılmış birçok davaları bulunduğunu belirten işçiler, “Biz diğer işçiler gibi değiliz. Bu haklarımız ne olacak?” diye sordu

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte bakanlıklarda, belediyelerde ve özel idarelerde çalışan taşeron işçilerle ilgili kadro hususunda yeni bir aşamaya gelindi. Yeni alınan karar doğrultusunda taşeron işçilerin büyük bir bölümü feragatname imzalayarak kadrolara geçirilecek. Avcılar'da ise yıllardan beri belediye ile sorun yaşayan işçilerin büyük bir kısmı feragatnameleri imzalamamakta ısrarcı. kadrodan ziyade belediyenin yan kuruluşlarına aktarma yapılacağını savunan işçiler, taşerondan bir başka taşerona geçirileceklerini savunuyor.

Belediye bunu fırsat bildi
5 aydan beri maaşlarını alamayan işçiler, feragatnameyi imzalamaları durumunda alın terlerinin heba olacağına belirtti. Ayrıca bugüne kadar yerel mahkemelerde kazanılan birçok dava Yargıtay ya da istinaf mahkemelerinde beklediğini dile getiren işçiler Avcılar Belediyesi'ni de son KHK ile fırsatçılık yapmaya çalışmakla suçladı. Bu durumu sosyal medya üzerinden dile getiren ve Avcılar Belediyesi'ne tepki gösteren işçiler, “Şaşırdık mı? Tabi ki de hayır. Fırsatçı Avcılar Belediyesi şimdi de yeni bir skandala imza atıyor. İşçilere yeni bir dayatmanın peşinde olan Avcılar Belediyesi mahkemede kazanan temizlik  işçilerinden davalarından feragat etmelerini istiyor. Aksi takdirde kadroya geçiş başvurularını kabul etmeyeceklerini buyuruyor. Bunu sözlü ve yazılı bir şekilde dile getirdiler. Sendikaya üye oldukları için işten atılan ve mahkeme tarafınca haklı bulunan, işe geri dönüş mahkemesini ve sendikal tazminatlarını kazanan temizlik işçilerinin kazanmış oldukları alacaklarından ve haklarından feragat etmeleri isteniyor” açıklamasını yaptı.

feragatname avcılar belediyesi

Taşerondan taşerone geçiş!
Feragatname dayatmasını gazetemize değerlendiren CHP Avcılar Belediye Meclis üyesi Ahmet Turan Arlı, konunun iyice analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu feragatnamenin tüm belediyelerde imzalatıldığını fakat Avcılar'da farklı bir yol izlenip izlenmeyeceğine dair kuşkular taşıdığını belirten Arlı, “İşçileri taşerondan, taşerona geçirecekler. Aslında hiçbir şey değişmeyecek” yorumunda bulundu. Konunun takipçisi olacağını da anlatan Arlı, “Bu hadiseye dair çok yakında bir basın açıklaması yapmayı düşünüyorum. Gerek mecliste gerekse de diğer ortamlarda konuyu takip ettiğimizi herkesin bilmesini isterim. İşçi kardeşlerimizin haklarının yenmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

ahmet turan arlı

Kadroya alacakları belirsiz
İmzalanıp imzalanmaması tartışma konusu haline gelen feragatnameye ilişkin gazetemize konuşan Belediye İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir de, belediyenin güven vermediği görüşünde. “Biz zaten belediyeye güvenmiyoruz” diyen Özdemir, “Avcılar Belediyesi ile epey bir sorun yaşadığımızı herkes biliyor. Hatta bizim en çok sorun yaşadığımız belediye diyebilirim. Şimdi de bu feragatname meselesi çıktı. İşçi kardeşlerimiz mahkemeler yoluyla haklarını kazanmış iken haklarından vazgeçmeleri talep ediliyor ama gerçekten kadroya alınacaklar mı belli değil” dedi.

Şartlı destek veririz
Feragatnamelerin imzalanması için şart öne süreceklerini de anlatan Özdemir, “Biz bir şekilde konuya ilişkin kendi önlemimizi alacağız. Beyanda bulunarak imza atmamız söz konusu olabilir. Bu beyanda da; “Feragat edeceğime ilişkin beyanım asıl işveren Avcılar Belediyesi'nedir” notunu ekleyeceklerini anlattı. Öte yandan Avcılar'da 8 ayı aşkın süredir ödenmeyen işçi maaşlarıyla ilgili de konuşan Özdemir, “Konuyla ilgili Belediye Başkanı Handan Hanım'la görüştük. İller Bankası'ndan ayın 12'sinde ödeme geleceğini ve bu gelecek ödemeyle 15'ine kadar gerekli maaş ödemesini yapacaklarını söylediler. Bakalım bekleyip göreceğiz. İnşallah öderler” diye konuştu.

erol özdemir avcılar

Kılıçdaroğlu’na çağrı
Gerek feragatnameye gerekse ödenemeyen maaşlara ilişkin konuşan Belediye-İş 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Savaş Doğan da süreci eyleme götüreceklerini söyledi. Belediye Başkanı Handan Toprak ile yaptıkları her görüşmede kendilerine belediyenin maddi sıkıntılar içinde olduğu, bütçe oluşturmaya çalıştıklarını söylediğini ifade eden Doğan şöyle devam etti: “Ancak bizim buradaki arkadaşlarımızın ne çektiğini bir tek biz biliyoruz. Hem maddi hem manevi olarak. Bu süreçte eşinden ayrılan, okula öğrencisini gönderemeyen arkadaşlarımızı gördük. 10 kilometre yolu yürüyerek evine gidip gelen arkadaşlarımıza tanık oluyoruz. Saat geç olsun çocuklarımın bir istekleri varsa uyusunlar diye şantiyede bekleyip eve geç giden arkadaşlarımız var.” Dayatmalara sessiz kalmayacaklarını belirten Doğan, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ya da gerek milletvekilleri aracılığı ile gerekse basın üzerinden burada yaşananları duyurmaya çalışıyoruz. Planlarımız dahilinde olan tüm eylemleri hayata geçirerek bu süreci götürmek istiyoruz” diye konuştu. ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.