Esenyurt Üniversitesi faaliyetten men edilebilir!

Esenyurt Üniversitesi faaliyetten men edilebilir!
İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nin, YÖK tarafından faaliyet izninin geçici olarak durdurulabileceği belirtildi. Üniversiteyi kuran Yeşilköy 2001 Eğitim Sağlık ve Kültür Vakfı’nın eski yöneticilerinden Emin Batmazoğlu, YÖK'ten kendisine gelen bir cevap yazısına atıfta bulunarak, “Kurucu vakfa kuruluş sermayesi olarak verilen Esenyurt Belediyesi'ne ait 25 dönümlük arsanın tahsisinin kaldırılmasından sonra kampüs için yeni bir yer bulunması gerekiyor. Bu yer bulunmadığı için üniversite faaliyetten men edilebil

İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Yeşilköy 2001 Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından 18 Haziran 2013 tarihinde kuruldu. 2013 – 2014 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde 6 bölüm ve 8 programla ek yerleştirme sistemi ile 296 öğrenci alarak eğitime hayatına başladı. Aynı dönemde Esenyurt Belediyesi tarafından mülkiyeti kendisine ait arazi, 25 yıllığına Yeşilköy 2001 Eğitim Sağlık ve Kültür Vakfı’na bedelsiz olarak tahsis edildi. İlgili arazi, Yüksek Öğretim Kurumu'na kuruluş sermayesi olarak taahhüt edildi. Fakat 8 yıl boyunca arazi üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadı.


Mahkeme iptal etti

2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlığının el değiştirerek CHP'ye geçmesinmin ardından  ilçede okul yapmak için çok fazla alanın bulunmadığına dikkat çeken Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt arsanın tahsisinin iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme tahsis kararını iptal etti. İstinaf Mahkemesi, iptal kararını onayınca arazi, Esenyurt Belediyesi’ne geçti. Esenyurt Belediye Meclisi'ne de gelen tahsis kararı oy birliğiyle iptal edildi.


Kampüs alanı yok!

İstanbul Esernyurt Üniversitesi'ni kuran Yeşilköy 2001 Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı kurucularından ve Esenyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Av. Emin Batmazoğlu'nun YÖK'e müracaatta bulunması üzerine gelen cevap yazısı dikkat çekti. Batmazoğlu'na gelen yazıda, kampüs için 25 yıllığına üniversiteye tahsis edilen araziye 8 yıl boyunca herhangi bir şey yapılmadığına dikkat çekildi. Kampüs yapımı için bu 8 yılı kayıp olarak değerlendiren YÖK, “Üniversite için taahhüt edilen kampüs inşaatına 8 yılı aşkın süredir başlanmadığı, bu durumun Esenyurt Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporu ve mahkeme kararıyla sabit olduğu, bu süreç sonunda kampüs alanın tahsisinin iptal edildiği, mevcut durumda üniversitenin bir kampüs alanının bulunmadığı ve bugüne kadar üniversitenin kampüs inşaası, taahhütleri, değişiklikleri ve mevcut yerleşkelerin kullanımıyla ilgili olarak kapsamlı bir planlama yaparak, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığına sunmadığı ve taşınmazın elden çıkarılmasına sebebiyet verildiği hususları değerlendirildiğinde; Vakıf Yüksek Öğretim Kurumu'nun kuruluş tahhütlerinde yer alan mal varlığının YÖK'ten izin alınmaksızın değiştirilmesi veya elden çıkarılması hükmüne uyduğu anlaşılarak, faaliyet izninin geçici olarak durdurulması önleminin uygulanması...” açıklamasını yaptı.


ADLİYEYE AYRILAN YERİ İSTİYORLAR!

YÖK'ün cevap yazısını değerlendiren Emin Batmazoğlu, “Üniversitenin kendi ihtiyacı olan arsayı, bir an önce bulması gerekiyor. Bir arsa satın alınabilir” dedi. İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nin Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özyurt'un, YÖK'ün istediği kampüsü yapmak için farklı alanlara yöneldiğini belirten Batmazoğlu, “Bizim zamanımızda Gökevler Mahallasi'nde adliye alanı olarak 19 dönüm bir alan ayrıldı. Planlara adliye alanı olarak işlendi. Şimdi Orhan Özyurt, üniversitenin mevcut binasıyla bu araziyi takas etmek istiyor. Böyle bir şey olabilir mi? diye konuştu. Adliye binası olarak ayrılan ilgili alanın Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece'ye hizmet vereceğini belirten Batmazoğlu, “Burasının mülkiyeti Milli Emlak'ta. Üç ilçenin kesişim noktası. Buraya yapılacak merkezi bir adliye büyük bir sorunu ortadan kaldıracak” diye konuştu. Böyle bir takas olması durumunda, adliyenin Esenyurt'un en kalabalık yerlerinden birine taşınacağını belirten Baatmazoğlu, “Şu anda bile ciddi bir trafik çilesi var. Adliye mevcut üniversite binasına gelirse Esenyurt tamamen kangren olur” dedi.

HABER:

EKREM HACIHASANOĞLU


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.