Hangi yüzle oy isteyeceksiniz?

Hangi yüzle oy isteyeceksiniz?
DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, 14 Mayıs seçimine giderken; işçilerden oy isteyenlerin grev yasaklamaları, düşük ücretler, hak gaspları karşısında ne yapacaklarını sordu

ANIL BODUÇ - DİSK Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, yaklaşan seçimler öncesi işçiler adına açıklamalar yaptı. İşçilerin büyük bir mağduriyet içinde olduğunu anlatan Ozak, “Bizler için 2023 1 Mayıs çalışmaları ile seçim çalışmaları iç içe geçmiş durumda. 14 Mayıs seçimleri ülkemiz açısından kritik bir konumda. Partiler ve ittifaklar çeşitli vaatlerle halktan oy isterken bizim içinse bu partilerin işçilerin sorunlarıyla ilgili ne dedikleri önemli. Ülkemizi uzun yıllardır yönetenler, çalışma yaşamında kazanılmış onlarca hakkımızı ortadan kaldırarak esnek ve güvencesiz çalışmanın ve asgari ücretin genel bir ücret olarak yaygınlaşmasının önünü açtılar. Çalışma koşullarının gittikçe kötüleşerek çalışma sürelerinin 10-12’i saati bulması, her gün en az dört işçinin iş cinayetinde hayatını kaybetmesi, işçilerin elinde patronlara karşı en güçlü silah olan grevlerin yasaklanması, işçilerin sendikalaşma hakkının barajlarla, kod 29, kod 46 maddelerle engellenmesi, AKP iktidarı dönemindeki artan hak gasplarından bazıları” dedi.

Sorularımıza cevap verin
Sorulara cevap beklediğini anlatan Ozak, “Bu koşullarda bizden oy isteyenlere soruyoruz, seçilmeniz halinde; Güvencesiz çalışmanın en yaygın olduğu taşeron sistemine son vererek tam zamanlı ve güvenceli bir çalışma yaşamını kuracak mısınız? Asgari ücret 8 bin 500 TL, açlık sınırı 9 bin 752 TL, yoksulluk sınırı 33 bin 754 TL. Bu tabloyu işçiler emekçiler lehine değiştirme formülünüz ne? Açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca işçi ve emekçiye insanca yaşayacakları bir yaşam için programınızda nasıl yer verdiniz? Çalışma yasasında haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük 8 saat olarak belirtilmesine rağmen işçilerin yüzde 50’den fazlası günlük en az 10-12 saat çalışıyor. Yasanın uygulanması hatta işçilerin talebi olan haftalık 35 saat günlük 7 saat haftada 5 iş günü, seçim programınızda yer alıyor mu? İşçilerin grevleri yasaklanıyor. Siz seçildiğiniz takdirde hak aramanın önemli bir aracı olan grev hakkına saygı duyacak mısınız?” diye sordu.

İnsan gibi yaşamak istiyoruz
İşçilerin tek beklentilerinin insan gibi yaşamak olduğunun  da altını çizen Ozak, “1 Mayıs çalışmamızı da aynı talepler etrafında yürütüyoruz. İnsanca yaşayacağımız, insanca çalışacağımız bir hayat istiyoruz ve bunun mücadelesini hep birlikte veriyoruz. 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında düzenlediğimiz Gıda-İş İstanbul Temsilciler Kurulumuzdan izlenimlerimi aktarmak istiyorum.
İstanbul Temsilciler Kurulumuza birçok fabrikadan ve hastane yemekhanesinden temsilci arkadaşlarımız katıldı. Kahve ve çikolata üretimi yapan fabrikalardan, konserve balık üretimi yapan fabrikaya, helva ve şekerleme üretimi yapandan, dondurulmuş gıda üretimi yapana, ekmek üreten işçiden, yemek üreten aşçıya birçok temsilcimiz ile hem örgütlenmemizi hem de 1 Mayıs’ı planladığımız bir toplantı yaptık. Fabrikalardan gelen temsilci arkadaşlarımız çalışma saatlerinin uzun ve üretim baskısının çok yoğun olduğunu, bunun kaçınılmaz sonucu olarak mobbinge maruz kaldıklarını belirttiler. Kahve ve çikolata üretimi yapan fabrikadan gelen temsilcimiz, birçok ülkeye kahve ihraç edildiğini, fazla mesailerle birlikte günde 16 saat çalışıldığını, mobbingin ve baskının her gün daha fazla arttığını söyleyerek buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Helva ve şekerleme fabrikasından gelen arkadaşımız da çalıştıkları yerde yine çok fazla baskı ve  mobbing olduğunu, insan yerine dahi konulmadıklarını, en ufak bir itirazlarında çalışma alanlarının keyfi biçimde değiştirildiğini söyleyerek, “Bayram şekeri üretiyoruz, kahvaltılık helva üretiyoruz ancak tadına dahi bakamıyoruz, üstelik servislere binmeden önce çantalarımız  güvenlikler tarafından aranarak hırsız muamelesi görüyoruz. Bu aşağılanma ve bu baskılara ancak örgütlü bir güç ile karşı koyabiliriz” diyerek mücadele çağrısı yaptı. Balık üretimi yapan fabrikadan gelen temsilci arkadaşımız ise çalışma esnasında hortum ile kasaları ve balık tezgahlarını yıkadıklarını ve bu esnada giydikleri çizmelerin içinin, kıyafetlerinin ıslandığını, mesai sonuna kadar bu şekilde çalıştıklarını söylediğinde onu dinleyen diğer temsilciler hep bir ağızdan “Çizmeleri ve elbiselerinizi değiştirin” dediklerinde, başka kıyafet verilmediğini hep birlikte öğreniyoruz” dedi.

İşçiler büyük bir sıkıntı yaşıyor
İşçilerin sorunlarından söz eden sendika yetkilisi, “Hastane yemekhanesinde aşçı olarak çalışan temsilci arkadaşımız, fabrikalarda çalışan arkadaşlarımızın durumunu öğrendiğinde kendi kurumlarının nispeten daha iyi olduğunu ancak en önemli taleplerinin kadro almak ve güvenceli bir çalışma yaşamına kavuşmak olduğunu anlattı. Bildiğiniz gibi 696 KHK ile kamuda taşeron olarak çalışan işçilerin büyük bir kısmı çalıştıkları kurumda kadroya alınmıştı. Ancak azımsanmayacak sayıda işçi kadro dışı kalmıştı. Hastanelerde ise durum korkunç bir eşitsizlik doğurmuştu. Hastanelerde yemekhane çalışanları bu eşitsizlikte en önemli kısmı oluşturuyor. Yemekhane işçileri her platforma da seslerini duyurmaya çalışarak örgütlenmelerini sürdürüyorlar. Sendikamız DİSK/Gıda-İş ile birlikte kadro hakkı mücadelesini kazanacağız” dedi.

Geleceğimiz tehlikede
Çocuklarının geleceklerinin tehlike olduğunu da anlatan Ozak, “Bu toplantımızın en önemli sonucu şu oldu; işçi arkadaşlarımız birbirlerinin sorunlarını daha yakından öğrenerek birlikte mücadele etmeleri gerektiğini bir kez daha kanıtladılar. Küçük bir anekdot olsun; fabrikalardan gelen ve konuşan her bir arkadaşımız kendi fabrikasında söz ederek yaşanan sorunun sadece o fabrikada olduğunu, patrondan ziyade ustabaşı veya operatör veya müdürün keyfi tutumu gibi anlatıyordu. Ve bir sonraki arkadaşımızın anlattıklarını hayretler içerisinde dinliyorlardı, her anlatılanda biri diğerine şaşırıyordu. Kamu hastanesinden katılan arkadaşımız en son şöyle dedi: “Bu ne, bu arkadaşlarımız bu koşullara nasıl katlanıyorlar, acil ve en öncelikli olarak bu sendikalarda örgütlensinler, bizler de yardımcı olalım, birlikte örgütlenelim. Böyle çalışma olmaz, çocuklarımızın geleceği tehlikede…” Bu toplantıya farklı fabrikalardan gelsek bile ortak bir mücadele ile bu sorunları aşacağımızı, insanca yaşayacağımız bir hayatı ve çocuklarımıza güvenli bir geleceği birlikte kuracağımızı biliyoruz” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.