Instagram'da 'olumsuz yorum' dolandırıcılığı! Bu linklere tıklamayın

Instagram'da 'olumsuz yorum' dolandırıcılığı! Bu linklere tıklamayın
İnternet dünyasının devlerinden biri olan Instagram'da son dönemde birçok kişi, özellikle yüksek takipçi sayısı olan hesap sahiplerine "Hakkınızda kötü ve olumsuz yorum yazılmış. Görmek isterseniz tıklayın" diye mesaj atıyor. Eğer linke tıklanıp oturum açılırsa tüm bilgiler karşı tarafa geçiyor.

Sanal ortamdaki itibar hem bireyler hem de kurumlar için çok önemli. Bu konuda da birçok çalışma yapılıyor. Ancak Instagram üzerinde yeni türeyen bir dolandırıcılık çeşidi çok sayıda kullanıcı ve firmayı zor durumda bırakıyor. Gönderilen linkler üzerinden elde edilen hesapların geri verilmesi karşılığında binlerce lira isteniyor.


'Hakkınızda olumsuz yorum yazılmış'

Dolandırıcılar gözlerine kestirdikleri ve yüksek oranda da takipçi sayısı fazla hesapların sahiplere "Hakkınızda olumsuz yorum yazılmış. O kadar kötü ki size haber vermek istedim" gibi bir mesaj gönderiyor. Bu profiller de genelde dışarıya kapalı ve binlerce takipçiye sahip. Güven sağlayacağı düşünülerek gönderilen mesajların karşılığında oluşturulan site üzerinden Instagram hesabınız ile oturum açmanız isteniyor. Olay da burada başlıyor.


 

Hesabı geri almak için para

Instagram hesabı ile giriş yapıldıktan sonra tüm veriler karşı tarafa geçiyor. Ardından tüm hızıyla bilgiler değiştiriliyor ve hesap ulaşılamaz hale geliyor. Bu kozla birlikte kişi veya şirketlerden binlerce lira talep ediliyor. Zor durumda kalan çok sayıda kişi var.


 

Her doğrulamayı açın

Avukat Metin Mollasalihoğlu, Instagram üzerinde gönderilen bu iletilere inanılmaması gerektiğini ifade ederek; "Hesaplar hepimizin kimliği. Eşimiz, dostumuz, ailemiz ve çevremiz genelde burada. Şirketler için de kendilerini tanıtma ve iş yaptıkları insanlara ulaşma imkanı sağlıyor. Öncelikle profilleri maksimum düzeyde korumaya almamız gerekiyor. Güncel e-posta adresi ve telefon kullanmanın yanı sıra çift aşamalı onayı da aktif etmeliyiz. Şüphe duyduğunuz kişilerle diyaloga girmeyin. Yeri geldiğinde geri dönülemez mağduriyetler yaşanıyor. Eğer bu durumla karşılaşırsanız adli mercilere başvurun" dedi.


 

Google Haritalar da tehdit alanı oldu

Bazı dolandırıcılar da aramalarda Google Haritalar sekmesinde bulunan firmalara mesaj atarak yıldız düşürme ve kötü yorumlarla tehdit ediyor. Eğer para verilmezse seri şekilde mesajlar atılıyor, puanlar aşağı çekiliyor. İtibarlarının zedelenmesinden çekinen şirketler parayı vermeyi kabul ediyor. Ödemeler genelde kripto para üzerinden gerçekleşiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.