İstanbul için de yangın uyarısı

İstanbul için de yangın uyarısı
Manavgat, Marmaris, Bodrum, Milas gibi yerlerde devam eden yangınlara dün Isparta ve Denizli'deki yangınlar da eklendi. Günlerdir alevlere karşı verilen amansız mücadele devam ederken uzmanlar İstanbul için de yangın uyarısı yaptı. Damga'ya konuşan Tarım Girişimcisi Hasan Turunçkapı, “Mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık ve beklenenden çok az bir yağış oldu. Kuraklık tehlikesi İstanbul için de geçerli. Önlem alınmazsa İstanbul'da da yangın çıkabilir” dedi

Manavgat'ta 6, Marmaris'te 5 gündür devam eden ve birkaç gündür de Bodrum, Milas, Hozat gibi yerlerde devam eden yangınlara dün Denizli ve Isparta'daki orman yangınları da eklendi. Gidişatın vahim olduğunu söyleyen uzmanlar, iklik kriziyle ilgili uyarılarda bulundu. Damga'ya konuşan Tarım Girişimcisi Hasan Turunçkapı, “Şu an Manavgat'ta yanan alan; 302 kilometrekare, Marmaris'te yanan alan; 121 kilometrekare, Bodrum'da yanan alan; 61 kilometrekare. Peki bu veriler ne anlama geliyor? İstanbul Kadıköy 25 kilometrekare. Yani şimdiye kadar 15 tane Kadıköy büyüklüğünde yer yanmış demektir” dedi. Kuraklığın ve yağış azlığının orman yangınlarını tetiklediğini kaydeden Turunçkapı, yetkililerin şimdiye değin önlem almamış olmasının, büyük bir akıl tutulması olduğunu vurguladı.


İstanbul çok ısınacak

İstanbul içinde uyarılarda bulunan Turunçkapı, “İstanbul'da da özellikle bu hafta oldukça yüksek sıcaklıklar bekleniyor. İstanbul'da tıpkı Akdeniz havzası gibi Nisan Mayıs aylarında yeterli yağış almadı. Bütün bunlar bir araya geldiğinde burada da yüksek risk faktörü göze çarpıyor. Bu anlattığım durum geçtiğimiz hafta Akdeniz havzası için de geçerliydi. Şu an mesirelik ve ormanlık yerlere giriş yasak fakat geçmişte bırakılmış çöpler ciddi risk oluşturabilir. Orman yangınlarının yüzde 60'a yakını insan kaynaklı faktörlerden çıkıyor bu faktörler içinde yüzde 12 'lik bir alan doğada bırakılan atıklar nedeniyle gerçekleşiyor. Ayrıca İstanbul'un ormanlık alanları etrafında eskisinden çok yerleşim var. Bu da sabotaj ihtimalini artıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.


 

Ne olur uçak gönderin!

Yangının başladığı 28 Temmuz'dan bu yana Manavgat'ta çalışmalara katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, alevlerin sardığı Gündoğmuş ilçesine geçti. Yangının ilçe merkezine yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş'un tahliye edilmesine karar verildiğini belirten Başkan Böcek, yardım çağrısı yaptı. Böcek, "Efendim Gündoğmuş'tayız. Şu anda arka tarafta gördüğünüz gibi yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin, helikopter gönderin. Bütün yetkililere sesleniyorum. Yanıyor insanlar" dedi.


 

Isparta'da da yangın çıktı

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon Milli Park alanında, öğle saatlerinde başlayan orman yangınının ilerlediği belirtildi. 2 yangın söndürme helikopteri ve 2 uçağın yanı sıra itfaiye araçları, arazözler ile yangın söndürme tanklarının kullandığı çalışmalara askeri personel de destek veriyor. Yangın nedeniyle Isparta- Antalya kara yolu da ulaşıma kapatılarak, Ağlasun- Bucak üzerinden geçişlere izin veriliyor. Isparta'dan gıda ve su takviyesi için bölgeye akın edenlerin araçlarının geçişine de izin verilmiyor.

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.