İstanbul ranta kurban gitti! 40 milyar dolarlık vurgun

İstanbul ranta kurban gitti! 40 milyar dolarlık vurgun
İstanbul'da TOKİ denetçilerinin hazırladığı rapor 76 yapının gerçekleştirilen plan tadilatları ve değişiklikleriyle birlikte fazladan inşaat alanı işgal ettiğini ve 40 milyar dolarlık haksız kazanç elde ettiğini gözler önüne serdi. TOKİ denetçilerinin hazırladığı rapor; hastane alanlarından, orman bölgelerine ve deprem toplanma yerlerine kadar birçok arazinin ranta kurban gittiğini gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “İstanbul'a ihanet ettik” ve “İstanbul'da yeşillik görmek isteyen mezarlıklara gitsin” sözlerinin ardından İstanbul'daki yapılaşmaların ne denli düzeltileceği ve ne tür önlemler alınacağı ciddi bir merak konusu haline gelmişti. Son olarak Kartal'da çöken ve 21 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan bina sonrası İstanbul'daki olumsuz yapılaşmalar yeniden gündeme geldi. TOKİ denetçilerinin hazırlamış oldukları rapor da söz konusu olumsuz yapılaşmaların vardığı boyutun vahametini bir kere daha gözler önüne serdi. Hazırlanan rapora göre İstanbul'da içerisinde alışveriş merkezleri, siteler, plazalar ve otellerin de bulunduğu birçok yapı yasal inşaat alanından fazlasını haksız bir şekilde işgal etmiş durumda. 1'den fazla bir şekilde gerçekleştirilen plan tadilatları ve değişiklikleriyle birlikte haksız kazanç elde edilen yapılarla ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağı ise merak konusu oldu.

Deprem toplanma alanı işgal edildi
Hazırlanan raporun ortaya koyduğu veriler sadece söz konusu 76 yapının işgal ettiği alanlara ışık tutmuyor. İmara açılması en çok tartışma yaratan arazilerinden biri de Ali Sami Yen Stadyumu’ydu. Spor tesisi alanı 2007 yılında 3.00 emsal hakkı bulunan turizm ve ticaret alanına alındı. Projenin iptaline ilişkin dava sürerken 2010 yılında TOKİ tarafından onaylanan yeni bir imar değişikliği planıyla emsal 2.50’ye düşürüldü. Ancak proje hayata 7.27 fazla emsalle geçti. Yani 87 bin 500 metrekare inşaat hakkı bulunurken Torunlar Center tarafından 342 bin metrekare inşaat yapıldı. 

Ormanlık yere Maslak 1453
Ağaoğlu Holding tarafından Şişli Ayazağa yapılan projenin arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2010 yılında onaylanan imar planıyla 2.20 emsalli konut alanı olarak tanımlandı. Yükseklik de serbest bırakıldı. 2011 yılında yapılan imar planlarında ise kentsel donatı alanlarının konumları değiştirildi. Proje yapılırken 5.37 fazladan emsal kullanıldı. Yani 489 bin 605 metrekare inşaat yapılması gerekirken 1 milyon 684 bin 977 metrekare inşaat yapıldı. 

Hastane alanına Koru Florya
FETÖ iddiasıyla tutuklanan eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın sahibi olduğu Aydınlı Grup’un ortaklığında Bakırköy’de yapılan Koru Florya’ya da ayrıcalık tanındı. 1990’da arazi SSK hastane alanındayken 2012’de İBB tarafından ticaret alanına alındı. Emsal 2.00 olarak belirlendi. Projede 4.63 emsal fazladan kullanıldı. 84 bin 490 metrekare inşaat yapılması gerekirken 280 bin metrekare inşaat yapıldı. 

Müteahhitlerin insafına bırakıldı
Ortaya çıkan verilere ilişkin Damga'ya konuşan İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Akif Burak Atlar ise İstanbul'a hayat verecek hiçbir gerçekliğin dikkate alınmadığını ve şehrin büyük bir ihanete uğradığını söyledi. Atlar, “2012 yılında yürürlüğe giren 6 bin 306 sayılı Afet Yasası'yla kamuoyunda deprem risklerinin azaltılması yönünde büyük beklenti uyandırıldı ancak teknik ve bilimsel gerekçelere dayandırılmadan, inşaat sektörünün proje geliştirdiği alanlar riskli alan ilan edildi. İmara uygun olmayan birçok yere yüksek katlı binalar yapıldı. İstanbul Deprem Master Planı dikkate alınmadı. Şehir maalesef müteahhitlerin inisiyatifine bırakıldı” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.