Milyonlarca kişi aşı olamıyor! Vatandaşın nabzı fırladı...

Milyonlarca kişi aşı olamıyor! Vatandaşın nabzı fırladı...
Grip aşısı olacakların listesinin e-Nabız'da açıklanmasının ardından yer yerinden oynadı. Sağlık Bakanlığı aşının risk durumuna göre kademeli yapılacağı belirtirken, aşı olamayanlar isyan etti. CHP'li Engin Özkoç, "Grip aşısı olması gereken milyonlar aşı olamıyor. Tam bir ‘alicengiz’ oyunu. Yazıklar olsun" tepkisini gösterdi

Grip aşısının kimlere yapılıp yapılmayacağı muamması e-Nabız sistemindeki liste ile son buldu. e-Nabız'a girip bu alanda sorgulama yapan vatandaşlar aşıyı alıp alamayacağını görebiliyor. Sistemde yüksek risk grubunda olmadıkları belirtilen ancak birçok kronik hastalığı bulunan vatandaşlar ise karşılaştıkları "risk grubunda olmadığını gösteren" mesaja tepki gösterdi.


Liste e-Nabız'a yüklendi

Dünya üzerinde etkisini sürdüren koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlar tedirginlik yaşarken, kış aylarının gelmesiyle birlikte grip aşısına olan talep de ciddi şekilde arttı. Grip aşısı Türkiye'ye gelirken, "Charlson Risk Skoru" ile bireylerin çeşitli özelliklerinin göz önünde bulundurulup ancak bir puanlama sistemine dahil edilmesiyle aşı olabileceği öne sürüldü. Vatandaşlar bu iddianın üzerine aşı olup olamayacağını merak ederken, aşı listesi e-Nabız'a yüklendi. Öte yandan 72,64 lira olan aşı fiyat da değişmedi. Bu yıl da vatandaşlar aynı ücret üzerinden aşı yaptırabilecek. Ayrıca, artık renkli reçete sistemine alınan grip aşısında öncelik, kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü olacak. Fakat hastalığı olan ve 65 yaş üzerinde olan birçok kişinin listeye alınmadığı iddia edildi.


Tam bir Ali Cengiz oyunu

Grip aşısının ithalinde hem geç kalınmış olması hem de getirilen miktar yetmediği için sadece “yüksek risk” taşıyanlara yapılacak olması her kesimden yurttaşın tepkisine yol açtı. Grip aşısının yeterli sayıda temin edilemediğini belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Riskli hastalığı olanlara bile rapor çıkmıyor. Tam bir Ali Cengiz oyunu. Yazıklar olsun!” diyerek Sağlık Bakanlığı’nı eleştirdi. Özkoç, grip aşısı olması gerekenlerin aşı olamadığının altını çizdi. Özkoç, "AKP, salgın sürecinde grip aşısını bile yeterli sayıda temin edemedi. Grip aşısı olması gereken milyonlar aşı olamıyor. Sadece yüksek risk grubundaki raporlulara yapılıyor" eleştirisinde bulundu.


Aşı kademeli yapılacak

Grip aşısı konusunda Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tüm dünyada aşı kapasitesinin sınırlı olduğu ve bu nedenle de aşının risk durumuna göre kademeli yapılacağı duyuruldu. "Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir" denilen açıklamada, "Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür. Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır" ifadelerine yer verildi.


SADECE ÖLÜME YAKIN KİŞİLER AŞI OLABİLYOR!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, grip aşısında uygulanan yeni sistemle ilgili açıklama yaptı. Dr. Eryazğan, bu yıl grip aşısına olan talebin yüzde 200 arttığını ve dolayısıyla aşı sayısı ile ilgili bir kriz yaşanacağına değindi. Dr. Eryazğan, "Görüyoruz ki Sağlık Bakanlığı, aşı sayısı az olduğu ve bu sayıyı yetiştirmeye çalışmak için kriterleri artırdı. Yani neredeyse ölüme yakın kişiler grip aşısı olabiliyor durumuna geldi" şeklinde konuştu. Dr. Eryazğan, geçtiğimiz senelere göre değişen aşıya uygunluk kriterleri ile ilgili, "Önceden 65 yaş üzeri olmak, KOAH hastası olmak, astım ve diyabet gibi hastalığa sahip olmak tek kriterdi ve grip aşısı olmak için yeterliydi. Ancak şimdiki puanlama sistemine göre 3-4 hastalığı birden taşıyor olmanız lazım. Yani hem kalp hastası hem KOAH hem de diyabet olursanız ancak kritere uygun oluyorsunuz. Sağlık Bakanlığı, aşı sayısı az olduğu ve bu sayıyı yetiştirmeye çalışmak için kriterleri artırdı. Bu çok büyük bir sıkıntı. Grip aşısının parayla satışı da söz konusu değil. Biz bu kriterlere karşı çıktık. Vatandaşlardan grip aşısı olmak istiyorlarsa mutlaka öncesinden e-Nabız sisteminden kontrol etmelerini istiyoruz. Çünkü bu kişilerin sağlık kuruluşlarına giderek risk almalarını istemiyoruz. Vatandaşlarımız grip aşısı olacaklar diye corona olmasınlar" uyarısını yaptı.

EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.