Para yoksa ölüm var! Avcılar'da gündem kentsel dönüşüm

Para yoksa ölüm var! Avcılar'da gündem kentsel dönüşüm
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüm konusunda vatandaş dertli. Damga'ya konuşan Filiz Özmen, “Avcılar Denizköşkler'deki binamızın hasarlı olduğu belirtildi ve kentsel dönüşüme sokulması gerektiği söylendi. Dairenin metrekaresi için 15 bin lira istiyorlar. Yani benim 1 buçuk milyon lira para vermem lazım. Bunu nasıl ödeyebilirim, el insaf” ifadesini kullandı

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentsel dönüşüm konusu yine gündemde. Başta İstanbul olmak üzere hemen her kentte vatandaşların en çok konuştuğu konu haline gelen kentsel dönüşümde ise maliyetler dudak uçuklatıyor. Avcılar'da yaşayan ve kentsel dönüşüm konusunda mağduriyet yaşadığını söyleyen vatandaşlar, “Kentsel dönüşüm işine girsek bir dert girmesek bir dert” yorumunda bulunuyor. Damga'ya konuşan Filiz Özmen, “Binamızı kentsel dönüşüme sokmazsak muhtemelen depremde öleceğiz. Kentsel dönüşüme sokarsak borçtan, harçtan dolayı açlıktan öleceğiz” derken Tuna Ersoy ise “Kentsel dönüşüm için ödememiz gereken para 1 milyon liranın üzerine. Eşim de ben de asgari ücret alıyoruz, bunu ödememiz mümkün değil” yorumunda bulundu.

1 buçuk milyon lira az mı!

Avcılar Denizköşkler Mahallesi'nde yaşadığını anlatan Filiz Özmen, “Oturduğum bina belki 40 yıllık eski bir bina. Geldiler, incelediler ve hasarlı raporu verdiler. Buraya kadar her şey tamam. Biz de zaten hasarlı bir binada oturmak istemiyoruz. Çıkalım, burası yeniden yapılsın istiyoruz. İstiyoruz ama ortaya öyle bir ekonomik tablo çıkardılar ki ne yapacağımızı şaşırdık” dedi. Metrekare için 15 bin lira istendiğini aktaran Özmen, “Bu da 1 buçuk milyon lira demek. Size soruyorum bir buçuk milyon lira az mı? Benim böyle bir param yok. Yani ben şimdi bu parayı bulmak için ya kredi çekeceğim. Hadi çektim nasıl ödeyeceğim? Üzerine başka bir yerde de kiraya çıkıp, kira ödeyeceğim. Bütün bunları da aylık gelirim 10 bin lira iken yapacağım. Nasıl olacak siz anlatın” şeklinde konuştu.

Ya bana mezar olacak ya başkasına

Oturduğu evin depremde yıkılacağını düşündüğünü aktaran Özmen, “Hasarlı diyorlar evet hasarlı. Peki nasıl çıkacağız? Kentsel dönüşüm için gerekli parayı karşılayacak gücümüz yok. Ben şimdi ne yapacağım? Ya burada oturup ölümümü bekleyeceğim ya bu evi bir başkasına satıp gideceğim. Yani bu ev ya bana ya bir başkasına mezar olacak” ifadelerini kullandı.

Avcılar mı Nişantaşı mı belli değil

Kentsel dönüşümden faydalanmak istediğini fakat metrekare fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Özmen, “Avcılar'da metrekare fiyatı nasıl 15 bin lira olabilir. Bahçelievler'de bile 8 veya 10 bin lira civarında. Burası Avcılar mı Nişantaşı mı belli değil. Belediyenin asıl bu anlamda bir kolaylık sağlaması gerekiyor. İşin komiği müteahhitler bile buraya gelmek istemiyor. 'Biz burada kar edemiyoruz hanımefendi' diyorlar bana. Belediye karsız bir iş yapmıyoruz diyor ama öyle değil. Burada olan bize oluyor” şeklinde konuştu.


Bize resmen ölün diyorlar

Avcılar Merkez Mahallesi'nde oturduğunu söyleyen Tuna Ersoy da “Kentsel dönüşüm tabii ki hayat kurtarır. Bizim buna itirazımız mümkün değil. Herkes kentsel dönüşüm için çağrı yapıp duruyor ama nasıl yapılabileceğini kimse söylemiyor. Bahsedilen rakamları keşke bilseler. Biz binamızın sağlam olmadığını düşünerek kendimiz kentsel dönüşümden faydalanmak için girişimde bulunduk. Bize daire başına 1 milyon 250 bin lira fatura çıkardılar. Ben asgari ücretle çalışıyorum, eşim asgari ücretle çalışıyoru bizim bu parayı ödememiz mümkün mü?” diye sordu. Büyük sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Ersoy, “Şu binada gelsin belediye başkanı otursun bakalım. Oturuyor mu? Her gün korku içinde yatıp kalkıyoruz ama elimizden hiçbir şey gelmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya bakanlıktan yardım bekliyoruz. Zira bizim bahsettikleri rakamları ödeyecek bir gücümüz yok. Bu durumda bize resmen ölün diyorlar” ifadelerini kullandı.

Süre uzadıkça fiyat artıyor

Avcılar Merkez Mahallesi'nde yaşayan bir başka vatandaş da evini kentsel dönüşüm sürecine soktuğunu ve büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi. “Kentsel dönüşüme girmekle iş bitmiyor” diyen vatandaş, “2 yıl önce daire başı 330 bin liraya anlaşıp evimizi kentsel dönüşüme soktuk. Lakin inşaat bitmedi. Süre uzadıkça metrekare fiyatları artıyor. Şimdi benim o evimin ödemesi 1 buçuk milyon liraya yaklaştı. Böyle bir saçmalık. Para verip evini alabilen üç, dört daire sakini olabildi. Biz ve diğer arkadaşlarımız hala mağdur” şeklinde konuştu.

Nereye gidelim?

Küçükçekmece Sefaköy'de yaşadığını anlatan Asude Özsoy da “Sefaköy'deki 33 yıllık apartmanımız için kentsel dönüşüm şart diyorlar. Ama bizden istedikleri rakam 980 bin lira. Babam emekli, annem ev hanımı. Ben de özel sektör de asgari ücretin biraz üstünde maaşla çalışıyorum. Bizim bu parayı kredi çekip ödememiz bile mümkün değil. Biz şimdi nereye gidelim?” diye sordu.

Anıl Boduç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.