Şişli'de 10 Aralıkçı rüzgarı esiyor

Şişli'de 10 Aralıkçı rüzgarı esiyor
“CHP kapatılsın, müze olsun” diyen 10 Aralıkçılar arasında yer alan Gönen Orhan, belediyelerdeki bütün kritik müdürleri foncu derneklere yakınlığıyla bilinen eski BM çalışanı Elçin Önder Turan’a bağladı. CHP'li Şişli Belediyesi’nde geçtiğimiz yıl yapılan bir atama epey dikkat çekmiş ve tartışılmıştı. Beşiktaş Belediyesi’nin eski Kültür Müdürü Elçin Önder Turan, daha önce belediyeden istifa ettiği halde jet hızıyla önce Şişli Belediyesi’nde işe alınmış, hemen sonra memuriyeti iade edilerek müdür yapılmış, ar

Şimdi hikâyenin başına dönelim: Beşiktaş Belediyesi’nde İsmail Ünal döneminin Kültür Müdürü Elçin Önder, İsmail Ünal tekrar aday gösterilmeyince belediyedeki memuriyetinden istifa ediyor. Muammer Keskin Şişli Belediye Başkanı olunca Elçin Önder jet hızıyla Şişli Belediyesi’nde işe alınıyor. İstifa ettiği memuriyetini geri aldığı gibi Şişli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü koltuğuna oturuyor. Bir yılı aşkın bir süre müdür koltuğunu işgal ettikten sonra da belediye başkanı Muammer Keskin’in yardımcılığı görevine getiriliyor.

Doğum günü sürprizi

Elçin Hanım, belediye başkan yardımcılığı görevine 15 Haziran 2020’de getiriliyor. 15 Haziran Adalet Yürüyüşü’nün yıldönümü olması hesabıyle önemli bir gün. Fakat aynı zamanda Elçin Hanım’ın doğum günü. Yani Elçin Hanım doğum gününde belediye başkan yardımcısı oluyor. Tesadüfse çok hoş bir tesadüf.

'Onursal belediye başkanı'

Gönen Orhan Elçin Önder’in bu yükselişinde Muammer Keskin’in başdanışmanı Gönen Orhan’ın oldukça önemli bir rolü var. Elçin Önder, Beşiktaş Belediyesi Kültür Müdürü olduğu dönemde Gönen Orhan’ın hazırladığı pek çok projeye imza atıyor. Beşiktaş Belediyesi’nden istifa ettikten sonra Gönen Orhan’la çalışmaya başlıyor. Muammer Keskin, CHP içindeki 10 Aralıkçılar ekibinin desteğiyle Şişli Belediye Başkanlığına aday gösterilince seçim kampanyası Gönen Orhan’ın şirketince yönetiliyor. Muammer Keskin, Şişli Belediye Başkanı olunca Gönen Orhan da belediyede muazzam bir yetki sahibi oluyor. Başkan Keskin, Orhan’a odasının yanında oda veriyor. Öyle ki belediye personeli Orhan’ı “onursal belediye başkanı” olarak anmaya başlıyor. Zaten Gönen Orhan da vaktinin çoğunu kendi şirketinden çok belediyedeki odasında geçiriyor. Personelin Orhan’a onursal başkan demesi boşa değil. Orhan, en alttaki bir atamadan en üst düzey atamaya kadar her personelin alımında söz sahibi.

Danışmanlık yaptığı belediyeden ihale alıyor

Gönen Orhan, belediyenin idari işleyişine müdahale ettiği gibi mali yönetiminde de söz sahibi oluyor. İşte Elçin Önder’in Şişli Belediyesi’ndeki hızlı yükselişi de Gönen Orhan’ın belediyedeki ve özel olarak başkan üstündeki bu nüfuzu sayesinde mümkün oluyor. Gönen Orhan’ın sahibi olduğu Ceren Tanıtım Organizasyon LTD ŞTİ, Şişli Belediyesi’nden ve başka bazı CHP’li belediyelerden ihaleler alıyor. Mesela Şişli Belediyesi’nden aldığı ihalelerden biri ‘Şişli Belediyesi Yönetim ve Organizasyon İletişim Süreç Yönetimi, Koordinasyon, Vatandaşlık İlişkileri Yönetim Sistemi, Personel Eğitim Uygulama İşi.’ Yani Gönen Orhan, Şişli Belediyesi’ndeki ‘yönetim ve organizasyon’ görevini resmiyete de dökmüş, hatta parasını da almış.

Kritik müdürlükler Elçin Önder'e

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in en çok bütçe ayırdığı müdürlükleri, Gönen Orhan’in yerleştirdiği ekip yönetiyor. Elçin Önder belediye başkan yardımcısı olunca da Elçin Önder’e Şişli Belediyesi’nin en hassas müdürlükleri bağlanıyor. Dış İlişkiler, Kültür ve Sosyal İşler, Medya ve Muhtarlıklar ve Toplumsal Katılım Müdürlükleri Elçin Önder’e bağlanıyor. Bu müdürlüklerin bütçeleri incelendiğinde Keskin’in en büyük bütçeleri bu müdürlüklere ayırdığı görülüyor.

BM'de Proje Koordinatörlüğü

Elçin Hanım’ın belediyelerdeki kariyeri bayağı parlak görünüyor. Bir de belediye dışındaki kariyerine bakalım. Elçin Önder Turan, 2006-2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda Ulusal Proje Koordinatörlüğü yapıyor. Google’da hakkında kısa bir arama yapınca ilk karşılaştığımız görsellerden biri de Habitat Derneği’nde yaptığı bir konuşma. Geçtiğimiz günlerde Twitter’da foncu dernekler tartışması dönmüştü. İşte bu dernek de onlardan biri. Yürüttükleri projelerden biri Suriyeli Kadınların, Kız Çocuklarının, Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Artırılması... Proje ortakları Habitat Derneği, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Japonya Hükümeti. Derneğin devam eden bir diğer projesi IMECE. Projenin amacı şöyle açıklanıyor. Google tarafından desteklenen ve UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği) tarafından Habitat Derneği ortaklığıyla yürütülen IMECE Projesi, dijital becerileri artırarak Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin girişimcilik kapasitelerini ve istihdam edilebilirliklerini geliştirmeyi ve 2021 yılında, 14 şehirde (Ankara, Denizli, Gaziantep, Mersin, Hatay, İstanbul, İzmir, Adana, Konya, Kayseri, Kilis, Şanlıurfa, Bursa ve Sakarya) teknoloji kullanımına odaklanarak, yaygın akran eğitimi yoluyla mültecilerin ekonomiye dahil edilmesini desteklemeyi hedeflemektedir. Alman hükümetinden, Birleşmiş Milletler Mülteci Komiserliği’nden, Japonya hükümeti gibi hükümetlerden destek alan vakıf, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de kalıcı olduğunu düşünerek buna yönelik projeler geliştiriyor. Damga gazetesinin bu konudaki tutumu net, o yüzden rahat konuşuyoruz. Biz DAMGA olarak mülteci düşmanlığına da karşıyız; Avrupa Birliği ve onun güdümündeki foncuların Türkiye’yi bir mülteci hapishanesine çevirmesine de karşıyız. Bu tür derneklerle yakın ilişkisi olanlara da haliyle kuşkuyla yaklaşıyoruz. Bu dernekle Elçin Hanım’ın nasıl bir ilişkisi var bilmiyoruz. Acaba Elçin Hanım, Birleşmiş Milletler’de çalıştığı dönemde bu derneğe BM’den fon alabilmesi yardım etmiş midir? Sadece soruyoruz.

10 Aralıkçıların hatırlı dostu

10 Aralık ekibiyle arası oldukça iyi olan Gönen Orhan’la Elçin Önder’in arasının bu kadar iyi olmasına şaşmamak lazım. Elçin Hanım’ın ‘CV’si bir 10 Aralıkçı olmak için bütün şartları haiz. CHP’nin ‘sağdan oy almak için sağa açılmak’ şeklindeki projesinin fikir babası olan bu parti içi klik, Atatürk’ün kurduğu parti olan CHP’nin Atatürkçü köklerinden giderek koparak sağa açılmasının temel sorumlularından biri.

270 bin liralık masa

Gönen Orhan’ın 10 Aralık Hareketi’yle yakınlığını tek bir örnek üzerinden anlayabiliriz. Gönen Orhan Şişli Belediyesi’ne 270 bin liraya Komşu Masa adlı bir sistem kuruyor. Komşu Masa, dediğimiz proje bildiğimiz 404 telefonlu bir belediye masası. Bu sistemle beraber 7/24 çağrı merkezi, gezici ekipler, sosyal medya, web, mail, dilekçe ve resmi (Açık Kapı, CİMER) kanallardan gelen istek, öneri ve şikayetlerin kayıt altına alınacağı ve gelen sorunlara en geç 48 saat içinde çözüm bulunacağı öne sürülüyor. Bunların çoğu belediyelerin asli görevi, bu neyin sistemi, 270 bin liraya mâl olan ne diye sorabilirsiniz. Onu sanırım, projenin mucitleri de bilmiyor. Fakat Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin; 10 Aralık Hareketi’nden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve yine 10 Aralık hareketinin tepe ismi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’yı da kullanarak Gönen Orhan’ın masasının açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gelmesini sağlıyor.


BU BELEDİYE MERAKI NEREDEN GELİYOR?

Elçin Hanım’ın ve Gönen Bey’in bu kadar iyi anlaşmasında bu ortak noktaların rolü büyüktür herhalde. Birisi eski Birleşmiş Milletler çalışanı, foncu derneklerin gözdesi. Diğeri, Sorosçu, TESE'ci, 10 Aralıkçı. İyi anlaşmamaları için hiçbir neden yok. Anlamadığımız, Birleşmiş Milletler’deki, foncu derneklerde bağlantıları olan Elçin Hanım’ın belediyelerde çalışma merakı. Bunu anlamak zor. Acaba Elçin Hanım’ın Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerin belediyelerinde çalışma merakı; Atatürkçü nüfusun en yoğun olduğu bu ilçelerdeki Atatürkçüleri belediyelerden uzak tutmak isteğinden mi kaynaklanıyor?

DAMGA ÖZEL HABER: MEHMET MERT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.