SPK eline yüzüne bulaştırdı

SPK eline yüzüne bulaştırdı
1994 ve 1999 ekonomik krizi nedeniyle yükümlülüklerini yerine getiremeyen batık 16 aracı kuruma el koyan SPK, mağdur borsa yatırımcılarının bir kısım hakkını ödemek üzere kurduğu özel onda biriken milyonlarca lirayı, hak sahiplerine dağıtamayınca, para, atıl olarak kaldı.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) varlıklarına el koyduğu borsa işlemcisi 16 aracı kurumda alacağı olan 50 bin’e yakın yatırımcının mağduriyetinin aradan 24 yıl geçmesine rağmen halen çözülmediği ortaya çıktı. SPK yetkililerinin “Bir gecede çözeriz” dediği sorunun çözülememesinin nedenlerini raporlayan Sayıştay Başkanlığı ilginç sonuçlara ulaştı.

Dosyalar kapatılmış
Bu zamana kadar sadece 4 bin 159 yatırımcıya ödeme yapıldığı tesbit edilirken bazı aracı kurum mağdurlarına hiç ödeme yapılmadan dosyalarının kapatıldığı görüldü. SPK’ya bağlı Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) hesaplarını inceleyen ve 2017 yılı denetim raporunu elde ettiği bulgulara göre hazırlayan Sayıştay denetçisi, bürokrasideki hantallığın had safhaya ulaştığını ürkütücü detaylarla öne çıkardı.

Mağdurlara ödenmemiş
İflas dairelerindeki kötü işleyişten dolayı mağdur olan on binlerce yatırımcının alacağını tahsil edemediğine vurgu yapan denetçi, yüzde 4 civarındaki ödemenin ardından fonda atıl olarak kalan paranın 212 milyon 748 bin 147 TL’yi bulduğunu raporuna ekledi. Denetçi, hak sahiplerine ödenmesi için iflas dairelerine yatırılan paranın da aradan 5 yıl geçmesine rağmen mağdurlara ödenmediği gibi, YTM’ye de iade edilmediğini tesbit etti.

Akıbeti belirsiz
SPK yönetimindeki Yatırımcı Tazmin Merkezi’nin süreci iyi yönetemediği, son beş yılda ödeme yapılan mağdur sayısının sadece 16’da kaldığı, bazı aracı kurum dosyalarının alelacele kapatıldığı, bazılarının ise iflas sürecinin halen sonuçlanmadığının tesbit edildiği teftişte, iflas dairelerindeki bazı alacak dosyalarının da kaybolduğu belirtildi. Sürecin bundan sonraki uygulanabilirliğinin kalmadığını raporuna not düşen Sayıştay denetçisi, mağdur edilen yatırımcılara ödenmek üzere Özel Fon’da biriken milyonlarca liranın dağıtılamadığını, fon parasının başka bir alanda kullanılmasının mümkün olmadığından dolayı da bankada atıl durumda bırakıldığını akıbetinin ise belirsiz olduğunu vurguladı.

Sistem çöktü
24 yıllık süreç içerisinde çözülemeyen sorunun kangrene dönüştüğü görülürken, ekonomik krizden etkilenerek batan ve SPK tarafından el konan 16 aracı kurumdan alacaklı olan yatırımcıların önemli bir kısmının mağduriyetleri giderilmeden çözüm yerine sorun üreten sistem çökmüş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.