Uyanık belediye!

Uyanık belediye!
Güngören Belediyesi, Platform Merter adıyla bir rezidans yapan Eroğlu İnşaat'a iskan vermek için E-5 karayolu üzerindeki 4 bin 150 metrekarelik arsaya zemin altı otopark ve park yapma şartı koştu. Firma İSKİ'nin dere yatağı gerekçesiyle olumsuz görüş verdiği otoparkı yapamayınca belediyeye 4,5 milyon lira ödedi. Belediye park yapılmasına izin verilmeyen alanla ilgili plan değişikliğine gidince CHP'liler süreci mahkemeye taşıdı. CHP'yi haklı bulan mahkeme eski plana sadık kalınmasına hükmetti. Bunun üzerine

İstanbul'un tekstil merkezi olarak bilinen Merter'de eskiden Vakko mağazası bulunan alana Eroğlu İnşaat tarafından Platform Merter adıyla bir rezidans ve alışveriş merkezi yapıldı. Eroğlu İnşaat, 2011 yılında yapımına başladığı ve 2013 yılında bitirdiği A. Nafiz Gürman Mahallesi 69/1, 1068 ada, 168 parselde yer alan rezidansı yaparken 4 bin 150 metrekarelik alanı bedelsiz olarak Güngören Belediyesi'ne terk etti. Güngören Belediyesi yapılan protokolde iskan vermek için bu terk edilen alana firma tarafından zemin altı 2 kat otopark ve üstüne park yapılmasını şart koştu.

İSKİ 'dere yatağı var' dedi
Rezidans inşaatı bitirilip iskan verildikten sonra firma sözkonusu alana otopark ve park yapım çalışmalarına başladı. Ancak kurumlardan görüş alınırken İSKİ olumsuz görüş verdi. “Burası dere yatağı diyerek” zemin altı otopark yapılmasına izin vermedi. Eroğlu İnşaat da yapamadığı yer için Güngören Belediyesi'ne iskan bedeli olarak 4 buçuk milyon lira (eski parayla 4 buçuk trilyon lira) ödedi. Bunun sonrasında da alanla ilgili plan değişikliğine gidilerek lejantı 'belediye hizmet alanı'na alındı.

musa keleş güngören

CHP'liler mahkemeye taşıdı
Sözkonusu plan değişikliğini Güngören Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyeleri Musa Keleş ve Şenol Yolbir mahkemeye taşıdı. Bölge İdare Mahkemesi'nin kendilerini haklı bulduğunu söyleyen CHP Güngören ve İBB Meclis Üyesi Musa Keleş, “Biz bu plan değişikliğine başka türlü amaçla kullanılır, akaryakıt istasyonu ya da otel gibi bir yapı yapılır diye karşı çıktık. Mahkeme, 'dava konusu olan plan notu değişikliği ile plan kararlarında olması gereken bir fonksiyon değişikliği öngörülmesi, bölgede mevcut olan bir mekansal ihtiyacın plan kararı olmaksızın ortadan kaldırılması nedeniyle' 26/12/2016 tarihinde plan notu değişikliğini iptal etti. Bu karar çıktıktan sonra belediye İstinat Mahkemesi'ne gönderdi ancak bu mahkeme de bizi onayladı. Şimdi temyiz sürecinde. Ancak bu arada Güngören Belediyesi'nin nisan ayı meclisinde, söz konusu alanı mevcut plan notlarıyla beraber bedelli – bedelsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmek üzere belediye başkanına oy çokluğuyla yetki verildi. Yani İBB buraya yine zemin altı otopark ve park yapacak” diye konuştu.

Dere aynı dere değil mi?
“Eğer biz itiraz etmeseydik şu an İSPARK otoparkı olarak kullanılan o çok değerli arsanın üzerinde farklı bir bina olabilirdi” diyen Keleş, “İSKİ aynı parselde yer üstünde ve yer altında da 5-6 katı bulunan rezidansa izin veriyor. Ama zemin altı otoparka 'dere yatağı' diye izin vermiyor. Dere otoparka gelince dere de, rezidansa gelince ova mı? Böyle mantık olur mu?” ifadesini kullandı. “Güngören Belediyesi'nin kendi yapması gereken ve hatta parasını aldığı bir hizmeti İBB'ye yaptırmaya çalışıyor” diyen Keleş, “Güngören Belediyesi burada uyanıklık yapıyor. Aldığı parayı bu hizmet için harcamalı. Ama İBB'nin üstüne atıyor. Biz bunun da takipçisi olacağız. Eğer farklı bir fonksiyon söz konusu olursa onu da mahkemeye taşıyacağız” diyerek tepkisini dile getirdi. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.