Matrah artırımı işletmelere nefes aldıracak

İşletmelerin kamuya olan 500 milar TL civarındaki borçlarının yeniden yapılandırılması torba yasaya eklendi. Gelen yoğun taleplerler üzerine matrah ve vergi artırımı plan ve bütçe komisyonunda görüşülüyor. Matrah ve verginin artırılması ilgili yılın, vergi incelemesini ortadan kaldırıyor.

CUMHURBAŞKANI OLUMLU BAKIYOR

teklifin son halinin cumhurbaşkanına sunulduğu, yetkili bakanlıkların uygun görüş verdiği teklife, Cumhurbaşkanı da olumlu bakıyor. Bu konudaki teklifin ve hazırlanacak önergelerin plan ve bütçe komisyonunda görüşülmekte olan torba yasasına dahil edilmesi talimatı verdiği öğrenildi.

Matrah ve vergi artırımı yapılması, yararlananlara çok önemli avantajlar sağlıyor. Matrah ve vergi artırımı yapılan vergilerde, ilgili yıllar için vergi incelemesini engelliyor. Matrah veya vergi artırarak belirli oranda tutar ödeniyor. Bunun karşılığında incelenmeme garantisi veriliyor. Uzmanlar bu maddenin eklenmesiyle şirketlerin ilgili yıla ait yapılacak olan vergi incelenmesini dair Sigorta altına alındığını belirtiyorlar.

2015-2019 YILLARINI KAPSAYACAK

Matrah ve vergi artırımı 2015-2019 geçerli olması ve bu artırımların belirtilen yıllara ilişkin olarak, gelir ve

Kurumlar vergisi ile KDV ve bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları için yapılması öngörülüyor. Toplamda 5 yılı kapsayacak çalışmadan,2 milyon işletmenin yararlanması bekleniyor.

Gelir ve kurumsal vergisi için uygulanacak oranlar; 2015 yılı için yüzde 35, 2016 yılı için yüzde 30, 2017 yılı için yüzde 25, 2018 yılı için yüzde 20 ve 2019 yılı için yüzde 15 olarak uygulanacak.

KDV artırımı için uygulanacak oranlar; 2015 yılı için yüzde 3,5, 2016 yılı için yüzde 3, 2017 yılı için yüzde 2,5, 2018 yılı için yüzde 2 ve 2019 yılı için yüzde 1,5. KDV artırımı yapılan yıllar için KDV yönünden vergi incelemesi yapılmayacak.

KAPSAMDA NELER YER ALACAK

Vergiden Sigortaya ve trafik cezalarına kadar cezalar kapsamda yer alıyor. Vergi ve vergi cezaları, idari para cezaları, trafik para cezaları, Sigorta pirimleri, emeklilik keseneği ve kurum karlılığı, işsizlik sigortası pirimi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi ve gecikme cezası. Belediyelerin idari para cezaları kapsamda yer alacak.

Devletin bütçeye kaynak sağlaması ve salgın sürecinde zor durumda kalan işletmelere bir nebze olsun nefes aldıracak yapılandırma iş dünyasının beklediği bir durumdu. Matrah ve vergi artırımının piyasaları olumlu etkileyeceği aşikar. Bir anlamda devlet; “bir taşla iki kuş vurmuş” oldu. Hem işletmelere derin nefes aldıracak hem de bütçeye hatırı sayılır bir gelir sağlayacak.

Saygılarımla 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi