2023 cumhurbaşkanı adayı olma şartları ve ücretleri

2023 cumhurbaşkanı adayı olma şartları ve ücretleri
2023 cumhurbaşkanı adayı olma şartları ve ücretleri ne kadar? Konuya ilişkin açıklama YSK Başkanı Ahmet Yener'den geldi.

2023 cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için geri sayım başladı. Partiler ittifaklarını genişletme çabasında olup daha güçlü bir konumda seçime çıkmaya hazırlanırken yeni ittifaklar da kendini belli etmeye başladı. Cumhurbaşkanı adayları belli olmaya başladı. Peki, cumhurbaşkanı adayı olma şartları ve ücretleri nedir? Detaylar haberimizde…

Cumhurbaşkanı adayı olma şartları

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir.

Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Cumhurbaşkanı adayı ne kadar ücret ödeyecek?

YSK başkanı Ahmet Yener, gerçekleşen toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Yener, cumhurbaşkanı adaylarının ve milletvekili olmak isteyen adayların ne kadar ücret ödeyeceği konusunda bilgi verdi.

Yener, seçimle ilgili esasların belirlenmiş olduğunu söylediği açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kurumumuz bugünkü toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili esasları belirlemiştir. İttifaklara ilişkin ilke ve esaslar belirlendi. Propagandalara ilişkin çalışmalar tamamlanmıştır. Bağımsız milletvekili adayı olmak isteyenlerin ödeyeceği ücretin 55 bin 598 lira olduğu belirlenmiştir, seçmenler tarafından aday gösterilmek istenen cumhurbaşkanı adaylarının ise yatırması gereken miktarın 550 bin 980 lira olduğu belirlenmiştir. Bu belirlemeler siyasi partiler kanununun ve cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kanunun esaslarına göre belirlenmiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.