CHP yerel seçimde üçüncü bölge ilçelerinde ne yapar?

Yerel seçime neredeyse 1 ay kala yaşadığım üçüncü bölge ilçeleri üzerinden CHP, 31 Mart 2024 gecesi ne yapar, nerelerde kazanır, nerelerde kaybeder sorusuna kendimce bir cevap vermek istedim. İlk olarak yaşadığım kent olan Avcılar'dan başlayalım...

Avcılar'da CHP 2019 yerel seçimlerinde 110 bin oy alan en yakın rakibi AKP'ye 16 bin oy fark atmış. O seçimde CHP ile beraber hareket İYİ Parti, HDP, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek ve Deva Partii seçmeni de vardı tabii... Şimdi diyeceksiniz ki ittifaka rağmen 16 bin oy farkla alınabilmiş bir Avcılar tehlikede m? Açık yüreklilikle söylüyorum ki; Avcılar CHP için tehlikede değil. Evet belki İYİ Parti, DP, Gelecek, Saadet ve DEVA bu sefer yok ama bunlara karşılık son seçimdeki ittifakın en büyük paydaşı HDP gerçeği var. Yeni ismiyle DEM Parti dediğimiz HDP'nin Avcılar'da adayı yok, CHP'yi destekleyecekler. Avcılar özelinde bakarsak AKP'nin adayının da çok güçlü bir isim olduğunu söylemem. Yine MHP oylarının da önemli bir kısmının Zafer Partisi'ne gideceği kanaatindeyim. Ezcümle Avcılar'da CHP belki 16 bin değil ama 10-12 bin oy farkla yeniden kazanacak, Avcılar CHP'nin kalesidir tezini bu seçimle de güçlendirecektir.

whatsapp-gorsel-2024-02-27-saat-15-33-15-70511826.jpg

Gelelim Beylikdüzü'ne. Beylikdüzü'nü çok tartışmaya gerek yok. Beylikdüzü, Ekrem İmamoğlu sonrası CHP için doğal kale haline geldi. Nitekim Beylikdüzü'nde 2019'da ittifakla seçime giren CHP'li Mehmet Murat Çalık 107 bin, en yakın rakibi AKP ise 79 bin oy alabilmiş. Arada neredeyse 30 bin oyluk bir fark var. Bu defa İYİ Parti Erol Karapınar ile seçime girse de İYİ Parti ve Zafer Partisi'nin CHP seçmeninden çok MHP seçmeninden ve milliyetçi AKP tabanından oy alacağını düşünüyorum. DEM Parti'nin Avcılar'ın aksine Beylikdüzü'nde aday çıkardığını da söyleyelim. Ama Beylikdüzü'nde Kürt seçmen gerçeği Esenyurt ya da Küçükçekmece'deki gibi belirleyici değil. O sebeple Beylikdüzü'nde Çalık'ın yine 30 bin değilse de 22 bin ila 20 bin oy fark atarak yine kazanacağını düşünüyorum.

whatsapp-gorsel-2024-02-27-saat-15-33-28-ad3b21cd.jpg

Evet 30 yıldır değişmeyen Belediye Başkanı Hasan Akgün ile anılan Büyükçekmece'den de söz edelim. Büyükçekmece 2019 seçiminde ittifaka rağmen kafa kafaya giden bir yerdi. Son yerel seçimde CHP'li Hasan Akgün 72 bin, AKP'li Mevlüt Uysal ise 68 bin oy almıştı. Yani sadece 4 bin oy farktan söz ediyoruz. Şimdi burada ittifakta yok. DEM Parti kendi adaylarıyla Büyükçekmece'de seçime giriyor. İYİ Parti hakeza öyle. Hasan Akgün'ün tek umudu İYİ Parti ve Zafer Partisi'nin MHP'den oy alması, Yeniden Refah Partisi'nin de AKP oylarını bölmesi olacaktır. Ama ittifağın olmadığı bir denklemde Büyükçekmece'de çanlar Hasan Akgün için çalıyor diyebiliriz. Hasan Akgün'ün seçim kazanma sihri bu defa meydana gelmezse Büyükçekmece'de bir çağ kapanıp yeni bir çağ açılabilir diyelim...

whatsapp-gorsel-2024-02-27-saat-15-35-18-fa27c568.jpg

Daha önce de dediğim gibi CHP'nin yeniden kazanabilir dediğim yerlerden biri Çatalca'ya gidelim. Burada ittifak denkleminin olmaması çok belirleyici olmaz. Zira Çatalca'da da ciddi bir Kürt seçmen oyu yok. İYİ Parti seçmeninin de sandıkta CHP ile ittifak kuracağı kanaatindeyim. AKP'li Mesut Üner'in 25 bin oy aldığı Çatalca'da geçen dönem ölüm döşeğindeki CHP'li Cem Kara 22 bin oy alabilmişti. Aradaki 3 bin oyluk farkın kapanacağı ve CHP'nin genç adayı Erhan Güzel ile Çatalca'yı yeniden kazanacağına inanıyorum.

CHP'nin bu yerel seçimede AKP'den geri alabileceği bir diğer yerde Silivri. 2019 seçimlerinde biliyorsunuz Silivri'de CHP'nin adayı mevcut Belediye Başkanı Özcan Işıklar olmuş, buna içerleyen eski Belediye Başkanı sosyal demokrat Selami Değirmenci de DSP'den aday olarak Işıklar'ın oylarını adeta kırpmış, Işıklar'a kaybettirmişti. Neticede Silivri'de MHP'li Volkan Yılmaz 46 bin, CHP'li Işıklar 43 bin, DSP'li Değirmenci ise 7 bin oy alarak seçimi noktalamıştı. Bu dönem Değirmenci faktörü yok. CHP, DSP'ye giden 7 bin oyunu alır. İttifakın olmaması Silivri'de de tıpkı Çatalca gibi çok bir anlam teşkil etmiyor. Zira Silivri'de de Kürt seçmen oyu cılız. Ayrıca İYİ Partili seçmen profilinin de CHP'li Bora Balcıoğlu'ndan yana tercih yapması çok yüksek ihtimal. Dolayısıyla Silivri'yi de CHP'nin geri alacağı inancını taşıyorum.

whatsapp-gorsel-2024-02-27-saat-15-34-24-03fb6963.jpg

Şimdi gelelim en çok tartışılan yerlerden biri olan Esenyurt'a. Esenyurt'ta CHP'li Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt acısıyla tatlısıyla bir 5 yılı devirdi ve yeniden aday gösterilmedi. Akabinde aday kim olacak, şu mu olacak bu mu olacak derken önce Ali Gökmen ismi açıklandı, DEM Parti'nin itirazı sonrası Gökmen ismi geri çekildi bir dönem gazetemizde de yazılar yazan Prof. Dr. Ahmet Özer belediye başkan adayı ilan edildi. DEM Parti önce destek açıklaması yaptı sonra Esenyurt'tan aday çıkaracağını ilan etti. Akabinde birkaç gün geçti ve DEM Parti aday çıkarmaktan Esenyurt özelinde vazgeçti. Ezcümle o arada gitgeller oldu, bir şeyler döndü ama ne olduğunu tartışmak şöyle dursun sonuç itibariyle DEM Parti, Esenyurt'ta CHP'ye tam destek dedi. Hal böyle olunca Esenyurt'ta değişen çok bir şey olacağını düşünmüyorum. 2019'da 227 bin oy CHP, 202 bin oy AKP almış. Arada 25 bin oy fark var. İYİ Parti'siz bir ittifaka rağmen CHP, Esenyurt'ta kazanır ve bir dönem yolum gazetemizin sayfalarından da geçmiş olan Prof. Dr. Ahmet Özer hocamız Esenyurt'un belediye başkanı olur diyorum.

whatsapp-gorsel-2024-02-27-saat-15-44-15-40889885.jpg

Vee CHP için kaybedebilir dediğim iki Çekmece'den biri olan Küçükçekmece'ye gelelim. Küçükçekmece, Esenyurt gibi çok büyük bir kent. Meclis'e göndereceği üye sayısı da oldukça fazla. Dolayısıyla kritik bir etkisi olacak. Çatalca'yı kazanmak mı Küçükçekmece'yi elde tutmak mı derseniz akıllı bir parti yönetimi Küçükçekmece'yi elde tutmak derdi ama CHP burada DEM Parti ile öyle göründü ki anlaşamadı. Zira DEM Parti Küçükçekmece'de kendi adayıyla seçime girecek. Halkalı'da, Kanarya'da ciddi bir Kürt oyu olduğu gerçeğini kabul edersek, DEM'siz bir CHP Küçükçekmece'yi kaybedebilir. Son 2019 yerel seçimlerinde CHP'li Kemal Çebi Küçükçekmece'de 223 bin, AKP ise 198 bin oy almış. Yani yine arada 25 bin oy fark var. Büyükçekmece gibi kesin kaybedilebilir diyemeyiz ama DEM'siz söz konusu 25 bin oy farkın ciddi anlamda unufak olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla Küçükçekmece aman dikkat denilecek yerlerden birisi.

whatsapp-gorsel-2024-02-27-saat-15-44-16-c84c96b6.jpg

Son olarak üçüncü bölge ilçelerinden Bakırköy'den söz açayım. Bakırköy'ü uzun uzun konuşmaya gerek yok. Sevilmeyen bir belediye başkanı olan Bülent Kerimoğlu bile Bakırköy'de seçimler kazanmış, açık ara farklı başkan seçilmiş. Bakırköy CHP için sarsılmaz bir kale, “ceketini koysa” kazanacağı yerlerinde başında gelmekte. Bakırköy için son seçim sonuçlarına, diğer parti adaylarına vs bakmaya gerek dahi duymuyorum. Bakırköy'de CHP yine açık ara farkla kazanacaktır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Anıl Boduç Arşivi