Cumhur İttifakı hangi partilerden oluşuyor?

Cumhur İttifakı hangi partilerden oluşuyor?
Seçimlere sayılı günler kala sorgulanan konular arasında Cumhur İttifakı hangi partilerden oluşuyor sorusu yer aldı. Cumhur İttifakı hangi partilerden oluşuyor?

Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi tarihinin 14 Mayıs Pazar günü olarak belirlendi.

Seçim tarihinin belli olmasıyla siyaset arenasında hareketlilik hız kazanmaya başladı.

Küçük partiler de ittifak içinde kendilerini konumlandırarak güçlü bir konumda olmaya çalışıyor.

Desteklerini belli ittifaklar üzerinden ya da yeni ittifaklar kurarak birleşen partiler, görüşmelerde bulunmaya devam ediyor.  

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında kurulan seçim ittifakı olan Cumhur İttifakı, daha sonrasında Büyük Birlik Partisi ittifaka dahil olmasıyla siyasi parti oluşumunu sağladı.

Büyük Birlik Partisi’nde son durum ne?

2017 referandum ardından 2018 yılında Büyük Birlik Partisi, Cumhur İttifakı kurulunca birlikte hareket etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya gelen Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, yapılan görüşme sonucunda Cumhur İttifakı bir ve bütün olarak yoluna devam edeceğini söyleyerek Cumhur İttifakı'nın bir parçası olmaya devam edeceğini açıkladı.

Görüşmenin sonunda Destici, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini, milletvekili genel seçimlerinde ise kendi isimleri ve adaylarıyla seçime katılacaklarını açıkladı.

Destici konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"BBP, önümüzdeki seçimlerde 81 ilin tamamında kendi ismi ve kendi logosu ve kendi adaylarıyla seçime katılacaktır. Bugün prensip olarak anlaştığımız budur."

HÜDA PAR’la ilgili son durum ne?

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı aldı.

14 Mayıs'taki seçimde  cumhurbaşkanı adayı göstermeyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldık. Parlamento seçimleriyle ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor." İfadelerini kullandı.

Bu durum partinin geçmişinden dolayı tepkilere yol açtı. Terör örgütü Hizbullah’ın devamı ve uzantısı olduğu bilinen Hür Dava Partisi için tepkiler siyasilerden gelmeye devam ediyor.

Kılıçdaroğlu HÜDA PAR’a göndermede bulunurak “Muhafazakâr genç kadınlara seslenmek istiyorum. Biz baskıcı olan her şeyden arındık, demokratikleştik. Onlar en baskıcı olanı yanlarına çektiler. Kadına şiddetin önlenmesi kanununa savaş açanı ittifak ortağı yaptılar. Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “HÜDA Par’ın kapatılması için suç duyurusu dilekçemizi hazırlıyoruz” dedi.

Yeniden Refah Partisi ile ilgili durum ne?

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılmak için AKP'ye sunduğu 30 maddelik sundu. Görüşmeler sürmeye devam ediyor.

Yeniden Refah'ın sunduğu şartlar arasında "İstanbul Sözleşmesinin iptalinin TBMM'de de oylanması ve uzantısı 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması", " 6251 sayılı yasanın gözden geçirilmesi ve sapkınlıkların önlenmesi", "Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi", "Zinanın suç sayılması" gibi maddeler bulunuyor.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Habertürk'te yaptığı açıklamada, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılması talebinin yer aldığı listeyi AKP'ye ilettiklerini ve kendilerine 'hiçbir problem yok' yanıtı verildiğini söylemişti.

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise yaptığı açıklamada, "Biz sadece bir nezaket ziyareti yaptık. Düşüncemizi paylaştık. Onlar da bu düşünceyi kurullarında değerlendirip bize bu hafta içinde cevap verecekler. Detayları konuşmadık" demişti.

Cumhur İttifakı partilerinin genel başkanları kim?

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.