Ali İbrahim Önsoy

Ali İbrahim Önsoy

Seçim ve adaylar

Bu yılın bahar aylarında genel seçim oldu. Yenişemeyince seçim ikinci kez tekrarlandı. Seçim öncesi o aday adaylarının birbiriyle yarışırken şıklık, giyim ve konuşma konusunda da yarışları vardı. Hoş söylemleri ve değerleri seçim süreci öncesinin tutum ve tavırları birbirini tutmasa bile hemen hepsi şıklık konusunda ekonomik güçleri oranında var güçleri ile seferber olmuşlardı.

Genel seçimde bakanlık ve vekillik yarışı çok çetin geçti. Önümüzde yerel seçim var. Bu seçimde hemen herkes bir yerlere aday olmak için müthiş bir çaba sarf ediyor. Partilerin ilçe, il ve genel merkezlerinin konukları daha fazla artmakta. Ziyarete gelenler kadın erkek şıklık yarışına girmişler. Genel merkeze gelenler başkentte kalacak yerini önceden ayırtmak zorunda çünkü yer bulmak zor.

Aday adayları eski ya da yeni partilerin yöneticilerini yanına almakta. Kimileri ilçe ya da il başkanlarını alarak genel başkanlık yerel yönetim sorumluları odasının önünde görüşme ve aday dosyası verme sırasında beklemekte. İlçe ve il başkanlıkları ise daha şenlikli olmakta. Birçok partide hala başvurular devam etmekte. Aday adayı başvurusunu birçokları düğün halayına çevirmiş. İşveren konumundakiler hem çalışanlarını hem de bir cümle akraba ve köylüsünü toplayarak gelmiş.

Belediye başkanlığı ve meclis üye adaylığına başvurular on onbeş kat artmış durumda. Milletvekili maaşı 2023 yılı için 74 bin 2024 ise 100 bini geçeceği görülmekte. Belediye başkanları ilçe ve il sayısına göre artarken iştiraklerdeki huzur hakkıyla iki üç katı maaşları olmakta. Meclis üyeleri ile oturum başı ücret almakta. Özellikle son genel seçimde adı ayyuka çıkmış olan inşaat müteahhittin biri vekil olmak için iktidar ve ortağı partilerin kapısını aşındırmış hatta kesenin ağzını açmış hatta yaptığı binalara onların afişlerini bile asmıştı. Yine meşrebine uygun bir partiden seçilecek yere konularak vekil yapıldı. Vekil yapılmak için harcadığı paraları nereden buldu bunun karşılığı olacak mı?

Vekil, başkan ve meclis üye adayları seçim sürecinde harcadıkları paralar nereden gelmekte? Seçildikleri zaman alacakları maaş ve oturum ücretleri deve de kulak. Harcadıkları parayı seçilirse maaş ve ücretleri hiç karşılamaz. Peki, neden aday adayı olurlar ve seçilirler? Bunların hedefleri etiket ve unvan değil ise ne olabilir?

Geçen günlerde bir ilçenin yerel iktidar partisinin mevcut başkanı tekrar aday olmak için dosyasını ilçe başkanlığına vermeye gider. İşte bu günlerde hava karardığında bir de eve dönüş trafiği olduğundan yolda yoğunluk vardı. Bir de arada bir “en büyük başkan bizim başkan” sloganı duyuluyordu. Yolda durdum güzel bir şenlik var diyerek onları takip ettim. Hemen herkes alkışlayıp bağırış çağırışa eşlik ediyordu. Bu durumda hemen herkesi tanıyıp tanımama sorun olmuyor muhabbet etmeye başladım. Kimdir destekçileri kim diyerek soruyorum. Yanıtlar hemen geliyor;

Başkan şimdide görev yapıyor ama geçmişi eleştiriyor. Yanındakiler de birlikte iş yaptığı yani iş götürdüğü kişiler. Destekçilerinin hemen hepsi akrabası, hemşerisi işe aldığı kişiler ve yakınları sadece bunlar mı sanmıyorum. Meğer sordukça esnaflardan da katılan oldu. Bir çiçekçi “belediye arada bir bizden de alışveriş yapıyordu ama bu başkan gelince kendi yakını ile alış veriş yapmaya başladı” dedi. Eşinden dolayı başkanla hısım olduğunu belirten kişi “belediye dışarıya birçok iş yaptırıyor onları geçtim ama kentsel dönüşüm için yıkım teknik ekip ve ekipmana sahip olmamıza rağmen ve bu ilçenin sakini olduğumuz halde bize iş verdirmemekte. İlçe dışından bazen de il dışından kişilere ihaleler verilmekte” olduğunu söyledi.

Birisi kolumu tuttu, “bu ve yanında giden hemen hepsi partilerinin kuruluş yılı çelenk ve saygı duruşunda yoktu.” Bu kadar kişi adaylık başvurusunda adayın yanında duruyorsa demek ki birileri yerel ve merkezi yönetimlerden beslenmekte ya da birileri beslemekte.

İktidar olanlar kapıkulu ve beslemeyi etrafında toplar bunlar itaatkârdır. Seçimden seçime birileri seçilsin yurttaşta seçtik diye sırça köşkte oturanlar adayları belirlemekte. Birkaç istisnalar dışında hemen hepsi ihale almak iş takibi yapmak dışında bu göreve gelenlerin başka ne gibi bir meziyetleri var?

Adaylıklar açıklanacak acaba kimlere ne gibi bir söz verilmiş olabilir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İbrahim Önsoy Arşivi