Alzheimer’ın ilk belirtisi bu olabilir! Uzmanları şok etti…

Alzheimer’ın ilk belirtisi bu olabilir! Uzmanları şok etti…
Tehlikeli ve anlaması zor kabul edilen Alzheimer hastalığı hakkında dikkat çekici bir araştırma yapıldı.Doktorlar araştırmayı çok garip buldu.

ABD’de yapılan bir araştırma, son yılların en sinsi hastalıklarından biri olarak bilinen alzheimer hastalığının olası bir “ilk belirtisini” kayıtlara geçti. Chicago Üniversitesi’nde görevli doktor Matthew S. Goodsmith’in öncülüğünde yapılan araştırmalarda kişinin koku duyusunu kaybetmesinin gelecekte ciddi hastalık yaşayabileceğinin işareti olduğu ortaya çıktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Çarşamba günü Neurology dergisinde yayınlanan çalışma, 865 katılımcının koku alma duyularını değerlendirmek için evde bir ankete katılmasını içeriyordu. Bu testler beş yılda bir yapılıyordu. Hafıza ve düşünme becerileri de beş yıl arayla iki kez değerlendirildi.

Araştırmacılar ayrıca kimlerin daha yüksek Alzheimer riskiyle ilişkili genlere sahip olduğunu görmek için katılımcılardan örnekler aldı. Koku algılama testinde, katılımcılardan kaç koku bağlayabildiklerine bağlı olarak sıfırdan altıya kadar bir ölçekte kendilerini puanlamaları istendi. APOE e4'ün en az bir kopyasına sahip katılımcıların, gene sahip olmayanlara göre daha kötü koku algılamaya sahip olma olasılığı yüzde 37 daha fazlaydı. Bu azalmış koku alma duyusunu deneyimlemeye başlayan gen taşıyıcıları, 65 ila 69 yaşları arasındaydı. O yaşta, geni olmayanlarda 3,9 kokuya kıyasla ortalama 3,2 koku tespit ettiler. Gene sahip 75 ve 79 yaşları arasındaki katılımcılar, ne kokladıklarını anlama konusunda yetersizlik göstermeye başladılar. Bu yeteneği bir kez kaybettiklerinde, gen taşıyıcılarında, gen taşıyıcı olmayanlara göre daha hızlı azaldı. Gene sahip olanlar, gene sahip olmayanlara göre daha fazla bilişsel kayıp yaşadılar. Bunun nedeni, uzun süredir bilişsel gerileme ile ilişkilendirilen beyinde iltihaplanmaya neden olan koku kaybı olabilir.

Dr GoodSmith, "Bu bulguları doğrulamak ve hangi düzeyde koku kaybının gelecekteki riski tahmin edeceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bu sonuçlar, özellikle demans riski taşıyan kişileri hastalığın erken evrelerinde belirlemeyi amaçlayan çalışmalarda umut verici olabilir" dedi.

Türk hekimler de söyledi

Dr. Barış Topçular şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular, bilişsel bozukluk ve Alzheimer hastalığını saptamada koku tanıma testinin etkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ileri yaşlarda kokuları tanıma ve ayırt etmede bozulmalar, Alzheimer hastalığının erken habercisi olabilir.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.