Bu hareketleri yapın, tansiyon sorunundan kurtulun!

Bu hareketleri yapın, tansiyon sorunundan kurtulun!
Duvarda squat yapmak veya plank pozisyonunda durmak gibi kuvvet antrenmanı egzersizlerinin kan basıncını düşürmenin en iyi yolları arasında olduğu ortaya çıktı.

İngiltere'deki araştırmacılar, esas olarak yürüme, koşma ve bisiklete binmeye odaklanan mevcut rehberliğin güncellenmesi gerektiğini söylüyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, İngiliz Spor Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan 16.000 kişiyi kapsayan deneylerin analizi, tüm egzersizlerin yüksek tansiyonu düşürdüğünü buldu. Ancak duvarda çömelme ve plank, aerobik egzersizden daha etkili bir tansiyon düşürücü oldu.

Canterbury Christ Church Üniversitesi'nden çalışma yazarı Dr Jamie O'Driscoll, izometrik egzersizlerin vücut üzerinde aerobik egzersizden çok farklı bir stres oluşturduğunu söylüyor. "İki dakika tutulduğunda kaslardaki gerilimi artırıyorlar, sonra rahatladığınızda ani bir kan akışına neden oluyorlar" diyor ve ekliyor: "Bu, kan akışını artırır, ancak nefes almayı unutmamalısınız."

Yüksek tansiyon, kan damarlarını, kalbi ve diğer organları zorlayarak kalp krizi ve felç gibi durumların riskini artırır.

Tedavi genellikle ilaçları içerir ancak hastalara sağlıklı beslenmeleri, alkol alımını azaltmaları, sigarayı bırakmaları ve düzenli egzersiz yapmaları da önerilir.

40 yaş üstü düzenli olarak kontrole gitmeli

40 yaş üstü kişilerin her beş yılda bir tansiyonlarını kontrol ettirmeleri önerilir.

Arterlerdeki kan basıncı milimetre cıva (mmHg) cinsinden ölçülür. Araştırmaya göre 130/85 mmHg'nin altı sağlıklı, 140/90 mmHg'nin üstü ise yüksek.

Daha yüksek sayı, sistolik kan basıncı olarak bilinen kalp atışı sırasında atardamarlardaki kan basıncına eşittir.

Düşük sayı, atımlar arasındaki basınçtır ve diyastolik kan basıncı olarak bilinir.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.