Faydaları saymakla bitmiyor! Bu özelliğini duyan markete ve manava koşuyor…

Faydaları saymakla bitmiyor! Bu özelliğini duyan markete ve manava koşuyor…
En yararlı sebzelerden biri olduğu bilinen turp, vücudun pek çok noktasına olumlu etki eden özelliklere sahip. İşte turbun saymakla bitmeyen faydaları…

Sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsanız sofralarınızdan bu besini eksik etmemelisiniz. Oldukça zengin bir potasyum kaynağı olan turp, aynı zamanda C vitamini de içeriyor. Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen sebzelerden olan turp hangi vitamin ve mineralleri içeriyor? Turbun fayları neler? Turp nasıl tüketilmeli? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…

Bir porsiyonu sadece 12 kalori içeren turp, en az yağ çeken besinlerden biri olarak bilinir. Sağlık yaşamı destekleyen turp diyet yapanların da listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır.

  • C vitamini içerdiği bilinen turp, günlük alınması gereken miktarın yüzde 14’ünün karşılanmasını sağlar.
  • Kolajen üretiminde önemli bir rol oynayan turp, kanserli hücrelerin ölümüne de neden oluyor.
  • Lif içeren besinlerden olan turp, kabızlığı önleyerek bağırsaklarınızın düzene girmesini sağlıyor.
  • Kan şekerini de düzenlemeye yarayan sebze, kolesterol seviyelerini de dengeliyor.
  • Lif ayrıca kan şekeri düzeylerini yönetmenize yardımcı olabilir ve kilo kaybı ve düşük kolesterol ile bağlantılıdır.
  • Kas kasılmalarını önleyici özelliğe sahip potasyumu bol miktarda barındıran turp, önemli bir mineral kaynağı olma özelliği taşıyor.
  • Doğal bir mantar önleyici olan turp, insan vücudunda yayılan mantar hücrelerinin ölümüne neden oluyor.

Kendi gibi suyu da faydalı

Öte yandan yapılan araştırmalar, turp suyunun mide dokusunu koruduğunu ve ülseri önlemeye yardımcı olduğunu ortaya koydu. Mideyi toksinlerden koruyan besin, iltihap önleyici özelliğe de sahip.

Tiroidi olanlar dikkat!

Faydaları saymakla bitmeyen turp sebzesini, tiroid sorunu yaşayan kişiler ise dikkatle tüketmeli. Yapılan araştırmalar sonucunda turbun tiroid hormonu üretimini engellediği ortaya kondu.

Ayrıca safra kesesinde taş olan kişiler de turp sebzesini doktor onayı olmadan tüketmemeli.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.