Gezegen dostu beslenin, ömrünüz uzasın! Gezegen dostu beslenme nedir, neleri içerir, faydaları nelerdir?

Gezegen dostu beslenin, ömrünüz uzasın! Gezegen dostu beslenme nedir, neleri içerir, faydaları nelerdir?
Araştırmalara göre gezegen dostu beslenme alışkanlığı kronik hastalıklardan doğan ölüm riskini %25 oranında azaltıyor. Harvard Üniversitesi araştırma verilerini açıkladı.

ABD'deki bilim adamları, tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve kabuklu yemişler gibi daha fazla bitki bazlı gıdalardan oluşan sürdürülebilir bir diyet uygulayanların, daha az çevre dostu yemekler yiyenlere kıyasla 30 yıl boyunca ölme olasılığının daha düşük olduğunu buldular.

100 bin kişinin diyetini 30 yıl boyunca gözlemleyen araştırmacılar, American Society for Nutrition'ın Boston, Massachusetts'teki yıllık toplantısı Nutrition 2023'te sunulan bulgularına dayanarak, gıdanın insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerini gösteren yeni bir diyet puan sistemi geliştirdiler. Gezegensel Sağlık Diyeti İndeksi (PHDI) olarak bilinen bu indeks, gıdalara puan vermek için mevcut kanıtlara bakıyor.

BİTKİ BAZLI GIDALAR KIRMIZI ETTEN DAHA YARARLI

Endeks, kalp hastalığı, bağırsak kanseri, diyabet ve inme gibi kronik hastalık risklerinin yanı sıra su kullanımı, arazi kullanımı, besin kirliliği ve sera gazı emisyonları gibi çevresel etkileri de dikkate alıyor. Ekip, çalışmalarının, bitki bazlı gıdaların kırmızı ve işlenmiş etlerden daha sağlıklı ve gezegene daha az zararlı olduğunu gösteren mevcut araştırmalara dayandığını söyledi. Araştırmacılar, politikacıların ve halk sağlığı kuruluşlarının iklim değişikliği konusunu ele alırken, iyileştirici stratejiler üzerinde gezegen dostu beslenmenin önemini vurguluyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.