Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Son yılların en önemli konusu çevre

Çevre Biliminin Ortaya Çıkışı: Çevre sorunları ve çevre bilimi diğer bilim dallarıyla kıyaslandığında yeni bir bilim dalıdır. Ancak çevre sorunlarına insan ilgisi çok eski tarihlere dayanır. M.Ö. 389-332 yıllarında yaşayan Aristokles'in yayınladığı eserlerde çevre ile ilgili önemli görüşlere yer verilmektedir. Rönesans döneminde Kopernik ve Kepler'in dünyanın yuvarlak olduğunu iddia etmeleri ve diğer gezegenler gibi güneşin etrafında döndüğünü söylemeleri bilim adamları tarafından kabul görmüş bilimsel araştırmaları başlatmıştır. 1620 yılında mikroskobun icat edilmesi gözle görülmeyen canlıların incelenmesi imkanını da doğurmuştur.


Charlis Darwin Tahiti, Glapagos, Zellanda ve Azor Adalarında bitki örtüsü doğal hayat üzerine araştırma yapmış, kara-deniz canlıları arasındaki bağlantı ve ilişkileri ortaya koymuştur. Alman biyolog Heckel 1866 yılında ekolojinin, biyolojiden ayrılmasını ve ayrı bir bilim dalı olarak araştırılmasını istemiş, bu görüş 1900'lü yıllarda kabul görmüştür. İngiliz bilim adamı Tansley 1935 yılında ilk defa "ekosistem" terimini kullanmıştır. 1960-1970 yılları arasında dünyada çevre ile ilgili pek çok kitap ve makale yayınlamış, 1970 yılı Doğa Koruma Yılı ilan edilmiştir. 1972 yılında BM tarafından Stokholm'de ilk "Uluslararası Çevre Konferansı" düzenlenmiş, aynı nitelikte konferanslar 1982'de Kenya başkenti Nairobi, 1992 yılında Brezilya'nın Rio de Jenero şehrinde, 1997 yılıda Japonya'nın Kyoto kentinde, 2000 yılında Hollanda'nın Lahey şehrinde tekrarlanmıştır. Bütün bunlara rağmen biz insanlar hala dünyamızı kirletmeye, topraklarımızı, ormanlarımızı yok etmeye devam ediyoruz.

Bu ay bir çok ilde, ilçede, karada ve denizlerde çevre temizliği etkinliği yapılmış o sahillerde, ormanlarda yapılan kirliliği gördükçe ağlamak hissi yaşamışızdır. Hele ki Belediyemizin Göl kıyısı temizliğinde. O gölün suyunu içiyoruz, yemek yapıyoruz, yüzümüzü yıkayıp dişlerimizi fırçalıyoruz. Sevgili Okurlarımız bu konuya bir kaç hafta devam etmek istiyorum. Son yıllarda yaşadığımız seller, fırtınalar, orman yangınları konuyu hep gündemde tutmamızı gerektiriyor. Sağlıklı Kalmanız Dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi