Futbolu kirletiyoruz

Ülkemizde futbolun spor olmaktan çıktığı şu günlerde kavgadan, küfürden, kin ve nefretten başka bir şey konuşulmuyor. Geçmişte böyle değildi. Daha doğrusu bu kadar değildi. Belli ki gelecekte daha da artacak. Öfke, cehalet ve düzeysizlik yıllar sonra kim bilir nerelere varacak. Bir kulüp başkanı, maçı yöneten FIFA kokartlı bir hakeme saldıracak, yumruk atacak kadar nasıl ileri gidebilir? Bu kanunsuzluğu bu rahatlığı kendisinde nasıl bulabilir?

Çocukluk yıllarında mahalle aralarında maç yaptığımız günleri düşünüyorum. 3 korner bir penaltı, 3 golde devre 6 golde biter. Gazozuna, çikolatasına ve sinemasına maç yaptığımız günlerden nerelere geldik. Futbolun bir eğlence bir oyun her şeyden önce bir spor olduğunu unuttuk.

Her şeyi ticarete döküp kirlettiğimiz gibi sporu da kirlettik. Kazananın kaybedeni alkışlamasının yüceliğini, sporun kardeşliği ve dostluğu pekiştirmesini bir kenara bırakıp kazanma hırsına yenik düştük. Hayatımıza iddia bahis diye spor kumarını soktular. Kapitalizme sporu teslim ettik.

Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için spora yönlendiren bir topluluktan kavgacı, bencil ve kazanma hırsına yenik düşen bireylere dönüştürdük. Onlara mahalle aralarında top oynayacak alanlar bırakmadık. Yeşilliklerimizi beton yığınlarına çevirdik. Profesyonellik adı altında amatör ruhtan uzak sadece maddiyata odaklı bir gençlik yarattık.

Futbolun beşiği İngiltere’nin ünlü Wembley Stadında şöyle bir yazı vardır; “burada kazanmak değil, sahaya çıkıp mücadele etmek önemlidir.” Avrupa'dan öğreneceğimiz daha çok şeylerin olduğunu düşünüyorum. Sporun ana amacı olan, kazanmak veya kaybetmekten daha önemli olan mücadele azim ve gayreti ile sonrasında dostluk, kardeşlik ve kaynaşmayı sağlamak olduğunu unuttuk. Sporun her branşı ile evrenselliğinin, her ülkeye, her millete, her topluma aynı dilden hitap ettiğinin ve aynı mesajı verdiğinin farkında bile değiliz. Bu kadar kötülük nereden çıkıyor?” diye bazen düşünüyor insan. Kime suç bulacağımızı şaşırıyoruz. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün şuurunun her kesimi sarmasını umut ediyorum.

Sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi