Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut

Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut

Kendinize yapabileceğiniz en zararlı manipülasyon: Gaslighting

Şöyle bir çevremize baktığımızda insanların bize verdiği zararların büyük bir kısmının psikolojik olduğunu, fiziksel anlamda verilen zararların çok daha nadir olduğunu fark edebiliriz. Çoğunlukla karşılaştığımız bu psikolojik zararlar diğer insanlar tarafından maruz bırakıldığımız manipülasyonlar eşliğinde hayatımıza dokunuyor. İşte tam bu noktada gaslighting olarak isimlendirdiğimiz bir manipülasyon çeşidi de devreye giriyor. Gaslighting, diğer insanların bize uyguladığı en korkunç ve en kötü psikolojik manipülasyonlardan bir tanesidir. Çevre tarafından gaslighting’e maruz kalan bireylerde ciddi anlamda şüphe, her zaman kendini suçlama ve kendine karşı büyük bir özgüvensizlik hissetme hali ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu sebepler doğrultusunda bireyde çevreye karşı bir soyutlanma ve geri çekilme hali başlıyor. Ama bazen çevreye gerek kalmadan kendi kendimize de gaslighting yapabiliyoruz. Peki, nasıl anlayacağız kendimize gaslighting yaptığımızı?

Kendine gastlighting yapan bir insan yaşadığı her zorlukta karşılaştığı her olumsuz durumda sürekli kendini suçlar ve kendine acımasızca davranır. Kendini kusurlu görmeyle devam eden bu süreçte, kendine sürekli “Aptalsın!”, “Beceriksizin tekisin!” ve “Sen bir halta yaramazsın!” gibi birçok olumsuz sıfatları yapıştırır. Bir anda kendine eziyet eden ve en büyük manipülasyonu kendine yapan bir bireye dönüşür. Yaşadığı bu zorluklar ile mücadelesini ve psikolojik dayanıklılığını sürekli sorgular. “Bu sorunu başkası da yaşadı ama ben neden bu kadar hassasım?” ve “Ben neden baş edemiyorum.” şeklinde yaptığı bu kıyaslamalarla manipülasyonlarına devam eder. Ama atladığı bir nokta vardır ki her insanın yaşadığı olaylar ile ilgili baş etme kapasitesi farklılık gösterir. Onun için yaşamış olduğu zorluk çok büyük bir önem taşımazken, senin hayatında çok farklı bir pozisyona sahip olabilir. Ama kendine gastlighting yapan birey bunların hiç birini fark edemez. Bu kusur sayılmayan durumları, büyük bir kusurmuş varmış gibi kendine yansıtır. Eğer sende kendine sürekli kusurlu biri gibi davranıyorsan, tamda bu noktalarda şefkatli bir şekilde kendine kol katan germen sana iyi gelecektir. Unutma; Kimsenin hayatına çokta hakim değiliz neticede, kimsenin içinde ne tür fırtınalar koptuğunu bilemeyiz.

Kendine gastlighting yapan bireyin hayat yolculuğunda karşılaştığı zorluklar karşısında kendine yaptığı bir diğer eziyet yöntemi de “Bunun sebebi sensin cezasını sen çekeceksin!” şeklindedir. Karşılaştığı sorunların sebebini kendi olarak görür ve bu sorunu çözmek için hiçbir şekilde yardım almak istemez. Sorunu kendi yarattıysa o zaman acısını kendi çekmeli, çözümünü de kendi bulmalıdır. Çevresinde ki ya da bulunduğu ortamdaki yaşadığı haksızlıkları hep hak ettiğini düşünür.

Peki, gerçekte de öyle mi, kim yaşadığı haksızlıkları hak etmiştir ki? Eğer bu şekilde düşünüyorsak ya da böyle düşünmeye başladıysak içimizden geçen bu sesi dinlemeyi bırakmalıyız. Sürekli kendimize sarf ettiğimiz bu olumsuz sıfatları ne kadar tekrar edersek o kadar pekişecek ve giderek daha fazla inanmamıza sebep olacaktır.

Eğer sende kendine gastlighting yaptığını düşünüyorsan, kendine karşı söylediğin bu olumsuz sıfatları bir düşün, gözden geçir, hatta yaz ve çevrende değer verdiğin insanlarla hissettiğin bu duygularını paylaş çünkü sana verilen geri bildirim kendini düzeltmende büyük bir etkiye sebep olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut Arşivi