Teşvikler ve işletmeler

Kovid 19 sürecinde 30 hazirana kadar kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunan işletmeler için sürenin 1 temmuzdan itibaren 1 ay uzatılılacağı açıklandı.

Bu süreçte Hükümetin ekonomiye katkı sağlamak üzere açıkladığı paketler içinde, işletmelere ve çalışanlara katkı sağlayan en önemli paket olarak, kısa çalışma ödeneği göze çarptı. İşten çıkarılmaların yasaklanmasının ardından, bu paket iş veren ve çalışan kesime azda olsa nefes aldırdı. Özellikle işçi hem işinden çıkarılmadı hem de bir miktar desteklenmiş oldu. Hükümet bu paketle, hat safhada olan işsizliğin daha fazla artmasını bir nebze olsun önlemiş oldu.

İş dünyasının beklentisi, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması yönündeydi. Hükümetin ekonominin gidişatına göre yıl sonuna kadar olmasada bu süreyi, aylık periyotlarla birkaç ay daha uzatacağı öngörülüyor.

Diğer yanda Avrupa birliği 1 Temmuz’dan itibaren 15 ülke için dış sınırlarını açma Kararı aldı. Bu karara son 14 gün içinde tespit edilen vaka sayısının, 100 bin kişide 16’dan az olması gerekiyor.

Maalesef Türkiye bu listede yok. Bu durum yaz turizm sezonu açılmışken, kovid 19 nedeni ile durma noktasında gelen turizm sektörünü olumsuz etkileyecektir. Özellikle Alman turizmciler dışarıda kalan ülkeler için, milyarlarca euro kayba yol açacağını belirtiyor. Avrupalı Türk acentalar ise hükümetlere dava açmaya hazırlanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi