Parmak yağ mantısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta parmak yağ mantısı tarifi ve malzemeleri

Parmak yağ mantısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta parmak yağ mantısı tarifi ve malzemeleri
Gelinim Mutfakta'nın 29 Eylül 2021 Çarşamba günü yayınlanacak olan 768. bölümünde gelinlerin beş altın mücadelesi vereceği yemek belli oldu. Buna göre yarışmacılar kendilerine verilen süre ve malzemelerle birlikte parmak yağ mantısı hazırlayacak. Peki, parmak yağ mantısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta parmak yağ mantısı tarifi ve malzemeleri haberimizde yer alıyor.

Haftnan beş günü izleyenleri ekran karşısına kilitleyen Gelinim Mutfakta'da yepyeni bir bölüm daha televizyondaki yerini alıyor. Demet Akalın'ın sunumuyla yayınlanmayı sürdüren programda gelinlerin bugün yapacağı yemek de belli oldu. Sofralarda aperatif olarak değerlendirilebilecek çok güzel bir lezzet hem stüdyodakileri hem de seyircileri bekliyor. Kıran kırana bir yarışa sahne olacak günde parmak yağ mantısı ile beş altın rekabetine girilecek. Peki, parmak yağ mantısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta parmak yağ mantısı tarifi ve malzemeleri haberimizde yer alıyor.


 

Yağ Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ yada zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım çay bardağı yoğurt ( evde yoğurt yoksa yoğurt yerine süt de koyabilirsiniz)
  • 2 su bardağı Ilık su
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Yarım paket yaş  maya yada 1  paket instant maya ( ikisi de olur tercih sizin)
  • 5-6 su bardağı un ( un yetmezse biraz daha ekleyebilirsiniz)

İç Malzemesi

  • 1 adet kuru soğan
  • 150-200 gram dana  kıyma
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış Maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri İçin

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 diş rende sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Salçalı sos malzemesi

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ  yada 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su ( sos çok koyu olursa biraz daha su ekleyip açabilirsiniz)
  • Arzuya göre 1 er çay kaşığı nane toz kırmızı biber ( ben koymadım)


parmak yağ mantısı


 

Parmak Yağ Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Mantı hamuru içi için  unu derince bir kaba alalım… Tuzunu ilave edelim. Başka bir kapta mayaya tuz şeker ve ılık su ekleyerek eritelim ve bir 10 dakika bekleyelim.
  2. Şimdi kabaran mayayı kasede ki una ekleyelim şimdi yağ, yoğurt ve sirkeyi de  ekleyelim ve hepsini güzelce yoğuralım. Kulak memesi tabir edilen yumuşak bir hamur hazırlayalım. Eğer hamur çok gevşek olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz..Ama çok un ekleyip tıkız bir hamur yapmayın. Hamur yumuşak dokulu bir hamur olmalı…
  3. Hamurun üstünü örterek bir köşede hamuru dinlendirelim. Yaklaşık bir saat kadar hamurun kabarmasını bekleyelim.
  4. Bu arada kıymayı hazırlayalım. Ssoğanı minik minik, küçük küçük doğrayalım (isteyen soğanı rendeleyebilir de). Maydanozu kıyalım. Maydanozu, soğanı, tuzu ve karabiberi kıymaya katalım ve hepsini karıştıralım. İsteyen harca pul biber de ekleyebilir….
  5. Yoğurt, tuz ve dövülmüş, rendelenmiş sarımsaktan güzel bir sarımsaklı yoğurt hazırlayalım.
  6. Şimdi dinlenmiş ,kabarmış hamurumuzu tezgaha alalım…Hamuru 2 parçaya bölelim ve unladığımız tezgahta hamuru oklava yada merdane  yardımı ile kalınca bir yufka şeklin de açalım…Hamurdan büyükçe kareler keselim..( Ben kareleri  3 parmağa ,3 parmak genişliğin de  kestim)
  7. İrice kesilen hamurların ortalarına kıymalı harcımızdan koyalım ve hamurların karşılıklı kenarlarını ortada birleştirelim ortada toplanan hamuru da birazcık elimizle cimcik yapar gibi  sıkıştıralım ki mantılar kızarırken açılmasın……
  8. Bu şekli yapamayanlar klasik mantı kapatır gibi yada hamuru elleri ile büzerek hamura çiçek şekli de verebilirler… Bu şekil kızarınca çiçek gibi  çok güzel bir şekil oluyor ve çok da basit yapılıyor ama tercih yine de sizin…
  9. Hazırladığımız mantıları önceden ısıttığımız kızgın yağda kızartalım..mantıları yağa atarken ters şekilde atıp kızartalım… ilk önce mantının yüzü yağa girsin ki yağ açıklıklardan girerek kıymayı pişirsin….sonra düz çevirip mantıların alt yüzlerini de kızartın…
  10. Mantılar kızarırken  siz  bir cezvede tereyağı eritin içine salçayı ekleyin ve salçayı yağda biraz pişirin .. salçanın kokusu çıkınca içine suyu ekleyin ve karıştırın salçalı sos hazır …bu aşamada bu sosa nane ve pul biber ,toz biber de ekleyebilirsiniz tercih sizin…
  11. Kızaran mantıları havlu kağıt üstüne çıkartın…arzu eden  kızaran mantıları kapaklı bir tencere de biriktirebilir…böyle yaparsanız mantılar biraz yumuşarlar ama sıcak kalırlar…
  12. Tabağa aldığınız  kızaran  mantıların üstüne sarımsaklı yoğurt ve domates sos dökerek servis yapın…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.