Muammer Aydoğmuş

Muammer Aydoğmuş

Bugün bayram

Bugün bayram... Her ne kadar eski bayramlar gibi olmasa da yaşlılar hatırlanacak, çocuklar sevinecek, her eve bir neşe gelecek. Sıkıntılı günler yaşadığımız zaman diliminde bir nebze de olsa ferahlayacağız. Bundandır ki bayramlar önemli.

Efendim bildiğiniz gibi Kurban Bayramı olduğu için kurbanlar kesilecek, kurban kesme imkanı olan her evde etler pişirilecek. İşte bayram bize zehir olmasın diye uzmanların beslenme önerilerine dikkat etmek lazım. Bugün gözüme çarptı. Diyet Uzmanı Derya Eren, bayramda beslenmemize dikkat etmemiz sgerektiğini belirterek önemli uyarılarda bulunmuş. Ben de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Derya Eren, kurban etinin dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. “Kurban eti kesildikten hemen sonra sertleşir ve pişmeye uygun değildir” diyerek, “Kesim işlemi sonrası et 24 saat uygun oramda yani 3-5 derecede buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirilerek yumuşar ve pişirmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir” uyarısını yapıyor.

Et pişirme yöntemine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Eren, “Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı et tüketirken yüzeyde görünen yağ dışında içinde görünmez doymuş yağlar olduğu da unutulmamalı. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti özellikle kalp-damar hastaları, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli tüketmeli. Et kendi yağında pişirilerek özellikle ızgara, haşlama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli ve et pişirirken ekstra yağ eklenmemeli. Mangal severler için eti mangalda pişirmenin en doğru yöntemi ateş ile et arasında en az 20 cm olmasına dikkat edilmeli ve et çok uzun süre kömürleşecek kadar pişirilmemeli. Aksi takdirde etin ateşe çok yakın olması halinde akrilamid denen kanserojen madde oluşmasına neden olabilir” diyor.

Et ile salata veya sebze tüketilmesini salık veren Eren, “Et tüketirken üzerine limon sıkarak bekletmeden hemen tüketilmeli. Limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde etteki demirin vücuttaki emilimini artırır. Çok nankör bir vitamin olan C vitamini hava ile temas esnasında bile vitamin kayıplarına uğradığı için hemen tüketimi çok önemli. Öğle veya akşam et tüketilecekse diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edilmeli. Böylelikle et tüketim miktarı uygun seviyelerde tutularak fazla kalori ve doymuş yağ alınmayabilir. Böylece kilo kontrolüne katkı sağlanabilir” uyarısını yapıyor.

Ve elbette bol su içilmeli. Bu uyarılara kulak verelim. Bayramımız zehir olmasın alimallah...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Aydoğmuş Arşivi