Dolar Neden Yükselir ?

Pandemi döneminde ekonomi piyasasını canlı tutmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz şeydir aslında. Gelişmiş ülkeler de ülkelerinin başlarına gelebilecek enflasyon korkularından dolayı para politikalarında değişim planlamaları yapmaya başladı. Bu da en çok Türk Lirası gibi para birimlerini etkiledi. Bununla beraber dünya ekonomisinin performansı dolar alma veya satma kararının merkezinde yer almaya başladı.

Dolar ayrıca güçlü ekonomisi ve güvenli ve kabul edilebilir yatırım getirisi nedeniyle dünyanın dört bir yanından yatırım çekecek olan değerli bir para biri midir. Dünyanın dört bir yanından yatırım almaya devam eden dolar, yatırım almaya devam ederek dünyanın birçok yerinde geçerlilik kazanır hale geldi hepimizin bildiği üzere. Peki sizce dolar neden yükseliyor?

milyarderlerin-servetleri-4-trilyon-dolar-artti-1.jpg

Dolar neden yükselir ?

  • Dolar değerini arttırmak için arz ve talep
  • Dolar değerinin duyarlılığı ve piyasa psikolojisi
  • Doları etkileyen teknik faktörler

Dolar değerini arttırmak için arz ve talep

Teknoloji bugün hayatımızın her yerinde ve her gün daha fazlasına ihtiyacımız var. Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda teknolojik gelişmenin en fazla gerçekleştiği ve teknolojik aletlerin çoğunun pazara sunulduğu ülke bunu hepimiz biliyoruz. ABD merkezli şirketler pazara her gün daha fazla ürün ve hizmet getiriyor.

Bu ürün ve hizmetlerin dolar olarak ödenmesi gerekiyor, bu durum da dolara olan talebinde artmasına sebep oluyor. Bu nedenle, insanlar ödeme yapmak için para birimlerini dolara çevirmek zorunda kalıyor ne kadar üzücü değil mi ? Ancak, büyük bir Amerikan şirketi yabancı yatırımcılardan fon toplamak için şirket tahvili ihraç ettiğinde, tahvil ödemelerinin de dolar cinsinden yapılması gerekmekte.

Piyasa psikolojisi

dolar-1280x720.jpg

Doların değer duyarlılığını ve piyasa psikolojisini anlamak için toplumun tüketim ve harcama alışkanlıklarından bahsetmemiz gerekiyor. Tüketimi düşündüğümüzde karşımıza iki grup çıkıyor.

Biri günlük yaşam için gerekli harcamaları temsil eden sabit tüketim grubu, diğeri ise toplumun gelir düzeyine göre değişen teşvik edici harcama grubudur. Her iki grupta da insanlar seçtikleri faiz oranında tasarruf etmek isterler.

Bu bağlamda iki grubun karıştığı toplam tüketim fonksiyonunda nihai tüketim harcamalarının tamamen gelir ve gelirdeki değişimler tarafından belirlendiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, gayri safi yurtiçi hasıla zamanla arttıkça, toplam tasarruf orantılı olarak artar. Başka bir deyişle, kullanılabilir gelir ile tüketim arasında bir ilişki vardır.

Daha iyi anlamak için bir örnek verelim. ABD ekonomisi zayıflar ve tüketim yavaşlarsa, ABD hükümeti ve ABD merkezli büyük şirketler, potansiyel olarak tahvil ve hisse senedi satışından elde edilen gelirleri iade etme şeklinde satış seçeneğine sahip olacak. Yabancı bir yatırımcı kendi para birimini geri satın aldığında, şimdiye kadar anlatılan örneklerin tam tersi ortaya çıkıyor. Yani bu örnek, dolar kurunun yükselmek yerine düşeceği anlamına geliyor.

Doları etkileyen teknik faktörler

Dolardaki bir yükseliş veya düşüşün, özellikle şirketler ve işlem bazında kurulan holdingler için önemli etkileri vardır. Bu nedenle, ticaretle yakından ilişkili olanlar, ticarete dayalı işletmelerde ve holdinglerde dolar arzının dolar talebini aşıp aşmadığını veya altında olup olmadığını ölçmekle görevlidir. Bu kararı vermek için doların değerini etkileyebilecek her türlü habere, ülkeler arasındaki siyasi gelişmelere, tüm dünya olaylarına dikkat çeken iç gelişmelere dikkat etmemiz gerekiyor.

Buna ücret ve maaş verileri, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verileri ve bir ekonominin güçlü mü zayıf mı olduğunu belirlemeye yardımcı olan diğer ekonomik veriler gibi çeşitli hükümet istatistiklerinin yayınlanması dahildir.

Ayrıca, genel ekonomik duyarlılığın belirlenmesi, yatırım bankaları ve servet yöneticileri gibi büyük ekonomik piyasa aktörlerinden daha fazla bilgi içermelidir. Piyasalar genellikle arz ve talebin ekonomik temellerinden ziyade duyarlılık tarafından yönlendirilir.

Bu öngörü ile birlikte ticaretle uğraşanların üzerine düşen görevler de vardır. Destek ve direnç seviyelerinin, tarihte tekrar eden modellerin vb. analizi. B. Tarih boyunca sürekli döngü halinde olan teknik göstergeler. Birçok tüccar, bu kalıpların döngüsel olduğuna ve gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılabileceğine inanıyor.

Üç grup kendi içinde nasıl birleşir?

Ekonomistler ve tüccarlar, alım veya satım kararları vermek için genellikle yukarıdaki yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanır. Ticaret, olasılıkları kendi avantajınıza kullanmak ve avantaj elde etmekle ilgilidir.

Bu birikmiş olasılıkların doğru olma olasılığı yüksekse, o zaman bu işle ilgilenenler piyasaya girmek ve piyasaya hakim olmak için risk alıyor demektir.

ABD dolarının yükselmesine neden olan ne?

Yukarıda ABD dolarının değer kazanmasına neden olan üç faktörden bahsettim. Ancak ABD dolarının değer kazanmasında olumlu rol oynayan ana faktör dolar talebiydi. Dolara talep arttıkça doların değeri de artıyor. Tersine, talep azalırsa değer azalır. Yabancılar, yabancı merkez bankaları, yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası aktörler daha fazla dolar talep edince dolar talebi artıyor.

Dolar, dünyanın rezerv para birimi olduğu için genellikle yüksek talep görmektedir. Ancak dünyadaki diğer para birimlerinin aksine, doların devalüasyonunda siyasi istikrar da önemli bir rol oynuyor.

Doların neden yükseldiğini bu içeriğimde detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Açıklamalarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu içerik yatırım tavsiyesi değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi