Ortaçağ Kadınlarının Alışılmadık Alışkanlıkları

Günlük yaşam, giyim, eğitim, evlilik... Sizce ortaçağ kadınını modern kadından farklı kılan nedir?

"İyi ki o çağda yaşamadım!" dediğinizi duyar gibiyim. Ortaçağ'da kadınların nasıl yaşadığını sizde benim kadar merak ediyorsanız hadi gelin o eski yaşantıları beraber inceleyelim.

Ortaçağ kadınının günlük yaşamı, bazı açılardan modern yaşamdaki kadınlarınkine benziyordu, ancak bazı yönlerden oldukça farklı ve şaşırtıcıydı.

Orta Çağ'da insanların çoğu geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlıyordu ve bu mesleklerde erkekler kadar kadınlar da çalışıyordu. Ayrıca kadınların çocuklarına okuma yazma öğretme sorumluluğuna sahip olması ve tüm ev işleri yapmakla görevliydi. Tıp ki şimdiki gibi...

Ancak bu dönemde ev kadınlarının yanı sıra yazarlar, zanaatkarlar, iplikçiler, kuyumcular, parşömenciler, eldivenciler ve ressamlar da vardı. Margery Kempe adında bir kadın bir bira fabrikası ve ardından mısırın atlar tarafından öğütüldüğü bir at değirmeni işletiyordu. Orta Çağ'da bile kadınlar için eğitim yoktu, sadece çok az kadın eğitimliydi. Çünkü sadece soylular ve rahibeler bu imkana erişebiliyordu. Ne kadar üzücü bir durum değil mi dünden bugüne aslında çokta değişen bişey yok hala tüm ev işleri kadınların üzerinde hala kadınların eğitim oranı çok düşük. Bu durum bence ülkemiz açısından gerçekten çok üzücü bir durum ama anlayana tabiki...

Kadınların evlilik yaşı çok ufaktı

Bu dönemde ailenin devamına değer veren aristokratlar genellikle 12 yaşında evlenirler ve genç kızların vekaleten evlenmelerine yasal olarak izin verilirdi. Evlenmek isteyenlerin, özellikle üst sınıf ailelerden geliyorlarsa, eş seçme şansı yoktu. Yani hala bazı küçük köylerde olduğu gibi pek değişen bişey yokmuş değil mi?

Batılı kadınlar istedikleri gibi seyahat edebilir ve ev dışında çalışabilirler. Yani evde kalmak bir seçenek değildi. Seyahat eden kadınlara, yolculuğun tehlikelerine tek başlarına göğüs germeleri için erkek arkadaş atanırdı. Ayrıca, bu sahabeler mutlaka kocaları değildi. Galiba günümüzde değişkenlik gösteren şeylerden biride artık hiç bir kadının hiç bir konuda erkeğe ihtiyaç duymamaları bu önemli ve güzel bir gelişme aslına bakılırsa. Bence o zamanlarda da batılı kadınlar bu duruma engel olabilirdi.

Orta Çağ'da kadınların güzellik standartları da modern zamana göre oldukça ilginçti

Örneğin, Fransız ve Flaman aristokratlar, olağanüstü bir görünüm elde etmek için gönüllü olarak alın saçlarını yoluyorlardı.

Hristiyan kadınlar genellikle saçlarına bir peçe takarlar veya eşarp gibi ince, güzel bir kumaş bağlarlar. Giyim konusunda ise modern dönemden farklı tarzlar oldukça ilgi görüyordu.

Orta Çağ kadınları

Benim fikrimi sorucak olursanız eğer, döneme göre kadınlar oldukça asil ve şık bir görünüme sahipmişler. Kendi inançlarına yaşam tarzlarına uygun bir stil benim düşünceme göre.

O zamanlar, gecelikleri andıran keten elbiseler giyen kadınlar oldukça yaygındı. O zamanlar iç çamaşırı giymek alışılmadık ve seyrekti. Genellikle bilek hizasında bir tunik ve üzerine başka bir elbise giyerlerdi. Kemerleri kıyafetlerinin olmazsa olmaz parçalarıymış.

Ayrıca o günlerin kıyafetlerinde cep yokmuş ve kadınlar bellerine çanta takıyorlarmış. Yine kabanlar en yaygın giyim parçalarından biriymiş. Aslında bu ceketler monttan ziyade keçeli yün veya kürk benzeri malzemelerden yapılmış ve pelerinlere benzetilirmiş. Ne kadar otantik ve şık bir görüntü. Tabi sizler benimle aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz. Ben sizlere hem kendimi fikrimi söylüyorum hem de o döneme ait bilgiler vermeye çalışıyorum.

En merak edilen konu geldik 'hijyen'

Orta Çağ'da hijyen

Akla gelen en büyük sorulardan biri, ortaçağ kadınlarının duş alıp almadığı ve ne sıklıkta duş aldığıdır. Bu konuyla alakalı olarak kimsenin elinde net bir bilgi yok. Bu konu hakkında net bir bilgi olmaması yine bence gayet normal. Ancak bazı kaynaklar zenginlerin tuvaleti, fakirlerin ise kova ve fırça kullandığını doğruluyor. Merakınızı gidermeye yetecek bir cevap veremediğimi farkındayım ama olsun belki bu verdiğim bilgi az da olsa merakınızı giderir.

Kısacası maddi duruma göre hijyen bile o dönemlerde farklılık gösteriyordu. Fakat onun haricinde eski zaman kadınları ve modern kadın arasında iş yükü ve eğitim bakımından fark pek yok diyemem ama çok bir fark olduğunu da söyleyemem. Umarım bu durum gelecekte değişkenlik gösterir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi