Sağlığınız bu kadar ucuz mu? Sakın bunu yapmayın!

Sağlığınız bu kadar ucuz mu? Sakın bunu yapmayın!
Her gün evde pişirip yiyoruz. Tabii bulaşıkları da çıkarıyoruz. Bulaşıkları yıkadıktan sonra kurumasını beklemeden bulaşık makinasına koyanlardansanız büyük bir hata yapıyorsunuz.

Her gün mutfakta yemek yapan biriyseniz bulaşıkları da yıkadıktan sonra tamamen kurumasını beklemeden kaldırıyor musunuz? Bulaşıklarınızı ıslatırsanız, sağlığınızı mahvediyorsunuz!

BULAŞIKLARI SAKIN ISLAK YERLEŞTİRMEYİN

Bulaşıkları yıkadıktan sonra ıslak yerleştirmenin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten sağlık uzmanları bu şekilde bakterilerin mutfakta çok hızlı yayılabileceğini ifade ettiler.
Bunun için bulaşıkları yıkadıktan sonra mutlaka kurumasını beklemek gerekiyor.

İnsanlar mikropların yayılmasını engellemek için bulaşıkları kurutması gerektiğini bilmediği için bu durumu önemsemiyor. Böylelikle mikropların büyümesine ve yayılmasına neden oluyorlar.
‘Nasıl olsa su’ deyip bulaşıkları yerleştirmenin bilindiği kadar masum ve kolay bir durum olmadığının farkında olmayan insanlar kendi sağlıklarına büyük zarar veriyor.
Kendi sağlınız için, aileniz için bulaşıkları yıkadıktan sonra mutlaka kurumasını bekleyin, iyice kuruduktan sonra yerlerine yerleştirin.
Ancak en önemli ve sağlık yöntemin kendi kendine kurumak olduğun sakın unutmayın.

bakteri-fotosu.jpgNE KADAR ISLAK KALIRSA, O KADAR TEHLİKELİ

Bulaşıklarda oluşan nem hem bakterilerin büyümesini ve yayılmasına sebep oluyor. Bulaşıklar ne kadar uzun süreli ıslak kalırsa tehlike ve insan sağlığına verdiği zarar o kadar artıyor. Hastalık riskini azaltmak için bulaşıkların en kısa sürede kurumasını sağlayıp o şekilde yerine kaldırabilirsiniz.

bulasik.webp

NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Öncelikle pratik bulaşıklık kullanabilirsiniz. Kullandığınız bulaşıklık sudan ve nemden mümkün olduğu kadar uzak durmalı ve teması önlemelisiniz. Bulaşıklığın altında biriken sular kaplarınıza temas etmemeli. Bu nedenle yüksek raf sistemine sahip bulaşıklık tercih etmelisiniz. Böylece su kendiliğinden akar ve kaplarınıza temas etmez. Hava akımı sayesinde ise bardaklarınız, tabaklarınız, çatal ve kaşıklarınızdaki su kendiliğinden kuruyacaktır.

Habertürk'te yer alan e göre, bulaşıklıkların ıslak yerleştirilmesi tehlikeli ancak mutfakta insan sağlığını tehlikeye atan başka etkenler de var.
Bakteriler her yerden bulaşabiliyor. Süngerlerden ellere, mutfak tezgahlarına kadar bulaşan bakterilerin çok hızlı büyüyerek yayılmasının sebebi mutfaklardaki nem ve yemek artıkları.

Yapılan araştırmalara göre fırça, lif kullanmak bakterilerin daha az çoğalmasına neden olurken daha fazla ıslak kalan sünger ve bezler tam tersine bakterilerin daha fazla yayılmasına neden oluyor.

Bulaşıklardaki zararı en aza indirmek için bulaşık makinası kullanabilirsiniz. Böylelikle deterjanlarla ile, sünger başta olmak üzere diğer yardımcı ekipmanlar ile temasınızı azaltıp daha az zarar görürsünüz.
Böylelikle bakterilerin çoğalıp yayılmasını da engelleyebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.